Jsou Němci nevědomí hazardéři?

Jak jsem k té otázce dospěl? Jednoduše. Ale pěkně po pořádku. Včera jsem se ze studijních důvodů rozhodl vnímat ČT Události od začátku až do konce. Bylo to poučné.

V podstatě jsem dospěl k názoru, že mi mediální tvůrci nabízejí dvě možnosti. Tou prvou by bylo najít pěkný provaz, namydlit ho a vydat se k nějaké silné větvi, která by nezklamala. Druhá možnost byla pohodlnější. Prostě přepnout ten zdroj rádoby důležitých informací. Má volba padla na zpravodajský pořad ARD – Tagesschau. Tradiční a pravidelný pořad informující německé občany zcela konzervativní formou již po mnohá desetiletí. Podotýkám, že k všeobecné spokojenosti.

V prvních vteřinách jsem byl šokován. Civilně oblečená moderátorka zde hovořila klidným hlasem v ještě klidnějším prostředí. Po chvilce upoutala mou pozornost. Zcela v pohodě mne bez roušky informovala o tom, co se to děje s tím virem v Německu. A pak promluvil i nějaký ten člen vlády. Opět klidně a bez roušky. I ta tisková konference se lišila jen poněkud větším odstupem přítomných. V podstatě jsem pocitově hned uvěřil, že to sousedé zvládnou, že to mají pod kontrolou.

Celé to trvalo 15 minut a já se dověděl, tedy jako německý občan vše podstatné. Nechal jsem obrazovku dál běžet. Následovalo zvláštní vysílání věnované koronaviru. Moderátorka byla také v „civilu“ a lehkým tónem sdělovala, že je opravdu mnohé, co je nutné řešit. Pak se objevil šéf nějaké spolkové země. Opět bez roušky a věcně vysvětlil, že tím největším problémem je morální odpovědnost za existenci celé země.

Zmínil se o tom, že kolaps hospodářského života by mohl mít ještě tragičtější následky na zdraví a duševní život občanů než virus samotný. Bylo to strohé a pragmatické vysvětlení. Žádné emoce. Ale v žádném případě nabádání k hysterii, spíše k zamyšlení. Slíbil občanům, že si ti odpovědní dali termín do Velikonoc. Po tu dobu chtějí analyzovat situaci. A to bez roušek. Asi mají dostatek informací, ze kterých vycházejí a budou vycházet. V Německu se údajně provede půl milionů testů za týden. A cílem je dosáhnout dvojnásobku.A výsledky jsou základem pro další rozhodování o případných dalších opatření.

Tak nevím, jsou ti Němci opravdoví blázni? Nevědomci a pitomci. Asi ne. Jenže, ať je to tak nebo tak, nic mi to nepomůže v mém rozhodnutí, zda se na příští Události budu koukat. Asi ano, tak za týden a asi opět jen ze studijních důvodů. Já prostě tu zpravodajskou „řezničinu“ ČT nějak nesnáším. A rozhodně se nemíním věšet. Spokojím se s Radiožurnálem. Díky bohu nežijeme v době, kdy by bylo nutno naladit Svobodnou Evropu či Hlas Ameriky, aby se jeden dověděl, co se tu u nás děje.

Autor: Michal Kotyk | pátek 27.3.2020 11:03 | karma článku: 40,80 | přečteno: 8565x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98