Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč ženy v houfu vždycky slepicovatí?

V sobotu jsem se po delší době odtrhla od učebnic a vyrazila do víru velkoměsta. Se třemi kamarádkami. Nerozlučná čtveřice a´la Sex and the city z nás asi nebude, protože v ryze ženském kolektivu propadám panice a klaustrofobii a také pocitům, že se nám na zádech objevují křídla, nikoli však andělská.

Mám všechny své kamarádky ráda, některé opravdu moc a mohu s nimi trávit čas kdykoli. Za podmínky, že se potkáváme jednotlivě. Jakmile má dámská množina, jejímž jsem prvkem, více než dva členy (včetně mě), začínám být nervózní a rozhlížím se po nějakém mužském elementu, který by množinu neutralizoval směrem k normálnosti.

Nejprve jsme seděly v čajovně, kde byl ještě kamarád s přítelkyní. V pudu sebezáchovy jsem se přimkla k nim a zbývající trojici opatrně sledovala zpovzdálí. Když jsem ale o půlnoci osaměly ve čtyřech, nezbylo mi než se k nim opět plnohodnotně připojit.

S podivem je, že všechny jsme vysokoškolačky, polovina už i s diplomem, je nám pětadvacet a víc, ale když jde kolem stolu někdo nezasvěcený, zřejmě má pocit, že tam sedí patnáctiletá telátka, která se snaží hrát si na dospělé.

Místo normálního smíchu zní chichotání.

Místo běžné mluvy lítají výrazy typu "borec, hustý, brutální, jako fakt, pořešit, autík", které za jiných okolností nikdo nepoužívá a raději by si ukousl jazyk, než je vyslovit.

Místo klidných gest nastává zběsilé mávání rukama všemi směry, až jeden nestačí uhýbat.

Místo pohledu z očí do očí přes šířku stolu nastupují vykulené bulvy a hlavy těsně u sebe, dokud se při výbuchu smíchu těla nezvrátí jedním pohybem do židlí, aby vše začalo nanovo.

Návštěvu čajovny ukončila debata, kam se přesunout dál. Slečna A navrhla klub s latinskou hudbou, kde měla známé, nicméně byl přes půl Prahy daleko. Já jsem přijela autem, takže byl o mě nevídaný zájem, ale nadšení jsem zchladila tím, že u Hradu se opravdu parkovat nedá. Přesto jsme do auta nasedly, já už s kapkami potu na čele, protože uvnitř panovala bujará halekací nálada, zatímco já jsem za volantem řešila otázku, kudy jet. Mé ježdění po Praze by se totiž dalo parafrázovat slovy Zdeňka Svěráka z cimramanovského Záskoku: "Tak na to pozor, neříkat mi nic, co do té hry nepatří! Já mám děsnýho pamatováka a já to pak z tý hlavy nedostanu!" Pro mě platí - neukazovat mi žádnou cestu, po které nikdy nebudu potřebovat jet. Znám jich pak tolik, že nevím, která je ta správná a použitelná.

Nakonec jsme Karlovo náměstí obkroužily jen dvakrát, auto zaparkovaly a vydaly se na tramvaj na Národní třídu. Lidé nám uhýbali z cesty a ohlíželi se po nás. Nenápadně jsem zrychlila krok a držela se o pár metrů napřed.

Podařilo se nám nastoupit do správné tramvaje, exhibice pokračovala. Pokračovala i ve čtyřech klubech, které jsme postupně navštívily. Slečna A zůstala hned v tom prvním, slečna B ve třetím, takže v posledním jsme zakotvily dvě. Ideální konstelace.

Čím to je, že když jdu s některou z holek samostatně na kafe, jsme schopné bavit se o literatuře,  politických kauzách a vážných věcech každodenního života, ale ve chvíli, kdy je nás víc, taková témata nikoho ani nenapadnou? Ne že bych je v takovou chvíli nutně chtěla řešit, spíš mě fascinuje, jak v hejnu nějak ztrácíme schopnost intelektuálního souznění. Chlapi se baví o politice většinou ve skupině nad pivem - ženské jenom samy dvě. Alespoň já mám takovou zkušenost a moc by mě zajímalo, čím to je.

Vždycky si při příchodu domů z takové seance musím z obličeje vygumovat ten permanentní americký úsměv, přivřít vykulené oči do normálního tvaru a zapomenout na letmé pocity studu a trapnosti, které čtu v očích kolemjdoucích a kolemposlouchajících. Mělo by mi být jedno, co si o mně ostatní myslí, nebo ne? Asi jo, náhodní poslouchači nepochopí, že si prostě děláme srandu z toho, co jiní berou vážně, a že nemáme problém zesměšnit samy sebe.

Jenže přece jenom, člověk je tvor společenský a rád by patřil i do toho velkého hejna...  I slepice přece žijí na statku pohromadě s voly.

 

 

 

 

 

 

Autor: Kateřina Kozmová | neděle 18.1.2009 18:36 | karma článku: 24,39 | přečteno: 2536x
  • Další články autora

Kateřina Kozmová

Záhada posledních tří kilogramů aneb Co v těhotenství sníš, po porodu jako když najdeš

Záchvat sebereflexe mě obvykle popadá ve třech případech: Když po delší době vidím kamarádku, která vypadá zkrátka úžasně. Když je mistrovství světa v atletice. A když se vidím na aktuální fotce. To vše se teď stalo.

18.8.2017 v 16:02 | Karma: 12,27 | Přečteno: 360x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kozmová

Já bych všechny ty fejsbůky zakázala!

Dlouho jsem si říkala, že nebudu kálet do vlastního hnízda. Ale tohle téma ve mně bublá tak dlouho, že nakonec muselo ven. Protože matky na mateřské a facebook, to je stejně nerozlučná dvojice jako Pat a Mat.

22.6.2017 v 22:13 | Karma: 26,76 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kozmová

Žena a parkování

Od přírody jsem spíše pesimista, který chce být příjemně překvapován. A proto mi nevadí, že jsem občas za blbce.

12.1.2012 v 9:03 | Karma: 16,90 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kozmová

Dostihy nejsou týrání koní!

Jako každý rok se v naší republice v říjnu nečekaně objeví mnoho milovníků koní a zkušených odborníků na dostihovou problematiku. Stačí k tomu jediný závod – Velká pardubická steeplechase. Vždycky si říkám, kde tito lidé během celé dostihové sezóny byli?

10.10.2011 v 11:35 | Karma: 41,28 | Přečteno: 8129x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kozmová

Kurz sebeobrany odhalí krutou realitu

Mám za sebou kurz sebeobrany pro ženy. Kromě toho, že jej vede má kamarádka, která mě k účasti dlouho ponoukala, mě k tomu přiměl především nepříjemný zážitek z doby nedávné. Cestou domů od tramvaje mě v ulici, kde bydlím, zastavil cizí chlap s dotazem „Co máš v tý kabelce?“. Že to nebyla konverzační otázka, je asi jasné. Nezjistil to jen díky tomu, že se v danou chvíli otevřely dveře domu, před kterým mi zastoupil cestu. Chlap pak zcela pokojně pokračoval v chůzi jakoby nic, a já jsem si teprve doma uvědomila, co se vlastně stalo, a že jsem neudělala vůbec nic. Jen jsem tam stála a civěla.

1.6.2011 v 14:40 | Karma: 46,97 | Přečteno: 30491x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5675x
TO FINISH FIRST, FIRST YOU HAVE TO FINISH. Věčná pesimistka s občasnými záblesky naděje na konverzi k optimismu. Více o mně na www.prasnacesta.cz