Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak šel ke dnu Titanik a má pověst s ním

Při nedávném večerním posezení s kamarády přišla řeč na největší trapasy, jaké se nám kdy staly. Protože svůj osudný zážitek z Itálie už asi nikdy nedokážu překonat, podělím se o něj, aby ti, kteří šlápnou na ulici do hovínka a celý den se kvůli tomu vztekají, viděli, že život je příliš krátký na to, abychom se nechali vytočit maličkostmi.

Svoje poslední opravdové prázdniny - tedy ty mezi maturitou a nástupem na vysokou školu - jsem si hodlala opravdu užít. Kromě jiného jsem tedy koncem srpna vyrazila se svou nejlepší kamarádkou do Itálie. Na rozdíl od zkušené harcovnice na vedlejším sedadle zánovní karosy jsem prvně okusila dovolenou bez rodičů, takže jsem se patřičně těšila.

Do cíle jsme dorazili někdy k večeru. V oploceném areálu nedaleko pláže stál dvoupatrový domek s apartmány. Celou jednu stranu prvního patra tvořila společná terasa, na kterou vedly dveře z pokojů umístěných v jedné řadě. Všechny rodinky vybalily řízky a zasedly ke stolkům na balkóně, stejně jako ti, kteří na plácku dole pod ním bydleli v samostatných bungalovech.

Já a kamarádka jsme si šly lehnout už v devět hodin, protože jsme byly po cestě docela unavené. A jelikož bylo i v tuhle hodinu příšerné vedro, lehla jsem si pod prostěradlo tak, jak mě evoluce stvořila. Usnula jsem tvrdě.

Pak se mi zdál sen. Nevím, jak se mi do hlavy dostalo zrovna tohle, ale byla jsem v něm na palubě Titaniku. Navíc ne jako cestující, nýbrž jako člen posádky - topič. A jak si tak házím lopaty uhlí do bezedného chřtánu nenasytné pece (možná to vedro mé podvědomí navedlo tímhle směrem, jinak fakt nevím), přišel v souladu s historií ledovec a s ním vše ostatní, co k tomu patří. Kdo si vybavíte film, o kterém nejen prodejci aut lžou, že na konci neplakali, snad si pamatujete scénu, v níž se s houkáním sirén začnou od stropu zavírat těžké dveře jednotlivých plavebních komor. Kdo nestihne podlézt včas, má po legraci. Někteří se protáhnou doslova na poslední chvíli.

Takže přesně tohle se mi míhalo za zavřenými víčky a tělo se rozhodlo k akci. Chvíli v panice lomcovalo se spolunocležnicí, ale marně. Potom šlo ke dveřím na terasu, což byla jakási dřevěná roleta, která se stahovala od stropu dolů. Na noc jsme nechaly u země mezeru širokou asi tak čtyřicet padesát centimetrů, aby šel do pokoje vzduch. Můj snící mozek mi nějak namluvil, že náš pokoj je Titanic a mezera v roletě je poslední únik pod těžkými vraty, než se definitivně zavřou a uvězní mě ve strojovně s vyhlídkou na ošklivou smrt utonutím.

Začala jsem tedy jednat, sesunula se na podlahu a usilovným plazením (možná ta mezera měla jen třicet centimetrů, kdo ví, tehdy jsem byla ještě štíhlá) jsem se vysoukala z nebezpečného podpalubí na bezpečnou palubu. Tam jsem se postavila a začala křičet na překvapené pasažéry slavné lodi: "Honem, honem, potápíme se! Utečte, rychle, skočte přes zábradlí, než vás strhne vír!" Má slova mi byla tlumočena zpětně jedním ze svědků, já sama si je vůbec nepamatuju.

Křičela jsem takhle prý ještě dobré dvě tři minuty, pak jsem se pomalu zarazila a začala se rozhlížet, načež ze mě vylezlo: "Aha, ale já vlastně nejsem na lodi, viďte..." Ano, stála jsem na terase našeho hotýlku, u stolků sedělo odhaduju tak padesát lidí a další na mě koukali zezdola od bungalovů. A v tom hrobovém tichu, které panovalo, jsem si uvědomila strašnou věc, na kterou jste možná taky zapomněli: Neměla jsem vůbec nic na sobě.

Zachovala jsem se však zcela chladnokrevně a vznešeně jsem se přesunula zpět k roletě, abych ji vytáhla a zalezla dovnitř (a už nikdy nevylezla). Jenže ouha - zvenku ta mrcha nešla vysunout. Začala jsem volat na kamarádku, která ovšem když spí, tak prostě spí a nevzbudí ji ani výstřel z pistole přímo u ucha. Křičet na celý hotel jsem taky dost dobře nemohla.

A tak jsem s pocitem, že hůř už být stejně nemůže, znovu klekla na zem a proplazila se pod roletou zpátky dovnitř. Nemusím určitě zdůrazňovat, že plazení po břiše ZÁDY k ostatním nabídlo jistě nezapomenutelný pohled... až do krku.

Ráno po probuzení jsem na pár megasekund naivně doufala, že se mi zdál nejen ten Titanic, ale i ten noční výlet. Že to bylo jen zbožné přání, dokazovaly obličeje ostatních, když jsem se zjevila na terase s úmyslem posnídat na čerstvém vzduchu. Tatínkové po straně mrkali, puberťáci se chechtali a maminky honem odváděly děti dovnitř.

Od té doby už mě myslím nikdy žádný trapas nerozhodil. Protože kdo přežil zkázu Titaniku, ten je frajer a přežije všechno. Jako švábi a Keith Richards.

Autor: Kateřina Kozmová | čtvrtek 11.12.2008 9:00 | karma článku: 28,67 | přečteno: 2410x
  • Další články autora

Kateřina Kozmová

Záhada posledních tří kilogramů aneb Co v těhotenství sníš, po porodu jako když najdeš

Záchvat sebereflexe mě obvykle popadá ve třech případech: Když po delší době vidím kamarádku, která vypadá zkrátka úžasně. Když je mistrovství světa v atletice. A když se vidím na aktuální fotce. To vše se teď stalo.

18.8.2017 v 16:02 | Karma: 12,27 | Přečteno: 360x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kozmová

Já bych všechny ty fejsbůky zakázala!

Dlouho jsem si říkala, že nebudu kálet do vlastního hnízda. Ale tohle téma ve mně bublá tak dlouho, že nakonec muselo ven. Protože matky na mateřské a facebook, to je stejně nerozlučná dvojice jako Pat a Mat.

22.6.2017 v 22:13 | Karma: 26,76 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kozmová

Žena a parkování

Od přírody jsem spíše pesimista, který chce být příjemně překvapován. A proto mi nevadí, že jsem občas za blbce.

12.1.2012 v 9:03 | Karma: 16,90 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kozmová

Dostihy nejsou týrání koní!

Jako každý rok se v naší republice v říjnu nečekaně objeví mnoho milovníků koní a zkušených odborníků na dostihovou problematiku. Stačí k tomu jediný závod – Velká pardubická steeplechase. Vždycky si říkám, kde tito lidé během celé dostihové sezóny byli?

10.10.2011 v 11:35 | Karma: 41,28 | Přečteno: 8129x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kozmová

Kurz sebeobrany odhalí krutou realitu

Mám za sebou kurz sebeobrany pro ženy. Kromě toho, že jej vede má kamarádka, která mě k účasti dlouho ponoukala, mě k tomu přiměl především nepříjemný zážitek z doby nedávné. Cestou domů od tramvaje mě v ulici, kde bydlím, zastavil cizí chlap s dotazem „Co máš v tý kabelce?“. Že to nebyla konverzační otázka, je asi jasné. Nezjistil to jen díky tomu, že se v danou chvíli otevřely dveře domu, před kterým mi zastoupil cestu. Chlap pak zcela pokojně pokračoval v chůzi jakoby nic, a já jsem si teprve doma uvědomila, co se vlastně stalo, a že jsem neudělala vůbec nic. Jen jsem tam stála a civěla.

1.6.2011 v 14:40 | Karma: 46,97 | Přečteno: 30491x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5675x
TO FINISH FIRST, FIRST YOU HAVE TO FINISH. Věčná pesimistka s občasnými záblesky naděje na konverzi k optimismu. Více o mně na www.prasnacesta.cz