Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ááá kohopak tu dnes máme? ...že by ženskou? - 1. část

Původně mě ani nenapadlo o ženách navštěvujících posilovny vůbec psát. Nechala jsem se však inspirovat odezvou čtenářů svých článků, a tak jsem se rozhodla jít do akce a vstříc této výzvě...

Dodnes si pamatuji, kdy jsem do posilovny vstoupila úplně poprvé. Hádám, že jsem byla v raných -náctých letech, kdy mě a mou sestru strejda vzal s sebou do prostor, které byly cítit tělesným potem cvičenců. Pamatuji si, že jsem z toho prostředí byla vykulená a nervózní. Proč nervózní? Možná právě proto, že v té době posilovnu navštěvovali hlavně dospělí muži, žen bylo pomálu a náctileté ani nenapadlo do posilovny jít. Dnešní doba je samozřejmě úplně jinde, a tak není ani divu, že se změnilo i osazenstvo posiloven. Vedle velké škály mužů zde potkáte nemalou škálu žen...

Původně mě ani nenapadlo o ženách navštěvujících posilovny vůbec psát. Dostalo se mi však reakcí na mé články o mužích a podnětu k napsání článku i o ženském pokolení. Upřímně musím říct, že dát dohromady typologii žen byl pro mě oříšek. Nebyla jsem schopna z fleku vysypat z rukávu typologii žen. Možná proto, že je méně specifických typů cvičenek, anebo proto, že jakožto žena mě z logiky věci ženy nezaujmou tolik jako muži. V každém případě jsem si dala tu práci a rozhodla se jít do akce. Začala jsem si více zvědomovat typy žen, které jsem v posilovnách za ty roky potkala a vídám. Neodpustila jsem si nezeptat se i pár svých přátel z mužského světa, jakých typů žen si jsou vědomi. Jsem ji jistá, že by vás zajímalo, které jsou nejvýraznější...a tak těmi i začnu...

...držte si klobouky, jízda začíná...

Ženu, kterou byste v posilovně nečekali a spíše si mysleli, že do ní zabloudila, je žena, nad jejímž pojmenováním jsem nemusela ani chvilku přemýšlet. Troufám si tvrdit, že velká spousta lidí bude vědět, o kom je řeč. Ikona reprezentující perfekcionismus ženské tváře a postavy. Napadlo by vás, že si tato žena spletla vchod do posilovny s vchodem do obchodu dekorativní kosmetiky, značkového oblečení nebo s ordinací plastické chirurgie. Žena, u které by vás to nepřekvapilo je jednoznačně Barbie. Tím, že už udělala ten krok a vstoupila do světa železem a potem páchnoucího prostoru, je hodna titulu Fitness Barbie. Jestli je v posilovně poprvé, chodívá do ní sporadicky nebo pravidelně, je diskutabilní. Nelze totiž poznat, zda svou rádoby perfektní postavu má udržovanou sportem nebo zkrášlovacími procedurami chirurgického oddělení. To, že většina lidí chodívá do posilovny vypustit páru, prolít pot, spálit přebytečné kalorie nebo si zlepšit svou tělesnou kondici, se nesetkává s filozofií Fitness Barbie. Ta se narozdíl od ostatních stěží zapotí. Je buď tak perfektní, že se přirozeně nepotí, byly jí potničky odoperovány anebo (mnohem pravděpodobněji) cvičí tak, že se zapotit ani nestačí. 

Sem tam zvedne nějakou barevnou činku, udělá pár temp na kardio stroji a pro efekt potáhne na kladce pár cihliček. Pot je jejím nepřítelem. I když má v šatně plný kufřík make-up opravujících fidlátek, nemůže si dovolit veřejně roztéct anebo si potřísnit od potu svůj nejnovější Nebbia obleček. Fitness Barbie je něčím jako tváří ženského světa fitness, stejně jako modelky na titulních stranách dámských časopisů. Skutečný obsah světa fitness a sportu však ženě Fitness Barbie totálně uniká... proto nečekejte ani, že se s ní o cvičení plnohodnotně pobavíte. Fitness Barbie potřebuje mít patřičnou fotodokumentaci, aby byla hodna takové přezdívky. Pokud nemá doprovod, pořídí si vlastní důkaz o své návštěvě posilovny selfíčkem s vyšpulenými rty, vykulenýma očima a natočeným pozadím tak, aby zdůraznila svůj vosí pas. "Účel mé návštěvy tohoto smrdutého místa je splněn." Naše hvězdička ladně odkráčí do šaten, kde si dá sprchu, překontroluje na sobě vše, co vidí v odrazu zrcadla a odchází s triumfem v kapse - mobilem nabitém selfie fotkami potvrzující její tělesnou dokonalost.

ilustrativní obrázek

Fitness Barbie si bude na určité rovině rozumět s další hvězdou moderního fitness světa - s  Fitness Influencerkou. Kdo je influencerka určitě víte, ale pro úplnost definice tohoto typu ženy ji raději plně představím. Influencerkou je dívka nebo žena, která má velký dosah na sociálních sítích, jejichž prostřednictvím může ovlivňovat určitou skupinu lidí. Fitness Influencerka je nejspíš jedinou zástupkyní ženského osazenstva posiloven, se kterou si má Fitness Barbie možnost alespoň něco málo říct. Ty dvě mají totiž do jisté míry podobné zájmy a chováním si vzájemně notují. 

Výrazným rozdílem mezi nimi je to, že Fitness Influencerka se narozdíl od Fitness Barbie potu nebojí a je na ní znát, že skutečně cvičí...Jak moc si dává do těla se liší podle toho, jaké oblasti se její vliv na sociálních sítích týká. Pokud je známá coby předcvičovatelka, pak reprezentuje všeobecně známé cviky ve svém podání ze všech možných úhlů pohledů a vizáži. Pokročilejší fitness influencerky dokonce přichází i s novými nápady a cviky, kterou se ženy v posilovnách mohou inspirovat a inspirují. Správnost a bezpečnost provádění takových cviků je mnohdy diskutabilní a rozporuplná, což sledující influencerky neví a ani se po tom nepídí. Fitness Influencerka by mohla (asi jako jediná) vést s Fitness Barbie dlouhosáhlé debaty o oblečení, botech a doplňcích do posilovny.

Nemůže nikoho tedy udivovat, že si tyto dva typy žen rozumí. Můžete se setkat s tím, že jsou skutečnými kamarádkami. Lze se dokonce setkat i s exemplářem 2 v 1, tzn. Fitness Influencerka a Fitness Barbie v jednom. V takovém případě Fitness Barbie svou roli influencerky na veřejnosti naplno neprezentuje - tzn. své cvičení pro účel vystavení na sociální sítě provádí jen v omezeném množství opakování, následně zkontroluje svou tvářičku v zrcadle, přepudruje nosík, vymění obleček a předvede svým sledujícím další cvik... "Dnes je můj tvůrčí den, tak o tom musí vědět celý svět." 

Fitness Influencerka má velmi specifické znalosti a zkušenosti v oblastech, v nichž působí a ovlivňuje veřejnost sledující sociální sítě. Je to dáno tím, že její působnost je značně ovlivněna tím, kterými značkami, výrobci a poskytovateli služeb je sponzorována. I proto si stěží bude rozumět s ostatními "skutečnými" představitelkami ženského osazenstva posiloven. 

Popis dalších typů žen navštěvujících posiloven vás čeká ve stejnojmenném článku příští týden...

Autor: Ivana Kotoučková | pondělí 24.10.2022 6:00 | karma článku: 13,68 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Ivana Kotoučková

"Myslíš, že mě uzvedneš?"

Nikdy mě nenapadlo, že se mě muži budou ptát, jestli je unesu. I přesto se takoví najdou – a není jich málo.

10.4.2024 v 6:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

Kdo je Bohyně?

Tento článek věnuji hlavně ženám, se kterými se chci podělit o vlastní uvědomění, které může mnohým otevřít oči.

27.3.2024 v 6:00 | Karma: 9,48 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Disciplína (vy kluci pitomí) musí bejt!"

Ano, disciplína musí bejt (jak vojákům kázal objlajtnant Makovec ve filmu Dobrý voják Švejk), pokud člověk chce dosáhnout svých cílů. Že je však potřeba jí mít ve zdravé míře, o tom vám mohu mnohé povědět já.

21.2.2024 v 6:00 | Karma: 10,69 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Rozmohl se nám takový nešvar..."

Kdo by neznal hlášku z českého filmu Pelíšky? Přesně ten mi přišel na mysl po sledování trendů dnešní doby v posilovnách a fitness centrech.

8.2.2024 v 6:00 | Karma: 34,45 | Přečteno: 5771x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"...tak já to zkusím a uvidím."

Není vám ta věta povědomá? Jsem si téměř jistá, že jste si ji alespoň jednou v životě řekli i vy. A co teprve v kontextu potenciálního partnerského vztahu?

19.6.2023 v 6:30 | Karma: 12,87 | Přečteno: 498x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 16,55
  • Průměrná čtenost 733x
Jsem koučkou zdravého životního stylu pro ty, kteří hledají cestu samy k sobě. Můj přístup ke zdraví člověka je celostní, tj. péče o tělo, mysl a duši. 
Mou vizí a posláním je pomáhat primárně ženám na cestě k jejich spokojenému já - přijmout se a mít se rády takové, jaké jsou. Pomáhám jim posílit své sebevědomí, uvědomit si vnitřní hodnotu a žít svůj život z pozice tvůrkyně svého života.

 

https://ivanakotouckova.webnode.cz

MŮJ PŘÍBĚH V KOSTCE

Kvůli životním výzvám a řečem druhých jsem svou výšku (197 cm) vnímala jako prokletí. S tím, že svou výšku nezměním, jsem se naučila nějak žít…nebylo to sebepřijetí, ale spíše stagnace. Myslela jsem si, že cestu sama k sobě najdu přes sport, fitness a diety. To byl i jedním z hlavních důvodů pro studium a získání certifikace fitness trenérky a nutriční poradkyně.

Když už jsem si myslela, že jsem se plně našla, přišel další milník v mém životě, který mi ukázal opak. Ponořila jsem se do studia psychosomatiky, transformace podvědomí, práce s myslí, probuzení své intuice a ženskosti. Od té doby jsem svému životu začala dávat úplně jiný směr a našla jsem své poslání, kterému se naplno a s láskou věnuji.

www.facebook.com/ivankakotouckova

Seznam rubrik