kOmický blog CCCXIII.

O významu horních končetin nejen pro osoby pracující manuálně, včetně názorných příkladů z života kOmické ženy.

Odpočinkový víkend na horách s sebou přinesl mírnou únavu zápěstí, neb jsem během společenské části večerů upletla téměř celá záda vlněného svetru. Cestou domů přibyla ještě polovina předního dílu. Odpovědně jsem ale ruční práce na neurčitou dobu odložila, ač mi monotónní činnost významně pomáhají udržet duševní rovnováhu.

Unavené končetiny mírně protestovaly při masážích a lymfodrenážích naplánovaných na následující týden. Nepomohlo, že jsem klienty potírala konopným olejem až po vlastní lokty. Ani dny strávené u počítače a pracovního stolu nepřekvapivě úlevu nepřinesly a pár autogramů, kteými jsem opatřila smluvní dokumenty, bylo poměrně neumělých.

Když mi zápěstí vysílalo negativní signály i při ranním chystání svačiny, zpozorněla jsem. Nicméně nemaje náhradníků, pokračovala jsem v běžných domácích pracovních úkonech matky tři dětí, krmení domácího zvířectva nevyjímaje, (pouze vodítko jsem při venčení maxipsa operativně přemístila z ruky na trup).

V závěru týdne proběhlo malé vítězství ducha nad tělem, neb jsem srdnatě obrousila stropní trámy ve vytrvale budované koupelně, (poslední nehotové místnosti našeho nehotového domu). Navzdory trvalé obavě, že mi bruska při stoji na štaflích upadne na hlavu. Obdobný úkon s elektrickým hoblíkem jsem předtím potupně vzdala.

Večer byl problém udržet elektrický zubní kartáček, ale pro urychlení dokončení interiéru domova jsem ochotna obětovat i nějaký zub. Bolavé ruce doplnila namožená ramena a ztuhlá šíje, což další dny při řízení vozidla činilo v běžném provozu přejezd mezi pruhy mírně problematickým.

Bonus na závěr: při vyzvedávání dítěte u babičky jsme - v rámci tréninku a urychlení přesunu - sbíhali schody v sídlištním paneláku. První dvě patra bez potíží; v dalším přehnaně zodpovědný nájemník stihnul umýt chodbu přede dveřmi bytu až k horní hraně schodiště během pěti minut, které jsem se zdržela u maminky.

Zachránila mě vlastní ruka před plánovaným sestupem umístěná na tyč zábradlí, dolní končetiny následované spodní polovinou těla pokračovaly ve směru původního pohybu. Fyzikálně zajímavá souhra gravitace, kinetické energie a odstředivé síly, vše ovlivněné hmotností těla. Prcek na matčinu variaci spirály smrti koukal nevěřícně, (jeho boty kluzký povrch neohrozil), nicméně se nesmál. 

Udržela jsem se statečně, pročež jsem neskončila s otřesem mozku. Následkem neplánovaného artistického výkonu byla pouze modřina na noze a pochroumané rameno, loket i zápěstí. Stav končetiny od ramenního pletence mi v příštích dnech komplikoval nejen ranní vstávání.

Při sledování změn barev rozsáhlé podlitiny jsem přemýšlela o odvolání klientely pro nejbližší týdny. Na rozpletený svetr usedá prach. Vždy jsem byla přesvědčená, že se v případě potřeby mohu živit rukama. Nyní si již tak jistá nejsem - sotva udržím příbor.

Autor: Jana Kozubíková | středa 23.2.2022 6:00 | karma článku: 15,10 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 11,93

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVIII.

5.6.2024 v 6:00 | Karma: 10,48

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIX.

4.6.2024 v 21:22 | Karma: 12,11

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVII.

29.5.2024 v 6:00 | Karma: 12,85

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVI.

26.5.2024 v 7:00 | Karma: 12,32