kOmický blog CCCVII.

Průměrná rychlost obkládání v naší (k)omické koupelně je 5 kachlí za den. Ač pohyb nezávisí na na cenách pohonných hmot, za dostatečný jej těžko považovat.

Drobný pokorok byl zmíněn manželovou maminkou v jednom z četných vzájemných organizačních mailů, současně s pochvalou mírné proměny pokoje nejmladšího synka.

Potomek byl zbaven značně dehonestujícího kusu nábytku; konkrétně přebalovacího pultu bez horní části, využívaného jako skříň na oblečení. Tento "přežitek" jsme nahradili dvěma nízkými skříňkami - inovace původem z panelákového bytu. Druhákem dosud užívaný masivní jídelní stůl byl zaměnen za  pracovní s poličkami a šuplíky. Došlo k významné redukci volně ložených předmětů a nepotřebných hraček. V závěru bylo přesunuto akvárium a starodávný stůl od šicího stroje též nadobro opustil pokoj. Rychlý pokrok během jediného dne, bez investic a s nevelkým úsilím.

Situace v koupelně se vyvíjí nesrovnatelně pomaleji. Přizdívku nad toaletou vyzdívám od loňska, vždy pamětliva instrukcí mistra stavitele. Moji pýchu nad vytvořenou nikou srazil nedávno choť zakreslením linie vedoucí o centimetr níže, než byla (jím!) původně stanovená výše, načež mě vybavil úzkým dlátkem a kladívkem. Na dotaz "Co jsem provedla?" odvětil, že toto dláto je již tupé. (Bylo, ale stačilo.)

Nyní čekám na překlad, abych mohla přizdívku dotáhnout až ke stropu. Nicméně vzhledem k nedořešenému osvětlení niky (s uložením překladu souvisejícím) se čekací doba neúměrně prodlužuje. Pro optickou iluzi pokroku jsem alespoň vyspárovala celou levou stěnu a seškrábla původní omítku v místech, kam bude snad zeď pokračovat.

Drahý choť se - sledujíc mě od vstupních dveří - hlasitě zamýšlel nad dalším postupem. Překvapivě nebudeme klást podlahu, která by (nepřímo) umožnila instalovat dosti potřebnou toaletu, ani tvořit přizdívku kolem toužebně očekávané vany. Manželovy plány míří k výškám - k úpravě omítek nad úrovní obkladu a stropu.

Zaskočilo mě sdělení, že následně prostor vyklidíme a mohu obrousit trámy. Nesměle jsem namítla potřebu užití hrubšího brusného materiálu, neb předchozí obdobné dílo v šatně - sjeté pásovou bruskou - není hodno veřejné prezentace. Odpovědi se mi nedostalo. Stále zbývá možnost použít klasický ruční hoblík, jakkoli si praktické provedení (s pažemi nad hlavou při stoji na štaflích) nedokážu úplně představit. Rozhodně se jedná o cvik vhodný ke zpevnění středu těla.

Snad se brzy - neb kachlí již mnoho nechybí - dočkám a dozdím poslední půlmetr ke stropu. Jakmile bude budoucí nová omítka vymalována a obroušené trámy natřeny, klesneme zpátky na zem. S mírným optimismem věřím, že kolem příštích Vánoc si budu moci dopřát domácí koupel při svíčkách; přičemž hodlám se sklenkou šumivého vína v ruce zasněně hledět vzhůru.

Autor: Jana Kozubíková | pátek 28.1.2022 17:00 | karma článku: 14,39 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,46

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,45

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,41

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVIII.

5.6.2024 v 6:00 | Karma: 11,48