Integraci uprchlíků pokládám za nebezpečnou!

Všichni vášnivě diskutují o integraci cizinců. Jistě zajímavé téma, prostor pro lidi uvážlivé, ale i ty, kteří tohoto problému jen využívají k osobnímu obohacení se na úkor veřejných peněz.  

A není právě v tom problém? Jsme i my sami dobrým příkladem pro nově příchozí? Domnívám se, že ne. Respektive ano, ale v tom negativním slova smyslu. No, řekněte sami. V naší společnosti je přeci běžné, že kradou politici, soudci, policisté, exekutoři, prostě všichni ti, kteří by se spíše měli starat o opak.

My si v tom dokonce bahníme. Píšeme a čteme o tom každý den. A co si o tom má myslet takový uprchlík? Řekl bych, že se snaží integrovat. A to nás pohoršuje. My prostě krást smíme, ale on ne. Ano, to je přeci nespravedlivé. Jistě, ale ten úhel pohledu je poněkud pokřivený, že? Ale buďme upřímní. Zde jen několik otázek.

Kolik z nás je ještě ochotno mluvit spisovně česky? Týká se pochopitelně především všech mediálních borců a celebrit.

Chceme opravdu nutit uprchlíky, aby se učili řeč, která již zdomácněla v naší tolik oceňované filmové tvorbě? Vždyť nejsme schopni ochránit před tímto zářným příkladem ani naše děti.

Nepřihlížíme snad mlčky jak naši potomci tahají učitele za vlasy a mnohdy do nich ještě kopou? Jen na to nevěřícně zíráme a nevíme, koho bychom měli v jeho právech chránit.

Kdo z nás je ještě ochoten dodržovat naše zákony a předpisy? Týká se pochopitelně nejen již zmiňovaných ochránců zákona, ale i každého občana.

Kdo má ještě zájem o zachování naší kultury? Týká se samozřejmě jejich nositelů a samozvaných šiřitelů, kteří mnohdy zneužívají veřejných peněz s cílem dosáhnout statusu laciných a většinou hloupých hvězd cenících na nás bíle zoubky na titulech bulvárních plátků.

Kdo má ještě zájem konečně odstranit z legislativy zákony, které jen chrání ty, kteří rozkrádají veřejné peníze? V podstatě nikdo, protože to je momentálně ten nejlepší zdroj příjmu.

Tento výčet by mohl být skoro nekonečný. Pro mnohé inspirující, pro jiné snad depresivní. A přesto vyžadujeme od nově příchozích, aby se do takového systému plně a bez výhrad integrovali. A oni tak kupodivu činí. Jsou v tom ohledu dokonce mnohdy životaschopnější než my, boj o přežití je jim totiž vlastní.
 
Nu, páni politici a mnozí křičící a pobouření občané, opravdu chcete, aby naše společnost byla integrací posílena v tomto duchu? Uvědomme si jedno, ti uprchlíci to zvládnou.

 

Autor: Michal Kotyk | pátek 18.3.2016 9:13 | karma článku: 22,63 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98