Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenávist budí nenávist

Těžko se lze divit vlně nenávistných reakcí na adresu rodiny čerstvě narozených paterčat, pokud ji média, byť možná nezáměrně, svými neúplnými či dezinterpretujícími informacemi průběžně přiživují. Lidé mají pocit, že tato rodina dostane od státu ohromnou sumu peněz, kterou by člověk, který není Rom, nikdy nedostal. Je mi smutno z reakcí, které čtu, a chce se mi křičet: „Lidé, neblázněte, nebuďte tak zlí. Nevěřte účelově šířeným lžím, vždyť nenávist vždycky přináší jen další nenávist!“

Předně je podle mne potřeba si uvědomit především tu skutečnost, že jediné, co tato rodina dostane od státu navíc, je 51 000,- Kč jednorázového mimořádného příspěvku. Je to příspěvek, který se vyplácí v mimořádných situacích. A ruku na srdce, pro koho z nás by narození paterčat nepředstavovalo v podstatě živelnou pohromu? Pro mne tedy ano!

Milion na účtu, který deklaruje rasistický letáček šířící se po sociálních sítích, je prachsprostým výmyslem, jehož jediným cílem je prohlubovat a vytvářet xenofobní a rasistické reakce.

Jestliže se všude píše, že tato matka paterčat dostane 220 tisíc, je třeba dodat, že je to stejných 220 tisíc, jako dostane každá jiná matka. Je to totiž rodičovský příspěvek, nikoli nějaká speciální dávka pro tuto rodinu!!! Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky 220 000 Kč, nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte. Ani poskytnutí chůvy, není speciální záležitostí pro tento případ, ale má na ni podle zákona právo každá matka trojčat a vícerčat. O asistentku mohou požádat rodiče trojčat a vícečat (dle zákona 108/2006 Sb. O sociálních službách).

 Byt, o němž se všichni zmiňují, rodina nedostala, pouze jí byl přidělen (nikoli státem, ale obcí) nájemní byt. Což znamená, že nebude-li rodina platit nájem, má smůlu.

Paradoxně po přečtení reakcí v různých  diskusích, nemůžu souhlasit s názorem, nechť tyto dětí žijí tak, aby společnosti vrátily to, co jim dává. Vždyť se sotva nadechly a už je naše společnost obdarovala takovou dávkou zloby a nenávisti, že žít s ní, nebude rozhodně snadné! Dočetla jsem se dokonce i reakce typu, že když se matka dozvěděla, že čeká pět dětí, měla si nechat několik plodů odebrat. To skutečně žiji ve společnosti, kde ten, kdo si připadá plnohodnotnější než příslušník jiné rasy, považuje za normální věc, že usmrtí několik plodů a jiné nechá žít? Vždyť takové rozhodnutí je zpravidla nesmírně těžké i v případě, kdy lékaři predikují, že všechny plody nemají šanci přežít. Kde se v nás proboha ta nenávist a zloba bere? Jakým právem jsme ochotni stavět hodnotu jednoho života nad jiný, hodnotu svého života nad cizí?

Odsuzuji sice jakékoli zneužívání sociálního systému, jakož i chování typu útoku v Duchcově, ale jsem přesvědčena, že dokud se většinová společnost nezačne chovat adekvátně a bude soudit jen na základě barvy pleti, bude takových útoků spíše přibývat.  Jak jsem již napsala, nenávist budí nenávist a rasismus vede k rasismu z druhé strany.

Přestaňme už proto konečně s bezpředmětným útočením a přejme té mamince i jejím dětem štěstí, které budou v současném pokřiveném světě jistě moc a moc potřebovat!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Koutková Helena | sobota 8.6.2013 10:28 | karma článku: 30,30 | přečteno: 2203x
  • Další články autora

Koutková Helena

První láska

Se na to můžu vykašlat, stejně to nikdo neocení, pomyslela si Bětka a s pohledem do slunce, které už začínalo nabírat na síle, zastavila sekačku. Už je zase na všechno sama.

18.7.2022 v 8:10 | Karma: 24,35 | Přečteno: 675x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Možná jim shořela láska

Stála tam s očima upřenýma k ohni, působila naprosto vyrovnaně. Jakoby se jí to všechno vzrušení kolem absolutně nedotýkalo, jako by ji pohled do plamene uklidňoval. Z její tváře nebylo krom klidu možné vyčíst vůbec nic.

3.6.2019 v 7:59 | Karma: 23,64 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Když já jsem toho ještě tolik slíbil

Hledím na zamračené nebe a nervózně přecházím tam a zpět. Stále se mi vrací neodbytná myšlenka, že bych si s tebou měla promluvit, ale ty tu nejsi. Mám nutkání zvednout telefon a alespoň ti zavolat, ale vím, že mi to nezvedneš.

23.10.2018 v 22:04 | Karma: 30,11 | Přečteno: 915x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Hele, svez mě na tom vozíku

Stává se vám někdy, že máte den, který stojí za starou belu, vy se mračíte, až jste protivní sami sobě, a najednou se stane něco vcelku obyčejného, ale vlastně je to natolik neobyčejné, že se pak nemůžete přestat usmívat?

13.5.2017 v 8:15 | Karma: 33,83 | Přečteno: 1740x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

A jak myslíš, že bude tahle nádhera vypadat, až jí bude pětatřicet?

Procházím úzkou uličkou obchodu a snažím se vzpomenout si, pro co že jsem to vlastně přišla, když tu najednou upoutá moji pozornost rytmický klapot podpatků. Zní to, jako by někdo stepoval.

28.8.2016 v 8:00 | Karma: 44,22 | Přečteno: 13504x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1765x
Jsem extrovertní introvert, který cítí potřebu ventilovat své myšlenky. 

Seznam rubrik