Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ááá kohopak tu dnes máme? ...že by ženskou? - 2. část

Původně mě ani nenapadlo o ženách navštěvujících posilovny vůbec psát. Nechala jsem se však inspirovat odezvou čtenářů svých článků, a tak jsem se rozhodla jít do akce...

Týden se s týdnem sešel, a tak je čas si představit další tři typy žen navštěvující posilovny...

Troufám si tvrdit, že třetím nejčastějším typem ženy je Drsňačka. Co mi paměť sahá do doby mých náctin, přesně tato žena byla hlavní představitelkou ženského osazenstva v posilovně. Žena, která má ve své povaze trochu silnější mužský element, a tak není překvapením, že velmi ráda čelí výzvám, překonává překážky, láme rekordy, účastní se soutěží anebo překonává minimálně sebe samu. Je disciplinovaná a drží se řádu, který si stanoví. V mnoha případech však působí nepřístupně, spíše nepřátelsky, ba dokonce i agresivně. Synonymem jejího pojmenování by mohla být "Xena, princezna bojovnice". Drsňačka je většinou velmi dobře znalá cvičebních a stravovacích postupů vedoucí ji k požadovaným výsledkům. Bývá však tvrdohlavá, což se projevuje tím, že má tendenci se hnát za výsledky, a tak s libostí překračuje své fyzické možnosti. Je velmi hrdá na to, že se překonává. Nejenže se tím netají, ale naopak to dává velmi ráda na obdiv druhým.

ilustrativní obrázek

Problém je v tom, že i Drsňačka je jen žena z masa a kostí, a tak dříve či později si svým počínáním vykoleduje zranění, které ji od cvičení na několik dní / týdnů / měsíců odpraví. Jen co se její tělo začne hrabat ven z nejhoršího, už ji zase otrne. Jen co se ohlédnete, už ji zase vidíte vstupovat do činkárny, tahat železo a metat kolem sebe blesky pohledem, který by zabil... Je jasné, že si Drsňačka přišla do posilovny vybít vztek na "toho nahoře", že si dovolil ji udělat čáru přes rozpočet, odstavil ji od cvičení a tím jí naboural jasně nastavený režim. "Jak si to ten vousatej mohl dovolit?!"  Nemyslete si, Drsňačky se bát nemusíte. Počítejte ale s tím, že si vás v posilovně nejprve musí okoukat, než se s vámi začne zdravit nebo potažmo dá se s vámi do řeči. Pokud ale rádi čelíte výzvám, jednu tu máte. :-D Spřátelit se s touto ženou je oříškem pro statečné. :-D

ilustrativní obrázek

Díky velké škále zdrojů informací o fitness, stravě a osvětě o zdravém životním stylu, se můžete v posilovně setkat i s ženou - houbou, která doslova pase po informacích a znalostech ve všech příbuzných oborech. Jedná se o chodící zásobník cviků a encyklopedii znalou biochemických reakcí těla na makroživiny ve stravě. Tato žena ovládá anatomii lidského těla tak, že vám dokáže popsat všechny svaly jak v české, tak i v latinské verzi. Je mou ctí vám představit Teoretičku - ženu, která zná hodně (až moc) z teoretického pohledu, avšak ve vodách posilovny neumí plavat. Učebnicově opravdu exceluje, ale činku správně chňapnout neumí. Chtějte po ní sestavení a předvedení tréninku pro pokročilého cvičence, co chce nabrat svalovou hmotu. Věnuje vám rozladěný kukuč a vy doslova v přímém přenosu pozorujete, jak jí hlava šrotuje a hledá stránku v té své mozkové knihovně, aby ty znalosti mohla dát dohromady...jak ten trénink pojmout, jaké cviky, kolik opakování..."Pomóóóc, topím se!" Její znalosti by jí záviděl kdejaký trenér nebo fyzioterapeut, avšak nepraktičnost jejich použití jí závidí jen blázen. Po diskuzi s Teoretičkou sice zjistíte, že skoro nic nevíte, ale nestresujete...jste naprosto v klidu, protože to, co víte, vám bohatě stačí...a pokud ne, dodatečně si informace dohledáte a v praktickém životě se neplácáte.

ilustrativní obrázek

Nikoliv čtvrtou nejčastější návštěvnicí posiloven, avšak protipólem slečny Teoretičky, je slečna Opatrná. Zmiňuji ji nyní právě proto, že by se od Teoretičky mohla mnohé naučit. Slečna Opatrná je sice velmi šikovná a znalá jistých postupů, ale opravdu jen těch jistých...těch, co opravdu velmi dobře zná a má je dobře zmáknuté. Je velmi omezená svými znalostmi a má obavy zkoušet nové cviky a tréninkové postupy. Cítí se bezpečně ve své tréninkové komfortní zóně, v rámci které si je sebejistá. Ať už nabrala své praktické znalosti od sportovního lektora, trenéra nebo jiného odborníka věcích znalých, ví, že vše, co dělá, dělá správně. Zároveň si uvědomuje, že je spousta jiných postupů, do kterých by pro ni bylo dobré nahlédnout a přidat do svého repertoáru. Má však nemalé obavy z chyb nebo upoutání pozornosti znalého cvičence v posilovně, který by její postupy mohl zkritizovat. Raději zůstane ve svém zatuchlém rybníčku, než potká zase někoho, od koho by se mohla napřímo naučit něco nového a obohatit tak svůj revír o nové rybky... Zde je nutno poznamenat, že Teoretička její učitelkou být nemůže, protože slečně Opatrné velmi záleží na tom, aby praxi ovládala na jedničku.

...a příští týden se můžete těšit už na poslední tři typy žen ve stejnojmenném článku...

Autor: Ivana Kotoučková | pondělí 31.10.2022 6:00 | karma článku: 12,26 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Ivana Kotoučková

"Myslíš, že mě uzvedneš?"

Nikdy mě nenapadlo, že se mě muži budou ptát, jestli je unesu. I přesto se takoví najdou – a není jich málo.

10.4.2024 v 6:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 758x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

Kdo je Bohyně?

Tento článek věnuji hlavně ženám, se kterými se chci podělit o vlastní uvědomění, které může mnohým otevřít oči.

27.3.2024 v 6:00 | Karma: 9,48 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Disciplína (vy kluci pitomí) musí bejt!"

Ano, disciplína musí bejt (jak vojákům kázal objlajtnant Makovec ve filmu Dobrý voják Švejk), pokud člověk chce dosáhnout svých cílů. Že je však potřeba jí mít ve zdravé míře, o tom vám mohu mnohé povědět já.

21.2.2024 v 6:00 | Karma: 10,69 | Přečteno: 492x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Rozmohl se nám takový nešvar..."

Kdo by neznal hlášku z českého filmu Pelíšky? Přesně ten mi přišel na mysl po sledování trendů dnešní doby v posilovnách a fitness centrech.

8.2.2024 v 6:00 | Karma: 34,45 | Přečteno: 5771x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"...tak já to zkusím a uvidím."

Není vám ta věta povědomá? Jsem si téměř jistá, že jste si ji alespoň jednou v životě řekli i vy. A co teprve v kontextu potenciálního partnerského vztahu?

19.6.2023 v 6:30 | Karma: 12,87 | Přečteno: 498x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 16,55
  • Průměrná čtenost 733x
Jsem koučkou zdravého životního stylu pro ty, kteří hledají cestu samy k sobě. Můj přístup ke zdraví člověka je celostní, tj. péče o tělo, mysl a duši. 
Mou vizí a posláním je pomáhat primárně ženám na cestě k jejich spokojenému já - přijmout se a mít se rády takové, jaké jsou. Pomáhám jim posílit své sebevědomí, uvědomit si vnitřní hodnotu a žít svůj život z pozice tvůrkyně svého života.

 

https://ivanakotouckova.webnode.cz

MŮJ PŘÍBĚH V KOSTCE

Kvůli životním výzvám a řečem druhých jsem svou výšku (197 cm) vnímala jako prokletí. S tím, že svou výšku nezměním, jsem se naučila nějak žít…nebylo to sebepřijetí, ale spíše stagnace. Myslela jsem si, že cestu sama k sobě najdu přes sport, fitness a diety. To byl i jedním z hlavních důvodů pro studium a získání certifikace fitness trenérky a nutriční poradkyně.

Když už jsem si myslela, že jsem se plně našla, přišel další milník v mém životě, který mi ukázal opak. Ponořila jsem se do studia psychosomatiky, transformace podvědomí, práce s myslí, probuzení své intuice a ženskosti. Od té doby jsem svému životu začala dávat úplně jiný směr a našla jsem své poslání, kterému se naplno a s láskou věnuji.

www.facebook.com/ivankakotouckova

Seznam rubrik