Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je to školné

Školné je poslední dobou často zmiňované v nejrůznějších médiích. Proto zde uvádím svůj článek, který jsem psal pro časopis Corpus Omne zhruba před rokem. Uvádím ho zde přesně tak, jak vyšel. Moc se toho od té doby nezměnilo.

Rád bych zareagoval na článek Jana Vysokého z minulého Corpus Omne 17, Vzdělání není zboží. V tomto článku Honza popisuje důvody, proč se zavedením školného souhlasí, a zároveň zdůrazňuje nutnost při jeho zavádění zohlednit celou řadu citlivých faktorů.

I já jsem obecně zastáncem zavedení školného. Kromě problematických bodů, o kterých mluvil Honza, jako je nutnost zavedení efektivního systému stipendií, hodnocení kvality vzdělání, nastavení správné výše školného a jistě celé řady dalších technických detailů, bych zde rád zmínil ještě další téma k zamyšlení. Co to vlastně školné je a jakou by mělo mít funkci?

Honza psal, že má mimo jiné motivovat k většímu úsilí. Mně se víc líbí jiná funkce, kterou spíše naznačil. Je to přímá platba za vzdělání, tedy zboží (respektive službu). Myslím, že přesně tak by to mělo být. Pokud zavedení školného proběhne v tomto duchu, politikům zatleskám a nebudu mít žádné námitky. Mám ale neblahé tušení, že skutečný důvod zavedení školného je zcela jiný, než nastolení volného trhu a konkurence na poli vzdělávání. Tuším, že se nejedná o nich jiného, než o další daň.

Trochu to rozvedu. Pokud mám za něco platit, očekávám, že za to dostanu něco nazpět. V tomto případě bych očekával zlepšení kvality studia nebo snížení daní (ze kterých by mělo být vzdělání placené dnes). Oboje se dá předpokládat ale jen stěží. Také bych mohl říct, že za moji platbu dostanu vzdělání samotné. To je ale v rozporu s (jakkoliv podle mého názoru špatnou) filozofií našeho státu. Ten říká: „Dej mi polovinu vydělaných peněz a já se o tebe budu perfektně starat.“ Stát ovšem s penězi hospodařit neumí. Ačkoliv jeho příjmy díky sílící ekonomice neustále rostou, nenabízí nám, kromě bobtnajícího státního aparátu, za ně nic nového. Naopak musí neustále zavádět nová opatření, aby své příjmy zvýšil. Dělá to buď otevřeně zvýšením daní, nebo „tajně“ zavedením nových skrytých daní.

Nejmarkantnějšími příklady tohoto jsou poplatky ve zdravotnictví a mýtné. Regulační poplatky sice zaznamenaly jistý úspěch, ale pro občana to žádná velká pozitiva nepřineslo. Zdravotní pojištění se nesnížilo a o zlepšení služeb se dá jen spekulovat. Navíc se poplatky budou opět zvyšovat. S mýtným je to ještě horší. Je to nová daň, kterou platí každý bez výjimky. Ano, není to poplatek bezohledným kamioňákům nebo cestovkám s velikými maržemi. Ačkoliv nevlastním autobus ani náklaďák, mýtné platím. Ti, kteří je vlastní, totiž mýtné (tedy zvýšené náklady) dávno promítli ve zvýšených cenách, které se nakonec projevily až na ceně zboží pro koncového zákazníka. A každý potřebuje něco, co jelo autobusem nebo náklaďákem. Navíc zde chybí jakákoliv protislužba. Silniční daň se nezměnila, a kvalita silnic? Kromě ocelových konstrukcí každých pár kilometrů a rapidního zhodnocení akcií firmy Kapsch jsem nepozoroval žádnou změnu.

Vraťme se k původní řečnické otázce co je to zamýšlené školné. Není to ani motivace k většímu úsilí studentů. Není to ale ani platba za něco navíc. Je to jen další důkaz státního bankrotu. A teď nemyslím bankrot, který možná v budoucnu nastane. Mám na mysli bankrot, který už dávno nastal. Divíte se? To chápu. Stát totiž svůj bankrot před svými občany zatím celkem úspěšně tají. Ve skutečnosti jím ale už dávno prošel. Bankrot je situace, kdy určitý subjekt není schopen dostát svým závazkům (jakkoliv mohou být špatné). Jak jsem se snažil naznačit, stát svým závazkům není schopen dostát již dávno. Stát si to už ale uvědomil, a tak mlží. Stát už ví, že tu není pro své občany, ale pouze pro stát. Proto se snaží navodit iluzi, že je nepostradatelný právě takový, jaký je. A aby ji podpořil, rozrůstá se dál a dál, neustále si přivlastňuje více a více životního prostoru nás všech a snaží se stát se pro nás nepostradatelným, abychom slepě přistupovali na další bankrotové mlžení. Nutno podotknout, že i díky naší nečinnosti docela úspěšně. Když krachovaly státy před sto lety, znamenalo to ztrátu pracovních míst pro několik státních úředníků a bankrot pár firem na státu závislých. Umíte si takovou situaci představit dnes? Já už také jen stěží.

Autor: Tomáš Kouřim | sobota 18.2.2012 12:37 | karma článku: 13,90 | přečteno: 1204x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Volba rektora ČVUT

Profesor Havlíček stojí v čele naší univerzity od roku 2006. Na začátku příštího roku mu vyprší druhé a poslední funkční období, je tedy potřeba vybrat jeho nástupce. Akademický senát proto v červnu vyhlásil volbu osoby navržené na rektora (oficiálně totiž rektora jmenuje prezident a, inu, v dnešních poměrech se v této souvislosti asi může stát ještě ledacos). Já jsem byl pověřen medializací celé volby.

12.10.2013 v 21:48 | Karma: 8,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Pozvánky, akce

Tomáš Kouřim

Koho nevolit

S blížícími se parlamentními volbami se nemůžu nezmínit se o tristní politické situaci v naší vlasti. Administrátoři iDnes sice napsali, že se nějaká přehnaná propagace určité strany zakazuje, ale jsem zvědav, jak se postaví k tomu, když naopak všechny strany zkritizuju. Během psaní navíc zjišťuju, že budu, ač se to na první pohled nezdá, mimořádně stručný. Na každou stranu bych totiž našel kritiky mnohem víc. Bohužel.

29.9.2013 v 18:43 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Na vlastní oči na vlastní kůži

Můj mandát v Akademickém senátu ČVUT se sice pomalu blíží ke konci, ale členství v této instituci se stává stále zábavnějším. Jakožto předseda Komise pro Správu účelových zařízení (SÚZ) mám na starosti především koleje a menzy a mám tak dobrý přehled o všech neplechách, které se tam děly (a snad už nedějí). Když jsem ve frontě na české korunovační klenoty dostal email od redaktorky TV Nova s přáním natočit se mnou rozhovor, už jsem tedy tušil, odkud vítr vane.

28.5.2013 v 17:38 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Dalekohled

První únorové pondělí přišel Karel se zajímavým denním plánem. Přednáška na Akademii věd nás nakonec přesvědčila a šli jsme se podívat, jak vypadá budoucnost výzkumu vesmíru. A i když už jsem se podobných akcí v minulosti zúčastnil, tahle se nakonec ukázala být výjimečnou.

1.3.2013 v 23:36 | Karma: 5,34 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Kouřim

Rozpoznávání chorob kůže pomocí analýzy obrazu

Poprvé mi zkušební komise na můj výzkumný úkol řekla ne. Zapracoval jsem na tom tedy a jsem moc zvědavý, co mi řekne tentokrát. Můžete se podívat na to mé dílo. A kdo by měl zájem, může si dokonce i stáhnout zdrojový kód k programu. Aby to bylo úplně košer co se týče autorských práv, tak heslo sdělím jenom vážným zájemcům (pošlete zprávu).

10.2.2013 v 14:11 | Karma: 6,45 | Přečteno: 633x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Jsem student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Už jsem ale studoval i v USA, Německu, Španělsku a ve Francii. Kromě toho jsem se taky na pár míst podíval jen tak. Rád sportuju, cestuju, piju, jím a hlavně se dívám kolem sebe a přemýšlím o tom, co vidím.