Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho nevolit

S blížícími se parlamentními volbami se nemůžu nezmínit se o tristní politické situaci v naší vlasti. Administrátoři iDnes sice napsali, že se nějaká přehnaná propagace určité strany zakazuje, ale jsem zvědav, jak se postaví k tomu, když naopak všechny strany zkritizuju. Během psaní navíc zjišťuju, že budu, ač se to na první pohled nezdá, mimořádně stručný. Na každou stranu bych totiž našel kritiky mnohem víc. Bohužel.

Aktiv nezávislých občanů (ANEO) - www.intercity.cz/aneo

Nevolím, protože neznám (a myslím, že vzhledem k místu bydliště ani nemohu). Přijmul bych sice kritiku, že zodpovědný volič by se měl informovat, ale na druhou stranu. Strana založená v roce 2001, o které jsem dosud neslyšel, si můj hlas prostě nezaslouží.

UPDATE 16.10.: Po zhlédnutí tohoto skvostu už nemám co dodat.

ANO 2011 (ANO) - www.anobudelip.cz

Ne. To, že se toto uskupení letos zřejmě dostane do parlamentu, považuju za jednu z nejsmutnějších věcí. Mám k tomu celou řadu důvodů. Předně, nevěřím Andreji Babišovi. Nevěřím mu, že chce do politiky z lásky k vlasti, že chce všechno napravit, zlepšit. Prostě nevěřím. To, že si koupil v podstatě nejvlivnější české noviny a v nákupech médií hodlá pokračovat, naznačuje, že se do parlamentu touží dostat za každou cenu. Upřímně řečeno, víc jsem věřil Vítu Bártovi a víme, jak to dopadlo. Ptám se, proč tak najednou? Proč teď chce něco měnit. Proč ne před třemi či sedmi lety? Miliard už měl tehdy dost a situace tu také stála za dvě věci. Tak proč se do politiky hrne až teď? Já si myslím, že prostě dřív měl v poslanecké sněmovně a na ministerstvech dost kamarádů z bůh ví jakých dob. Ty už teď nemá, a tak si tam touží dosadit nové.

Ale to je pouze spekulace. Přesto, i kdybych připustil, že mluví pravdu, že to všechno myslí dobře, stejně je to naprosto nevolitelný celek. Není to totiž strana. Je to jakési uskupení lidí, kteří jsou nespokojeni se současným stavem, chtějí ho změnit, ale nevědí jak. Myslí si však, že Andrej Babiš to ví a navíc že je jeho plán zcela v souladu s jejich názory. On to ale neví (i když si myslí, že ano) a navíc, v tomto spolku jsou (na volitelných pozicích) tak rozdílní lidé, že prostě není možné, aby se nějaký „zázračný“ Babišův plán líbil všem. Zájmy podnikatelů a divadelníků bývají totiž diametrálně rozdílné. Dřív nebo později se rozhádají, rozpadnou a skončí. Pokud se tedy nestane něco opravdu hrozivého.

Česká pirátská strana (ČPS) - www.ceskapiratskastrana.cz

Jo, stahování z netu je fajn. A cenzura nanic. S obojím by se dalo ledacos udělat. Ale jako program politické strany mi to přijde dost málo.

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) - www.cssd.cz

Komunistických stran máme na seznamu mnoho, ČSSD je jen jedna z nich. Krom naprosto nepřijatelných osob, v čele s Dluhoslavem Sobotkou, mají i naprosto nepřijatelný program, jehož naplnění by pro českou ekonomiku bylo synonymem gilotiny. Ano, oni to (možná někteří z nich) myslí dobře. Ale to Lenin taky.

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) - www.dsss.cz

Tak zaprvé. Nechápu, jak tuhle stranu plnou sociálního inženýrství může někdo považovat za pravicovou. Za druhé, ještě chvíli tady bude pokračovat současná „antidiskriminační“ politika a tahle skupina omezenců se do parlamentu skutečně dostane. A to se pak budeme divit.

Hlavu vzhůru - volební blok - www.hlavu.cz

Když dám hlavu vzhůru, tak co? Uvidím kozy Jany Bobošíkové? Nebo jak si ten název mám vysvětlovat? Jinak je toto uskupení představitelem dalšího myšlenkového proudu, který je v letošních volbách (podobně jako komunismus) hojně zastoupen, totiž fašismu (patří sem zcela jistě i ANO 2011). Osoba univerzální kandidátky na cokoliv Jany Bobo ještě podtrhuje nevolitelnost tohoto celku. Zůstává pro mě záhadou, jak je možné, že do této koalice vstoupilo tolik hnutí (i když, pravda, pochybných).

Klub angažovaných nestraníků (KAN) - www.kan.cz

ANEO v bledě modrém.

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) - www.kscm.cz

Má cenu něco psát? Lobotomii mi zatím nedělali, a tak ani tyto soudruhy volit nebudu.

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) (KČ) - www.korunaceska.cz

Ale jo, proč ne. Jestli někdo chcete třeba zabít draka a dostat za ženu princeznu a půl království k tomu, hlas pro KČ je dobrý začátek Vaší jistě složité cesty.

Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová (KDU-ČSL) - www.kdu.cz

Univerzální koaliční tmel aneb klidná síla. Dlouho pro ně platilo, že je jedno s kým, hlavně vládnout. Věřím, že v případě zvolení v tom budou pokračovat. Program neprogram, sliby nesliby. Ani mi nepřijde, že by zastávali nějaké křesťanské hodnoty.

LEV 21 - Národní socialisté (NS-LEV 21) - www.nslev21.cz

Někde jsem slyšel, že Jiří „Bradavice“ Paroubek kandidovat nebude. Ale co Jirka Šlégr? Na jejich stránkách jsem našel pouze seznam lídrů (mezi kterými není), tak nevím, jestli se tato politická ikona chystá na další, zcela jistě nervy drásající, mač. Doufám, že ano. Protože člověk, který ve společnosti hokejistů, obecně proslulých svou vysokou inteligencí a bryskním důvtipem, dostane přezdívku Guma, musí být zaručeně přínosem pro jakoukoliv funkci. Ostatně, pozice „Stínový ministr pro sport“ pod ním vysloveně vzkvétá.

Občané 2011 - www.obcane2011.eu

Opět strana, o které prakticky nic nevím. Pravda, tihle na mě měli jen 2 roky, ale stejně. Kdyby měli alespoň na stránkách FB nebo Twitter, tak bych si je přidal a seznámil se. Takhle jsem si alespoň přečetl hlavní body programu, ale nenašel jsem v nich nic, co by mě jakkoliv zaujalo.

Občanská demokratická strana (ODS) - www.ods.cz

I já jsem byl chvíli členem ODS, i já jsem jim odevzdal hodně hlasů. Ale už neodevzdám. Předně nechápu její kampaň. S pravicí toho má společného asi tolik co Slavia se světovým fotbalem. Den po vyhlášení motta #Volím_pravici prohlásit, že chtějí kohosi dotovat, to vyžaduje opravdu odvahu. Je to ale jenom jeden příklad dokazující, že mezi ODS a ČSSD není velkého rozdílu. Jejich politika posledních x let to ostatně potvrzuje. A kapitolou sama pro sebe pak jsou ti lidé v této straně. Co si budeme povídat, ona i paní Němcová bude asi pěkné kvítko. Jinak by těžko ve společnosti takových pánů vydržela 20 let. Mimo vládu, mimo parlament, mimo zastupitelstva alespoň na 5 let a pak se možná, možná dá opět uvažovat o hlasu pro ODS.

politické hnutí Změna (Změna) - www.zmena.cz

Neznám, ale asi ani nechci znát. Vede je jakýsi bývalý Zelený, a tak to zřejmě nebude nic volitelného.

Romská demokratická strana (RDS) - www.rdscr.cz

To je podle mě úplný vrchol rasismu. Strana, která už v názvu naznačuje, že je jen pro někoho, jen pro jednu rasu? To snad není možné? DSSS alespoň používá výrazy jako „nepřizpůsobiví“ a obecně to neříká tak oficiálně. Nechápu, že všichni ti antirasističtí nediskriminační křiklouni mlčí. Tedy, chápu. Tímhle směrem to vlastně nevadí.

Mimochodem, jejich stranický program je vážně lingvistická a typografická bomba.

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) - www.spoz.cz

Strana přátel opilce Zemana je smutným obrazem české společnosti. Kovaní komunisté, ještě říznutí klientelismem a jen vágně zakrývanými vazbami na ruské firmy a Rusko jako takové, a oni dokážou přesvědčit tolik lidí, že něco, že cokoliv zlepší? Se Šloufem nebo bez, tahle strana je žhavým kandidátem na nejhorší volbu vůbec.

Strana soukromníků České republiky (SsČR) - www.soukromnici.cz

Proč ne. Ale opět. Jsem živnostníkem kolik let a nikdy jsem o nich neslyšel. Měli by se o můj hlas víc snažit.

Strana svobodných občanů (Svobodní) - www.svobodni.cz

Volil jsem je v minulých volbách. Tehdy jsem to viděl jako opravdu dobrou volbu. Letos jim dám hlas asi znovu. Ale už z toho tak nadšený nebudu. Program je fajn, většinou, ale občas mi to celé přijde trochu nepromyšlené, nedotažené. Ale hlavně. Za ty tři roky se ta strana vůbec nikam neposunula, nevylepšila. A pořád jí chybí jedna důležitá věc. Charizma.

Strana zelených (SZ) - www.zeleni.cz

No, nevím. Dnes už tuhle stranu snad může volit jen ten, kdo se přivazuje ke stromům a kompostuje v kapse. V době, kdy vlastně všechny mainstreamové strany prosazují montování solárních panelů na střechy, stavění větrníků na hřebeny hor a kdo ví co ještě, mi přijde tato strana poměrně zbytečná.

Suverenita - Strana zdravého rozumu (Suverenita) - www.suverenita.info

Strana, která dobrovolně spolupracuje s Janou Bobošíkovou, rozhodně není stranou zdravého rozumu. Tečka.

TOP 09 - www.top09.cz

Proti téhle straně toho mám také mnoho. Hezky to napsal například pan Kohout. Já tedy zmíním jen dvě věci, které mi opravdu vadí. Není to pravicová strana. Zvyšování daní a zavádění kdejaké regulace není pravicová politika a nikdy nebude. Tou druhou je hra na předsedu. Je zajímavé, že u Věcí veřejných to skončilo, zatímco v TOP 09 to pořád trvá. Karel Schwarzenberg je podle mě jeden z mála lidí v politice, kterých je možno si vážit. A přes všechny výhrady, které k němu mám, přes názorové odlišnosti, tak činím. Ale není to předseda strany. A každý, kdo to tvrdí, tedy i TOP 09, je pokrytec.

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (Úsvit) - www.hnutiusvit.cz

Tahle „strana“ vede mezi našimi lokálními fašisty. Tomio „všechno vím, všechno znám“ Okamura v senátu je jednou z nejtragičtějších věcí v historii české politiky. Kam se hrabe Vladimír Železný. Můžeme jen doufat, že 5 % nedostanou.

Ale bez emocí. Pan Okamura si jistě zaslouží obdiv za to, co v životě dokázal. Ale jeho představy o fungování státu (více méně shodné s panem Babišem nebo třeba panem Janečkem) – tedy že stát funguje jako firma a že skvělý ředitel to všechno zařídí nejlépe – jsou prostě mylné. Nikdo nedokáže rozhodovat za všechny. Nikdo. Já jsem si také jeden čas myslel, že bych to třeba dokázal. Ale teď vím, že to je naprosto naivní představa. I když věřím, že některé věci by tito podnikatelé skutečně zlepšit mohli, celkově by jejich styl vládnutí znamenal katastrofu. Nejednalo by se totiž o nic jiného než o diktaturu. A historie nám jasně říká, že i když osvícený diktátor může někdy nějaké věci zlepšit, nakonec na to celý národ těžce doplatí.

Volební principy prázdných a blokovaných židlí (mandátů)

Tihle tedy asi nakonec nekandidují.

Volte Pravý Blok - stranu za snadnou a rychlou ODVOLATELNOST politiků a státních úředníků PŘÍMO OBČANY, za NÍZKÉ daně, VYROVNANÝ rozpočet, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU a NEZKORUMPOVANOU policii a justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET, kandidující s nejlepším protikriminálním programem PŘÍMÉ demokracie a hlubokého národního, duchovního a mravního obrození VY NEVĚŘÍTE POLITIKŮM A JEJICH NOVINÁŘŮM? NO KONEČNĚ! VĚŘME SAMI SOBĚ!!! - ale i s mnoha dalšími DŮVODY, proč bychom měli jít tentokrát VŠICHNI K VOLBÁM, ale - pokud nechceme být ZNOVU obelháni, podvedeni a okradeni - NEVOLIT ŽÁDNOU PARLAMENTNÍ TUNEL - STRANU vládnoucí (post) komunistické RUSKO - ČESKÉ totalitní FÍZLOKRACIE a jejich likvidační protinárodní politiku ČÍM HŮŘE, TÍM LÉPE!!! - jenž žádá o volební podporu VŠECHNY ČESKÉ OBČANY a daňové poplatníky, kteří chtějí změnit dnešní kriminální poměry, jejichž jsme všichni obětí, v jejich pravý opak! V BOJI MEZI DOBREM A ZLEM, PRAVDOU A LŽÍ, NELZE BÝT NEUTRÁLNÍ A PŘESTO ZŮSTAT SLUŠNÝ!!! Proto děkujeme za Vaši podporu!!! Nevěříte-li na pokoru u popravčí káry, zdá-li se vám naše kandidátka málo dokonalá nebo postrádáte-li na ní zástupce své obce nebo města a přitom MÁTE ODVAHU v této válce Lidí Dobra s vládnoucími Lidmi Zla povstat z jimi naordinovaného občanského bezvědomí, kterým nás ničí a dnešní DEMOKRATURU, SKRYTOU TOTALITU a OTROKÁŘSTVÍ VYŠŠÍHO ŘÁDU zásadním způsobem změnit, KANDIDUJTE ZA NÁS!!! Kontakt: Volte Pravý Blok www.cibulka.net, PO BOX 229, 11121 Praha

Jednoznačně plus za název. To má styl. Jinak je podle mě pan Cibulka takový opak pana Babiše. Vůbec nepochybuji, že to myslí upřímně, ale to provedení, to je prostě tragické.

Poučení

Co říci na závěr. Nic moc pozitivního mě nenapadá. Volit tedy budu opět Svobodné, ale už si nejsem tak jistý, že to je skvělá volba. Ale nevolit je určitě ta nejhorší. Mám tedy poučení pro příště. Pokud se situace nezlepší a žádná strana se neukáže jako volitelná, založte si včas vlastní stranu a kandidujte :). Já to udělám. Doufám, že to nebude moc složité. Ale menší zlo je pořád zlo a to já volit nebudu.

Autor: Tomáš Kouřim | neděle 29.9.2013 18:43 | karma článku: 16,84 | přečteno: 1515x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Volba rektora ČVUT

Profesor Havlíček stojí v čele naší univerzity od roku 2006. Na začátku příštího roku mu vyprší druhé a poslední funkční období, je tedy potřeba vybrat jeho nástupce. Akademický senát proto v červnu vyhlásil volbu osoby navržené na rektora (oficiálně totiž rektora jmenuje prezident a, inu, v dnešních poměrech se v této souvislosti asi může stát ještě ledacos). Já jsem byl pověřen medializací celé volby.

12.10.2013 v 21:48 | Karma: 8,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Pozvánky, akce

Tomáš Kouřim

Na vlastní oči na vlastní kůži

Můj mandát v Akademickém senátu ČVUT se sice pomalu blíží ke konci, ale členství v této instituci se stává stále zábavnějším. Jakožto předseda Komise pro Správu účelových zařízení (SÚZ) mám na starosti především koleje a menzy a mám tak dobrý přehled o všech neplechách, které se tam děly (a snad už nedějí). Když jsem ve frontě na české korunovační klenoty dostal email od redaktorky TV Nova s přáním natočit se mnou rozhovor, už jsem tedy tušil, odkud vítr vane.

28.5.2013 v 17:38 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Dalekohled

První únorové pondělí přišel Karel se zajímavým denním plánem. Přednáška na Akademii věd nás nakonec přesvědčila a šli jsme se podívat, jak vypadá budoucnost výzkumu vesmíru. A i když už jsem se podobných akcí v minulosti zúčastnil, tahle se nakonec ukázala být výjimečnou.

1.3.2013 v 23:36 | Karma: 5,34 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Kouřim

Rozpoznávání chorob kůže pomocí analýzy obrazu

Poprvé mi zkušební komise na můj výzkumný úkol řekla ne. Zapracoval jsem na tom tedy a jsem moc zvědavý, co mi řekne tentokrát. Můžete se podívat na to mé dílo. A kdo by měl zájem, může si dokonce i stáhnout zdrojový kód k programu. Aby to bylo úplně košer co se týče autorských práv, tak heslo sdělím jenom vážným zájemcům (pošlete zprávu).

10.2.2013 v 14:11 | Karma: 6,45 | Přečteno: 633x | Diskuse| Věda

Tomáš Kouřim

Prezidentské podpisy

Když už se i Ústavní soud vyjádřil k počtu podpisů prezidentských kandidátů, nedalo mi to a trochu jsem se nad celým problémem zamyslel. A došel jsem k jednoduchému závěru. I když pan Okamura rozhodně nepatřil mezi mé favority, vadí mi, že jeho podpisy nebyly uznány. A také mi vadí, že podpisy všech ostatních ano. Uvedu pro to svoje důvody.

8.1.2013 v 22:52 | Karma: 16,33 | Přečteno: 761x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Jsem student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Už jsem ale studoval i v USA, Německu, Španělsku a ve Francii. Kromě toho jsem se taky na pár míst podíval jen tak. Rád sportuju, cestuju, piju, jím a hlavně se dívám kolem sebe a přemýšlím o tom, co vidím.