Pane Sobotko, co takhle praštit pěstí do stolu?

Nebo prostě udělat něco člověčího. Víte, prostě ukázat, že jste občan této země a že zde kolem nás a i ve světě je hodně věcí, které jak vás tak nás pořádně štvou.  

Kdykoli se totiž objevíte skrze média na veřejnosti, tak si připadám, že se mne pokoušíte konejšit. Klidným a poněkud uspávajícím hlasem vysvětlíte, že mnohé nefunguje jak by mělo, že mnohé je nepěkné a nám se nelíbí, že nám to možná i škodí. Prostě jen shrnete to, co snad každý občan ví.

A pak.? Jeden by očekával nějaký myšlenkový výbuch, možná i emocionálně zabarvený. Ale kde nic tu nic. Místo toho se v podstatě ospravedlňujete tím, že se strašně  snažíte, aby nebylo ještě hůře. Tedy již tím naznačujete, že ne úplně souhlasíte s koaličním partnerem a vládním sokem, který tvrdí, že bude líp.

Ostatně mám podezření, že už ho máte plné zuby. Jenže právě zůstane jen u toho podezření. Nepokládám to za dobré a účelné. Myslete třeba na vaše voliče. Ty by určitě zajímalo, co si o panu Babišovi skutečně myslíte. On si také nebere servítek. Štěká kolem a strašně se baví, když se ho ostatní bojí.

A vše nasvědčuje tomu, že vy také. Myslíte, že to působí dobře? Že to občané oceňují? Dokážete si představit, že ve vás třeba ještě skládají nějaké naděje. Já bych to risknul. Možná, že i tu koalici. Vím, že by to Česku moc neprospělo, ale současná situace také není zrovna růžová. On už jeden pomalu neví, kdo je vlastně premiérem.

Tedy pokud rozbije koalici pan Babiš, tak jste prohrál. Když, tak ho musíte předejít. Záminek k tomu je už více něž dost. A ne tak ledajakých. Jistě, je to riziko. Ale možná, že by to stálo za to. Ono zachránit sociální demokracii by pro Česko nebylo špatné. Možná i záslužné. Těch, kteří by to možná ocenili, neustále přibývá.

Zatím se sice potulují kolem, volí toho či onoho, ale žádnou radost z toho nemají. Spíše jen tak potichu protestují. Mnozí nevolí vůbec, již to vzdali. Naděje, že se objeví strana, která se pokusí udělat něco pro strádající občany je opravdu mizivá. Víte, většina z nás nemá problém s uprchlíky, s Islámem, s Ukrajinou, s Putinem a dokonce ani s islámským státem.

Vykašlete se na ty výzkumy veřejného mínění. Podívejte se na normální statistiky. A najdete v nich možná již milióny těch, kteří mají problém s tím, jak zaplatit elektřinu, plyn a nájem. A to si ještě musí koupit něco k jídlu. Nestálo by za to se jim opravdu věnovat? Nebo chcete i nadále prosit pana Babiše o almužny?

Nejsem naivní, abych si myslel, že vše je možno vyřešit mávnutím kouzelného proutku. Ale s pomocí občanů to je možné. Jenže ti potřebují mít někoho, komu mohou věřit. Vy to zatím nejste. A to i přesto, že vás pokládám za celkem slušného člověka. Ale to v politice mnoho neplatí.

Podívejte, nechme stranou diskuse čí zájmy prosazuje pan Babiš. Otázka zní, za čí zájmy jste ochoten bojovat vy? Volební potenciál je zde. Zatím. Můžete ho využít. Ale bez vašeho osobního rizika to nepůjde. Právě bez té pěsti. Každý rozumný občan by to ocenil. A byl by ochoten i pomoci, pokud by měl šanci vyhrát. Nebo se i nadále budete koukat na stoupající počet těch, kteří jsou předem a programově odsouzeni k prohře.

Autor: Michal Kotyk | pátek 18.3.2016 7:31 | karma článku: 15,12 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98