kOmický blog CCCXXXXVII.

Nejde všechno hned - navzdory tomu ale může jít všechno současně, aniž je tím úvodní tvrzení popřeno.

Pokud mám zřídkavé výhrady k bydlení mezi bednami od banánů či k vaně uprostřed staveniště, zcela neúčinně mě choť uklidňuje větou, že nemohu mít všechno hned. Uznávám, pět let je evidentně krátká doba. Přesto sám dokáže dělat neuvěřitelné množství věcí současně.

Zcela nečekaná návštěva elektrikáře přiblížila elektrifikaci sklepení, kterou ještě nedávno choť v dohledném horizontu zcela vylučoval. Rýsuje se také možnost, že se v nočních hodinách nebudem nuceni plížit průjezdem kolem zaparkovaného vozidla k východu využívaje pouze hmatových vjemů. Ačkoli se výběr plastuprostých venkovních svítidel ladících k nádvoří ukázal být složitým.

Mezi průzkumem stávajících rozvodů elektřiny, při kterém se pán ze staré školy příležitostně rosil děsem, se manžel vzdálil řešit závadu brzd služebního automobilu. Pročež jsem hrubý návrh umístění světelných zdrojů v podzemí našeho domu křídou na stěny vytvářela já.

Volný čas jsem vyplnila vařením a pečením, abych později od navrátivšího se chotě obdržela kladívko a majzlík... a úkol vysekat na půdě záseky pro trámky dle jím zakreslených svislic a kolmic. Dílo šlo ztuha, záhy tak došlo na kladivo elektrické. Opět jsem se dobrovolně dusila v respirátoru a odrůstající vlasy přebarvovala souvislou vrstvou prachu. Poslední otvor - pro rozvod rekuperace - jsem zase tvořila ručně; kantka z kotovic ale příliš nevzdorovala.

Můj milý manžel pendloval mezi půdou, elektriářem, automechanikem a navíc - nečekaně - zahradní brankou. Na podzim svařená konstukce se nedávno dočkala zeleného nátěru, nyní došlo na technologicky náročnou instalaci do našeho pozoruhodného oplocení. Chybí pouze doplnit výplň a procházky se psem nebudou muset začínat na ulici.

Organizátor rekontrukčních prací průběžně vydával úkoly potomstvu i mně, sám šprycoval na půdě zeď a později omítal. Domnívá se, že k rovné zdi dokonale přilehnou OSB desky a znemožní myším opakovaný průnik do vrstev izolace. Netuším, zda hlodavci sdílí shodné přesvědčení.

Mojí výzvou byla instalace pletiva k překrytí konců trámů nesoucích strop ložnice, které na půdě nad šatnou procházejí zdí. Seřezala jsem přebytečnou stavební pěnu a po marném pokusu přichytit pletivo hřebíky přešla k použití plastových terčíků. Vrtačku jsem již držela s jistými obtížemi.

Abych odtrhla synka od obrazovky (a napravila svá rodičovská selhání), vytáhla jsem ho v sobotu na cyklovýlet s cílovou zmrzlinou a v neděli na koupaliště. Nízký počet návštěvníků se záhy vysvětlil ledovou vodou, ale v zásadě jsme si společné odpoledne - za vydatné pomoci průběžných návštěv místního občerstvení - užili.

Po víkendu jsem se cítila jako zmlácená. Světla nesvítí, branka nehotová, o postupu v rekuperaci a zateplení nemůže být řeč. Přesto mám dojem, že jsme toho udělali opravdu hodně. A auto brzdí!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Kozubíková | čtvrtek 21.7.2022 17:00 | karma článku: 13,47 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVI.

26.5.2024 v 7:00 | Karma: 11,28

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCV.

24.5.2024 v 5:00 | Karma: 13,17

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIV.

23.5.2024 v 6:00 | Karma: 11,41

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIII.

17.5.2024 v 6:00 | Karma: 13,38

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCII.

15.5.2024 v 6:00 | Karma: 10,89