Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jáša

18. 2. 2012 19:32
Pane

Karle Nováku , Vy jste anarchista jak poleno. Vaše tvrzení o zrušení povinné školní docházky , to je věc. Teď musím

dat za pravdu našemu historikovi a buditeli Palackému , který údajně tvrdil. že kdyby nebylo Rakouska , tak si ho musíme vytvořit . Vždyť kde bychom byli, kdyby Habsburkové tu povinnou školní docházku nezavedli. ? Kdyby byli u vesla lidí jako Vy ? Bůh uchovej český národ.

0 0
možnosti

Karl Novak

19. 2. 2012 9:08
Re: Pane

Anarchismus je odmítání státu a jeho funkcí.

Nic takového nenavrhuji. Stát potřebujeme.

Vás ovšem nechápu. Již teď si lidé z toho mála co jim stát nechává, platí dobrovolně i střední školství. Vy si myslíte, že bez povinné školní docházky by lidé přestali posílat děti do školy ? Uvažte, že již dnes jsou střední i vysoké školy j nepovinné a přece je navštěvuje většina dětí.

Proč nutit někoho navštěvovat 9 let základní školu když nechce ?

0 0
možnosti

strycek-Joe s.r.o.

18. 2. 2012 16:39
To se Vám to mudruje, Kouřimo

, když víte, že Vy to školné již platit nebudete - je to darebáctví a zruinuje to kvalitu škol , to pochopíte později, až budte mít tááákovýhle fousy ;-O

1 0
možnosti

Josef Kobylka

18. 2. 2012 15:36
Mladý muži, za mého mládí jsme platili školné

i v Měšťanské škole (dnešní druhý stupeň Základní školy). Školné se neplatilo pouze v Obecné škole (1. - 8. postupný ročník). Žákům ze sociálně slabých rodin se školné promíjelo a na vysokých školách měli sociální stipendium a vynikající žáci i prospěchové. Kromě toho pro opravdu nadané studenty se vždy nějaký mecenáš našel.

0 0
možnosti

raz

18. 2. 2012 15:25
Je čas na položení některých provokujících otázek

1) Je ověřenou pravdou, že naše VŠ, a je jedno zda veřejné nebo soukromé, málo kde poskytují špičkové vzdělání a že málo kde také mají vědecké kapacity na špičkový výzkum a přesto jsou z hlediska financování brány stejně .

2)  Díky boomu vysokých škol se zcela znehodnocuje to po čem prahne hodně jejich studentů...v Česku tak zboštělý TITUL před jménem. Nastal čas, že  budoucího zaměstnavatele nebude ani tak zajímat samotné absolutorium vysoké školy, ale daleko více z jaké VŠ  má absolvent diplom. Takže absolventský diplom většiny VŠ bude mít mnohdy na pracovním trhu nižší hodnotu než hodnota absolventa vyššího odborného vzdělání s praxí.

 A tedy: Proč by měly VŠ jako  UK Praha nebo MU Brno, popřípadě VŠE Praha (což jsou nepochybně prestižní VŠ) zůstat veřejnými školami kde je studium bezplatné, když jejich absolutorium zaručuje  nadprůměrné příjmy při angažmá u nás i v zahraničí, kde jsou respektovány? A o zrušení neuvěřitelně velkorysé státní podpory studia na AVU, či AMU ani nemluvě.

1 0
možnosti

petrph

18. 2. 2012 15:53
Re: Je čas na položení některých provokujících otázek

Z hlediska oněch "nadprůměrných příjmů"  - docela zajímavé by třeba bylo kdyby někdo zkusil spočítat i třeba průměrné příjmy absolventů UK Praha a třeba plzeňských práv. Aby jsme nebyli překvapeni..:-)

0 0
možnosti

levicova destrukce

18. 2. 2012 13:42
Chlapče, jste jeliman a dokonce napíši, proč.

Jeden řidič autobusu může zabít chybou třeba padesát lidí. Lékař pouze jednoho na sále. Kdo je víc pro společnost důležitější? A to je stejné, jako plácanice o bakrotu státu. Chlapečku, za prvé pana Státa neznám, nevím kde pracuje, že může rozdávat své peníze, které mu přebývají. Já pouze zatím jako nevzdělaný vím, že část daní předám instituci, od které za ně žádám služby. Že by služba - platit školu někoho jiného - byla zanesena v daních, to fakt nevím a nesouhlasím. Chci platit školné svých dětí a druzí ať zaplatí svým. Co to má společného s pane Státem, kterého neznám, je čirou záhadou. Prosím, seznamte mě, chlapečku s tímto pánem. Děkuji. Za druhé, co mají co dělat na školách tupečkové, co se v životě neuplatní, když schází úklidové čety, lidé v lesích, opraváři silnic a přitom stavíme umělé zaopatřovny pro studované blby a vymýšlíme pro ně umělé úřady je čirou záhadou. Ano, potřebujeme "mozky", ale s mozky v hlavách. Dobře placené blby ne.

3 0
možnosti

raz

18. 2. 2012 15:36
Re: Chlapče, jste jeliman a dokonce napíši, proč.

Ačkoliv z levicové destrukce mám kopřivku, tak s vaším příspěvkem musím souhlasit, Jsem absolvent jedné z dnes přestižních VŠ a po jejím absolvování jsem věděl zcela jistě jen jedno:  Bez zapracování jsem v paxi málo použitelný a tak jsem s pokorou přijal i umístěnku v malém městě za základní plat, který byl menší než plat vrátného. Když dnes pozoruji jak nedokonalé produkty   dodávají některé VŠ na pracovní trh, tak je neuvěřitelné kde berou jejich absolventi sebevědomí, že jsou ihned použitelní v podnikové praxi. Většina při přijímacím pohovoru neumí, mimo nic neříkajících naučených frází, poskytnout žádnou relevantí informaci, proč bych jej měl zaměstnat, ale požadují plat jako absolventi Harwardu s dlouhou praxí.

0 0
možnosti

petrph

18. 2. 2012 13:23
pro doplnění

Vysoké školy zveřejnily informaci že jim stát sníží jejich příjmy ze státního rozpočtu cirka o 4 miliardy. To odpovídá přibližně školnému, které se může  vybírat- tedy pokud bude to školné někde na hranici uvažovaného maxima   Pokud by snad některé školy chtěly motivovat  zájem studentů nízkým školným (třeba technické, a pod.) tak na to krutě prodělají a jejich kvalita bude muset jít dolů...

Takže, je to tak jak je v článku napsáno. Stát prožral daně co vybírá a i na současnou "kvalitu" školství musí vybrat další

1 0
možnosti

levicova destrukce

18. 2. 2012 13:53
Re: pro doplnění

Víte vůbec, co píšete? Jediná cesta je propustit polovinu studentů, sloučit peníze a platit jenom špičkové školy a špičkové studenty. A dostanou dvojnásobek. Pan Stát nevydělává, jsou to naše peníze a ty dávám někam, kam nechci. Diplom nenípomoc občanům, ale teprve, když něco pro ně vymyslím, či udělám. Nikoliv za to, že mám obličej a žiji. Ať si zaplatí každý, co spotřebuje. Pouze na nemocné od přírody musí být solidarita. Nevím, proč mám platit na Švejnara, Sokola, Kalvodu, nebo dokonce studie Bohumilům Sobotkům a Grossům.Proboha proč? Nic mě v životě nedají, na nic nepřidají, jenom okradou.

0 0
možnosti

Ubaram

18. 2. 2012 12:59
chyba

"Ačkoliv jeho příjmy díky sílící ekonomice neustále rostou, nenabízí nám, kromě bobtnajícího státního aparátu, za ně nic nového. Naopak musí neustále zavádět nová opatření, aby své příjmy zvýšil."

To je sice pravda, ale v rámci "zvyšování vzdělanosti" jsme se ze stavu kdy na vysokou šlo cca 5 % populace dostali do stavu, kdy tam dnes chodí 40-45 % populace. Tohle samo o sobě samozřejmě značně zvyšuje náklady na školství. Se zavedením školného sice nesouhlasím (situace kdy dokončíte VŠ, prakticky byste měl bleskem zakládat rodinu protože ono pět let "počkat" je sice fajn, ale riskujete že ženě už to dítě "nepůjde", a pak máte na krku hypo + živíte rodinu s dítětem sám protože žena je na mateřské atd. je sama o sobě krutá, přidat k tomu ještě 100-200k dluhu vůči škole je dost šílené) ale nějaká regulační funkce potřeba je, protože lidi prostě neberou v potaz že jít 5 let na VŠ znamená obětovat pět let práce kdy člověk mohl vydělat 600-700 tisíc.

0 0
možnosti

Ubaram

18. 2. 2012 13:00
Re: chyba

Na druhou stranu moc nechápu jak to se zavedením školného bude fungovat. Zavede se školné, zájem o VŠ poklesne a pak co, zrušit školy které narostly jak houby po dešti? To bude zajímavé...

0 0
možnosti

Karl Novak

18. 2. 2012 12:50
Poslední odstavec je přesný !

Ale máme možnost ve volbách volit strany, které chtějí malý stát, nízké daně, svobodu myšlení.

Parlamentní strany, ať už říkají cokoliv, tento cíl nemají.

No a ke školství, není důvod, aby stát měl cokoliv společného se školstvím.

Povinná školní docházka je vynález totalitního systému. U nás ho zavedla habsburská dynastie neomezených, nevolených vládců. Není důvod udržovat tento habsburský systém.

0 0
možnosti

abire

18. 2. 2012 13:23
Re: Poslední odstavec je přesný !

Dostal jste mě. Jedná se o ironii, nebo to myslíte vážně?

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Jsem student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Už jsem ale studoval i v USA, Německu, Španělsku a ve Francii. Kromě toho jsem se taky na pár míst podíval jen tak. Rád sportuju, cestuju, piju, jím a hlavně se dívám kolem sebe a přemýšlím o tom, co vidím.