Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ráj na zemi pro dlouhánky

Stalo se vám, že jste mnoho let snáhěli něco, co jste nakonec přestali úplně hledat?...a jakoby najednou (tj. ve správný čas) jste se vyskytli na správným místě a sehnali mnohem více, než by vás vůbec napadlo hledat?

Píše se konec května 2014, kdy jsem odjela na dvoutýdenní výlet do Londýna. Mým záměrem bylo udělat si poznávací výlet a spojit jej s návštěvou mezinárodně známého klubu Ministry of Sound, kde v té době mělo vystupovat několik mých oblíbených DJů. Svůj pobyt jsem si plánovala udělat nízkorozpočtový, a tak jsem si vyhranila dostatek času, abych si zorganizovala levné ubytování a zjistila si potřebné informace. To, že se z mého poznávacího výletu nakonec vyklubal výlet trochu jiného charakteru, není až tak podstatné. Podstatný byl zážitek, který jsem během toho výletu měla.

Věděla jsem o obchodu s módou a obuví pro vysoké ženy, který se nacházel blízko Oxford Street přímo v centru Londýna. Jednalo se o obchod značky Long Tall Sally. Moje kanadská kamarádka měla s jejich zbožím velmi dobré zkušenosti, a tak jsem musela ten obchod navštívit. Obchůdek nebylo těžké najít. Nacházel se asi v půlce ulice Chiltern Street, do které trčela cedule s názvem obchodu. Otevřela jsem dřevěné dveře se skleněnou výplní a vešla do prosvětleného butiku plného dámského oblečení. Už v tom momentě se ve mně probudilo "wow!"...tady jsem doma. Začala jsem butik pomalu procházet a věci si postupně prohlížet a sbírat do náručí.

Byla jsem jako Alenka v říši divů...poličky plné džínů různých barev a stylů. Sáhla jsem po jedněch a pověsila je podél svých nohou, abych si poměřila, jak jsou dlouhé. Neuvěřitelné! Svou délkou mi sahaly až ke kotníkům. Oči se mi rozzářily a mě zaplavil pocit naprosté euforie a nadšení, který mi byl doposud cizí. Myslím si, že takový pocit zažívá spousta žen, které zbožňují a užívají si nakupování oblečení. Pro mě bývalo shánění oblečení vždy velmi frustrující. Kolikrát jsem měla peněženku připravenou na útratu a záměr si obnovit šatník, avšak jsem většinou nemohla sehnat nic, co by mi velikostně skvěle padlo a já odcházela se svým úlovkem plně spokojená. Většinou jsem musela sahat po kompromisech nebo s vidinou, že mamku požádám o nějaké úpravy (zúžení apod). Při svých tělesných proporcích jsem zažívala frustraci v nakupování oblečení tak často, že jsem přestala mít z návštěv obchodů radost. V tom se určitě hodně odlišuji od většiny žen...nakupování oblečení se pro mě stala spíše aktivitou, kterou jednou za čas potřebuji dělat. V mých očích to není zájmová činnost, kdy bych s potěšením brouzdala obchody. 

Když se mi tedy dostaly do ruky džíny nejen mé délky, ale i různorodých barev, které jsem vídávala pouze v komerčních obchodech se standardními konfekčními velikostmi, bylo to pro mě obrovské WOW...pocitový zážitek, který pochopí jen ten člověk, který si podobnou zkušenost zažil. Tím nadšením se mi do krve vehnala chuť si zkoušet všechny džíny, který mě svou barvou a střihem zaujaly. Pobrala jsem maximální počet kusů, co jsem si do kabinky mohla vzít a zaplula jsem za závěs. Spustila jsem tak zkoušecí maratón...černé, tmavě modré, světlejší modré, vyšisované, pastelově modré, bílé, červené, žluté...

Další raritou pro mě byla výška prodavaček. Mohli byste namítat, že v obchodě s módním oblečením pro vysoké ženy budou jistě prodavačky taky vysoké, nebývá tomu tak. Stejně tak oblečení pro vysoké ženy nebývá v katalozích a propagačních materiálech foceno na vysokých modelkách. Opravdu! Je-li v katalogu prezentováno oblečení prodloužené délky, tyto kusy oblečení jsou i přesto délky standardní a focené na standardně vysokých dívkách. Jen v tabulkách s informacemi o dostupných velikostí se dočtete, že ten konkrétní kus je k dispozici i v prodloužené verzi a jeho míry.

Po projití si části obchodu s ležérní módou a džíny, jsem zabrouzdala do sekce klasické módy s nažehlenými oblekovými sukněmi, kalhotami a saky. Neskutečné!!! Délkově i velikostně přes pas a boky perfektní. Většina věcí mi padla, jako kdyby mi byla šita na míru. Co můj vysněný zážitek však kazilo, byly cedulky s cenami, které na těch úžasných kusech oblečení visely. Velmi mě překvapilo, že jsem našla vůbec nějaký obchod se stylovou a klasickou módou. V takový jsem už dááávno ani nedoufala! Oblekové oblečení jsem si musela nechávat šít, a tak vidět hotové sako a oblekové kalhoty splývající a zakrývající mi nohy doslova až na zem, bylo pro mě naprosto k nevíře.

Logicky jsem neočekávala, že butik s nadměrnými velikostmi dámského oblečení uprostřed Londýna mi poskytne levnou kukandu, ale... Při tom počtu kusů oblečení, který jsem si chtěla z obchodu odnést, jsem už musela opravdu kalkulovat. Na prodejní pult jsem vyklopila náruč džínů, za které jsem tam nechala asi 10 tisíc kaček. "Líná huba, holý neštěstí"...a tak jsem se zeptala na možnost množstevní slevy. Bohužel Long Tall Sally na nic podobné množstevní slevě nebo věrnostnímu programu nehrálo. Oni si byly jistě moc dobře vědomi své síly na trhu, a tak si mohli dovolit své zboží cenově napálit. Žena, která si opravdu potřebuje pořídit oblečení, které jí velmi dobře padne a zároveň moc dobře ví, že jej jinde nesežene, může odejít s prázdnou a nebo ty penize za to zkrátka musí dát. To je ostatně jedna z největších nevýhod, které my nadstandardně vysoké ženy máme - oblečení a nadměrná obuv jsou mnohem dražší než ty standardní velikosti bez ohledu na kvalitu... 

Přebývala jsem u kamaráda, kterému jsem se se svým úlovkem pochlubila. Uměl se velmi pěkně a stylově oblékat, a proto mi i na jeho názoru záleželo. Sama jsem také usoudila jsem, že patero džín neunosím a kdoví, zda se mi ten styl bude za pár let ještě líbit. Uvědomila jsem si také, že jsem ve chvíli objevení LTS obchodu byla v euforii, která zatemnila mé rozumové myšlení. A tak jsem druhý den do obchodu jela znovu a dvoje džíny vrátila. Prodavačka se vůbec nedivila mé prvotní pohnůtce vykoupit celý jejich butik, a tak ani neměla sebemenší problém my za ty džíny vrátit peníze. Ani mě nezkoušela přemlouvat k tomu, ať si místo nich vyberu něco jiného. Já moc dobře věděla, navštívím-li Londýn ještě někdy, určitě si do butiku udělám cestu znovu. 

Dopadlo to nakonec tak, že jsem se svým úlovkem z obchodu LTS odletěla na konci svého poznávacího výletu zpět do Brna a za dva týdny se do Londýna vrátila...tentokrát na jednosměrnou letenku. Začala mi tak další dobrodružná etapa mého života, která trvala pouze dva roky. Do butiku LTS jsem však chodívala na kukandu kdykoliv jsem měla cestu kolem. Sondovala jsem tak, na co si počkat a co si koupit, až budou sezónní oblečení slevňovat a vyprodávat. Máloco jsem koupila za plnou cenu, protože ty ceny měly pro mě vysoké, i přestože jsem brzy našla práci a vydělávala libry. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Kotoučková | středa 27.7.2022 6:00 | karma článku: 12,57 | přečteno: 554x
  • Další články autora

Ivana Kotoučková

"Myslíš, že mě uzvedneš?"

Nikdy mě nenapadlo, že se mě muži budou ptát, jestli je unesu. I přesto se takoví najdou – a není jich málo.

10.4.2024 v 6:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

Kdo je Bohyně?

Tento článek věnuji hlavně ženám, se kterými se chci podělit o vlastní uvědomění, které může mnohým otevřít oči.

27.3.2024 v 6:00 | Karma: 9,48 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Disciplína (vy kluci pitomí) musí bejt!"

Ano, disciplína musí bejt (jak vojákům kázal objlajtnant Makovec ve filmu Dobrý voják Švejk), pokud člověk chce dosáhnout svých cílů. Že je však potřeba jí mít ve zdravé míře, o tom vám mohu mnohé povědět já.

21.2.2024 v 6:00 | Karma: 10,69 | Přečteno: 497x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Rozmohl se nám takový nešvar..."

Kdo by neznal hlášku z českého filmu Pelíšky? Přesně ten mi přišel na mysl po sledování trendů dnešní doby v posilovnách a fitness centrech.

8.2.2024 v 6:00 | Karma: 34,45 | Přečteno: 5778x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"...tak já to zkusím a uvidím."

Není vám ta věta povědomá? Jsem si téměř jistá, že jste si ji alespoň jednou v životě řekli i vy. A co teprve v kontextu potenciálního partnerského vztahu?

19.6.2023 v 6:30 | Karma: 12,87 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 10,59
  • Průměrná čtenost 733x
Jsem koučkou zdravého životního stylu pro ty, kteří hledají cestu samy k sobě. Můj přístup ke zdraví člověka je celostní, tj. péče o tělo, mysl a duši. 
Mou vizí a posláním je pomáhat primárně ženám na cestě k jejich spokojenému já - přijmout se a mít se rády takové, jaké jsou. Pomáhám jim posílit své sebevědomí, uvědomit si vnitřní hodnotu a žít svůj život z pozice tvůrkyně svého života.

 

https://ivanakotouckova.webnode.cz

MŮJ PŘÍBĚH V KOSTCE

Kvůli životním výzvám a řečem druhých jsem svou výšku (197 cm) vnímala jako prokletí. S tím, že svou výšku nezměním, jsem se naučila nějak žít…nebylo to sebepřijetí, ale spíše stagnace. Myslela jsem si, že cestu sama k sobě najdu přes sport, fitness a diety. To byl i jedním z hlavních důvodů pro studium a získání certifikace fitness trenérky a nutriční poradkyně.

Když už jsem si myslela, že jsem se plně našla, přišel další milník v mém životě, který mi ukázal opak. Ponořila jsem se do studia psychosomatiky, transformace podvědomí, práce s myslí, probuzení své intuice a ženskosti. Od té doby jsem svému životu začala dávat úplně jiný směr a našla jsem své poslání, kterému se naplno a s láskou věnuji.

www.facebook.com/ivankakotouckova

Seznam rubrik