Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je libo snídaně nebo činka na noze?

...aneb co očekáváte od hodiny tréninku s osobním trenérem se může lišit od toho, co skutečně zažijete...

Posilovna Axagym se nachází v prvním poschodí hotelu Axa na Florenci v Praze. Hotel s posilovnou je situován u zastávky tramvají Bílá Labuť. Do posilovny se dostanete vstupem do hotelu. Bohužel ten je značně odpudivý, protože u vchodu velmi často vykuřují návštěvníci hotelu. A tak musíte cestou do posilovny projít nepříjemným pachem z cigaret, který se line celou vstupní chodbou. Posilovnu naleznete velmi snadno, protože schodiště k ní vedou přímo od vstupní haly a u vchodu do ní je navíc i velký nápis s logem Axagym. Nejde to přehlédnout. 

Samotná posilovna patří dle mého názoru k těm, v nichž se člověk dokáže dobře cítit již při své první návštěvě...nikoliv však při úplně první návštěvě posilovny. Interiér posilovny působí velmi prostorně obzvlášť díky vysokému stropu, střešním oknům a světlým stěnám. To budí dojem, že všichni vidí všechno, což pro začínající návštěvníky posiloven není nic lákavého, ba naopak.

Vybavení posilovny je v oranžovo-šedém provedení, což mi připadá moderní a neotřelé. Ta kombinace barev ve mně evokuje pobídku k pohybu bez agrese jako v případě barvy červené. Stroje jsou ve velmi dobrém stavu. I když Axagym má již svou historii, je znát, že se vlastník posilovny (potažmo hotelu) o ni velmi dobře stará. Nesetkala jsem se s tím, že by nějaký stroj byl dlouhodobě nefunkční nebo podušky na strojích byly orvané a prošívání potrhané. Pravdou je, že by uklízečky mohly pozorněji vymetat kouty a hůře dostupná místa mezi stroji a vybavením posilovny. 

interiér posilovny Axagym

V čele posilovny je velká televizní obrazovka, na které běží pouze sportovní programy. Při individuálním kardio tréninku toto považuji za motivující prvek. Jste-li ale vášnivým divákem sportu, pak to může být pro vás rušivým elementem, do kterého se snadno zakoukáte a efektivita vašeho tréninku je ta tam.Po stranách hlavní posilovací místnosti jsou menší televizní obrazovky, na kterých běží ten samý sportovní kanál. Proč je těch televizí v posilovně tolik, netuším. 

Posilovna disponuje velkou škálou posilovacích i kardio strojů, a tak nehrozí, že byste se tu dobře nezabavili. Otevírací dobu v pracovní týden mají od 7h do 22h, což umožňuje trénink jak ráno, tak i v pozdních hodinách, ne však trénink pro ranní ptáčata. Víkendová otevírací doba je od 10h do 20h.Posilovna je bezesporu na velmi dobrém strategickém místě. To samozřejmě přináší i své nevýhody, kterou je doba v pracovních dnech od asi 17h do 20h, V tomto časovém rozmezí se dveře do šaten netrhnou a stává se, že se na vás nedostane volné skřínky. Je to hlavně z důvodu skupinových lekcí a hodin spinningu, které se v té době koná a na něž chodí hodně účastníků. I v činkárně musíte více přemýšlet, na který stroj půjdete, protože se velmi často stává, že je právě obsazený jiným horlivcem do cvičení…a nebo je třeba se zeptat na ochotu cvičence se na stroji s vámi střídat.  

Nestane se vám tu, že by vás nikdo nepozdravil. Zdraví jak na recepci, tak i v šatnách. Samozřejmě se najdou jedinci, kteří vás nepozdraví, i kdyby jste svůj pozdrav zařvali. To je však, jak jistě sami víte, o lidech a ne o místě, kde se pohybujete. Vcelku tu vládne příjemná atmosféra, a tak se vám může snadno stát, že se s vámi dá i někdo do krátké řeči. U recepce je příjemné posezení, kde si můžete dát v klidu kávu a přečíst si fitness časopis. Pokud jste si s sebou zapomněli přibalit ručník, není třeba se pro něj domů vracet. Za symbolický poplatek se dá na recepci vypůjčit, stejně tak i zámek na skřínku a vysoušeč vlasů. 

Ze svého pohledu osobní trenérky a zároveň i nezainteresované návštěvnice fitka, bývám však konsternována při pohledu na práci některých místních trenérů. Práci mají tak „na háku“, že se klientům věnují jen sporadicky. Mnohokrát jsem viděla trenéra během tréninkové hodiny čučet do mobilu. Zatímco klient cvičí a soustředí se, aby váhy tahal správnými svaly nebo mu činky nespadly na hlavu, trenér za jeho zády brouzdá prstem po obrazovce svého mobilu. Už jen ta představa, že by mi klient nezvládnul zatížení činkou a během mé nepozornosti se zranil, mě nenechává klidnou. Předpokládám, že trenér s upřenou pozorností na mobil či jiný objekt svého zájmu, dává klientovi k cvičení takové váhy, u nichž si je téměř jistý, že se nic nemůže stát.  

Výjimkou tu ani není vidět trenéra během hodiny s klientem se snídaní v ruce. Jak ohleduplné! Kdyby můj trenér, ke kterému jsem chodívala na tréninky brzy ráno nalačno, do sebe před mýma očima tlačil snídani, nedokázala bych se neozvat. Ne, nejednalo by se o prosbu, aby se se mnou o ni podělil. :-D Postavila bych jej do pozice volby založené na prioritách - buďto miska se snídaní nebo já!

Neméně často se stává, že tu trenér kouká takzvaně skrze klienta  neboli „do blba“, anebo na zmíněnou televizní obrazovku. Najdou se tu i trenéři, kterým je zatěžko se na trénink klienta převléknout do sportovního oblečení. I když se tak nechovají všichni trenéři v Axe, valná většina ano...Přiznám se, že s takovými přístupy trenérů jsem se nikde jinde nesetkala! Konkrétně v této posilovně jsou i tací trenéři, kteří se klientům věnují. 

 

Uznávám, že Axagym patří k posilovnám, do kterých si zajdu zacvičit velmi ráda. Vždy jsem se tam cítila jako ryba ve vodě, a praktiky místních trenérů během tréninků s klienty jsem měla spíš pro vlastní pobavení a praktickou ukázku, jak se ke klientům nechovat. 

 

 

Autor: Ivana Kotoučková | pondělí 23.1.2023 6:00 | karma článku: 7,04 | přečteno: 233x
  • Další články autora

Ivana Kotoučková

"Myslíš, že mě uzvedneš?"

Nikdy mě nenapadlo, že se mě muži budou ptát, jestli je unesu. I přesto se takoví najdou – a není jich málo.

10.4.2024 v 6:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

Kdo je Bohyně?

Tento článek věnuji hlavně ženám, se kterými se chci podělit o vlastní uvědomění, které může mnohým otevřít oči.

27.3.2024 v 6:00 | Karma: 9,48 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Disciplína (vy kluci pitomí) musí bejt!"

Ano, disciplína musí bejt (jak vojákům kázal objlajtnant Makovec ve filmu Dobrý voják Švejk), pokud člověk chce dosáhnout svých cílů. Že je však potřeba jí mít ve zdravé míře, o tom vám mohu mnohé povědět já.

21.2.2024 v 6:00 | Karma: 10,69 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Rozmohl se nám takový nešvar..."

Kdo by neznal hlášku z českého filmu Pelíšky? Přesně ten mi přišel na mysl po sledování trendů dnešní doby v posilovnách a fitness centrech.

8.2.2024 v 6:00 | Karma: 34,45 | Přečteno: 5771x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"...tak já to zkusím a uvidím."

Není vám ta věta povědomá? Jsem si téměř jistá, že jste si ji alespoň jednou v životě řekli i vy. A co teprve v kontextu potenciálního partnerského vztahu?

19.6.2023 v 6:30 | Karma: 12,87 | Přečteno: 498x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 16,55
  • Průměrná čtenost 733x
Jsem koučkou zdravého životního stylu pro ty, kteří hledají cestu samy k sobě. Můj přístup ke zdraví člověka je celostní, tj. péče o tělo, mysl a duši. 
Mou vizí a posláním je pomáhat primárně ženám na cestě k jejich spokojenému já - přijmout se a mít se rády takové, jaké jsou. Pomáhám jim posílit své sebevědomí, uvědomit si vnitřní hodnotu a žít svůj život z pozice tvůrkyně svého života.

 

https://ivanakotouckova.webnode.cz

MŮJ PŘÍBĚH V KOSTCE

Kvůli životním výzvám a řečem druhých jsem svou výšku (197 cm) vnímala jako prokletí. S tím, že svou výšku nezměním, jsem se naučila nějak žít…nebylo to sebepřijetí, ale spíše stagnace. Myslela jsem si, že cestu sama k sobě najdu přes sport, fitness a diety. To byl i jedním z hlavních důvodů pro studium a získání certifikace fitness trenérky a nutriční poradkyně.

Když už jsem si myslela, že jsem se plně našla, přišel další milník v mém životě, který mi ukázal opak. Ponořila jsem se do studia psychosomatiky, transformace podvědomí, práce s myslí, probuzení své intuice a ženskosti. Od té doby jsem svému životu začala dávat úplně jiný směr a našla jsem své poslání, kterému se naplno a s láskou věnuji.

www.facebook.com/ivankakotouckova

Seznam rubrik