Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na vlastní oči na vlastní kůži

Můj mandát v Akademickém senátu ČVUT se sice pomalu blíží ke konci, ale členství v této instituci se stává stále zábavnějším. Jakožto předseda Komise pro Správu účelových zařízení (SÚZ) mám na starosti především koleje a menzy a mám tak dobrý přehled o všech neplechách, které se tam děly (a snad už nedějí). Když jsem ve frontě na české korunovační klenoty dostal email od redaktorky TV Nova s přáním natočit se mnou rozhovor, už jsem tedy tušil, odkud vítr vane.

Stručně nastíním situaci. Ředitelem SÚZ byl dlouhé roky Ing. Zmrzlík. Bývalý voják, který vládl železnou rukou. Že s ním nebude vše v pořádku, jsem tušil od chvíle, kdy jsem ho poznal. Spolu s několika kolegy ze senátu se nám pomocí neustálého upozorňování na nesrovnalosti na SÚZ podařilo o tomto faktu přesvědčit i rektora, který v létě 2012 ředitele Zmrzlíka vyhodil. Mimochodem, s upozorňováním na nesrovnalosti nám svou reportáží pomohla i Česká televize.

Na podzim roku 2012 pak proběhl velký externí audit hospodaření SÚZ za posledních 5 let, tedy za období vlády pana Zmrzlíka. Ačkoliv se prý bývalý ředitel usilovně snažil zamaskovat všechny stopy, dopadl audit dost tragicky. Pochybná nebo dokonce chybějící výběrová řízení, podezřelé dodatky, spřátelené firmy, předražené papriky. Prostě takový standard instituce financované z veřejných prostředků. A k tomuto auditu se dostala i TV Nova a rozhodla se, že by o tom mohla něco natočit, abyste to mohli vidět Na vlastní oči.

Po nějakých organizačních peripetiích jsme se nakonec s redaktorkou sešli v podvečer na Palackého náměstí a natáčení mohlo začít. Nebylo to jen tak. Čekali na mě hned 4 lidé. Dostal jsem mikrofon, zhruba nastíněné otázky. A pak se točilo. Nepovedené otázky a odpovědi jsme vzali dvakrát a po chvíli bylo více méně hotovo. Ale pak přišlo to, na co jsem celou dobu čekal. Reportérka se zeptala: „A mohl byste to říct ještě jednou a sám, vlastními slovy? A nějak dramaticky!“ Má argumentace, že přece i takový divák TV Nova snad chápe, že je lepší peníze investovat než rozkrást a že to tedy nemusím říkat, se asi nesetkala s moc velkým pochopením.

Pak přišly na řadu nezbytné náležitosti. Záběr z jiného úhlu, na reportérku, na mě. Dramatický výraz, souhlasné pokyvování hlavou. „A teď se mi tu ještě projděte.“ „Ale neusmívejte se u toho. Tvařte se vážně.“ „Zkuste to ještě jednou. A kráčejte pomaleji.“ Chyběla už jen maskérka. Ale abych se dostal k jádru pudla. Z celého velkého rozhovoru je tam jedna věta. Daná reportáž je hned první (mimochodem, všimněte si alternativní zkratky naší školy – na Nově zřejmě píšou slovo učení s Ú na začátku) a můj okamžik slávy nastává v čase 13:41. Přeji příjemnou zábavu.

Autor: Tomáš Kouřim | úterý 28.5.2013 17:38 | karma článku: 10,78 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Volba rektora ČVUT

Profesor Havlíček stojí v čele naší univerzity od roku 2006. Na začátku příštího roku mu vyprší druhé a poslední funkční období, je tedy potřeba vybrat jeho nástupce. Akademický senát proto v červnu vyhlásil volbu osoby navržené na rektora (oficiálně totiž rektora jmenuje prezident a, inu, v dnešních poměrech se v této souvislosti asi může stát ještě ledacos). Já jsem byl pověřen medializací celé volby.

12.10.2013 v 21:48 | Karma: 8,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Pozvánky, akce

Tomáš Kouřim

Koho nevolit

S blížícími se parlamentními volbami se nemůžu nezmínit se o tristní politické situaci v naší vlasti. Administrátoři iDnes sice napsali, že se nějaká přehnaná propagace určité strany zakazuje, ale jsem zvědav, jak se postaví k tomu, když naopak všechny strany zkritizuju. Během psaní navíc zjišťuju, že budu, ač se to na první pohled nezdá, mimořádně stručný. Na každou stranu bych totiž našel kritiky mnohem víc. Bohužel.

29.9.2013 v 18:43 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Dalekohled

První únorové pondělí přišel Karel se zajímavým denním plánem. Přednáška na Akademii věd nás nakonec přesvědčila a šli jsme se podívat, jak vypadá budoucnost výzkumu vesmíru. A i když už jsem se podobných akcí v minulosti zúčastnil, tahle se nakonec ukázala být výjimečnou.

1.3.2013 v 23:36 | Karma: 5,34 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Kouřim

Rozpoznávání chorob kůže pomocí analýzy obrazu

Poprvé mi zkušební komise na můj výzkumný úkol řekla ne. Zapracoval jsem na tom tedy a jsem moc zvědavý, co mi řekne tentokrát. Můžete se podívat na to mé dílo. A kdo by měl zájem, může si dokonce i stáhnout zdrojový kód k programu. Aby to bylo úplně košer co se týče autorských práv, tak heslo sdělím jenom vážným zájemcům (pošlete zprávu).

10.2.2013 v 14:11 | Karma: 6,45 | Přečteno: 633x | Diskuse| Věda

Tomáš Kouřim

Prezidentské podpisy

Když už se i Ústavní soud vyjádřil k počtu podpisů prezidentských kandidátů, nedalo mi to a trochu jsem se nad celým problémem zamyslel. A došel jsem k jednoduchému závěru. I když pan Okamura rozhodně nepatřil mezi mé favority, vadí mi, že jeho podpisy nebyly uznány. A také mi vadí, že podpisy všech ostatních ano. Uvedu pro to svoje důvody.

8.1.2013 v 22:52 | Karma: 16,33 | Přečteno: 761x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:37

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Jsem student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Už jsem ale studoval i v USA, Německu, Španělsku a ve Francii. Kromě toho jsem se taky na pár míst podíval jen tak. Rád sportuju, cestuju, piju, jím a hlavně se dívám kolem sebe a přemýšlím o tom, co vidím.