Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Privatizace náboženského života

V únoru bylo na webových stránkách www.memorandum-freiheit.de vydáno memorandum o krizi katolické církve, které je dílem profesorů a profesorek teologie. Reaguje mimo jiné na fakt, že v Německu z církve odešlo za minulý rok nebývalé množství jejich členů. Přestože pro odchody členů církve byly asi nejpalčivějším důvodem skandály kolem zneužívání dětí, jedná se zřejmě jen o tečku za tím, co mnohé křesťany pálilo již léta, co se nenápadně hromadilo.

Někdy je ale i pro samotné křesťany těžké zformulovat, proč jejich „náboženský“ život nějakým velice nenápadným a pozvolným způsobem upadá. Velice často se jedná o způsob života, který je silně spjat s církví jako institucí. Občas na chvíli zaberou hesla o lenosti, vlažnosti ve víře a podobně. Poctivý křesťan se vzchopí, snaží se, chodí do kostela a posléze zase upadá. Pro mnohé je to bolestný proces, protože je neopouští poznání, že Bůh existuje a nějakým způsobem je neustále přítomen v našem životě. K samotným odchodům mě osobně v memorandu velice zaujala krátká větička, která říká: „ ...privatizovali svůj náboženský život, aby ho ochránili před církevní institucí.“ Možná, že právě pojetí církve jako instituce je jedním z kamenů úrazu. Žijeme ve světě, který je plný institucí, ke kterým dokonce máme povinnost se nějak vztahovat a kterým máme povinnost hlásit kde co. A instituce nám neustále různými způsoby řídí život. Sice nevím, jaká je přesně situace ve zbytku Evropy, ale například u nás máme povinnost hlásit své pohyby jak po zemi, tak v zaměstnáních zdravotní pojišťovně, na správu sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, máme povinnost hlásit svůj trvalý pobyt, děti mají povinnou školní docházku, musíme je povinně očkovat a chodit s nimi pravidelně k lékaři na zdravotní prohlídky. Pak jsou instituce někde za hranicemi naší vlasti, před kterými musíme obhajovat své právo nacpat si bříška buřty utopenými octě. A s těmito všemi institucemi se musíme nějak vypořádávat s tím, že některé jsou užitečné a některé postrádají smysl. Na křesťana žijícího v nějaké tradiční církvi dopadá ještě další povinnost vztahovat se k ní jako k instituci. A jako i ostatní instituce se zejména katolická církev vztahuje i svému členstvu – klade na něj nějaké nároky – některé přímo, některé zabalené do náboženského hávu. A někam se nám pozvolna vytrácí svoboda, která byla člověku darována již při stvoření a pak radostná zvěst, která je jádrem křesťanství.

Myslím, že lidé jsou jednoduše unaveni množstvím institucí, kterým se musí z něčeho zodpovídat, něco jim hlásit, odhalovat jim svoje soukromí a povinně s nimi nějak komunikovat. Myslím, že touží po společenství lidí, se kterými mohou bez obav sdílet svoje starosti a svůj život, že touží po povzbuzení a naději, po lásce a přátelství. Velkým přínosem společenství je, pokud uchovává moudrost, pokud může nabídnout osvědčenou útěchu při našich prohraných bitvách, pokud nabízí společné oslavy radostných událostí. Další velkým darem může společné sdílení toho, jak pěstovat vztah s Bohem, pro křesťana tedy s tím, kdo stvořil nejen zemi, ale i mne.

Pokud se vrátím k memorandu německých teologů a teoložek, tak věta o privatizaci náboženského života, ke kterému se křesťané uchylují, aby ho ochránili před institucí, odhaluje velkou ránu, kterou je potřeba brát hodně vážně.

 

Plné znění memoranda v českém jazyce je k dispozici na stránkách www.getsemany.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřiška Kotmelová | pondělí 14.3.2011 6:50 | karma článku: 8,45 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Bedřiška Kotmelová

Soumarak intelektuálů

Několik zaznamenaných situací za poslení půl rok, doufám, že mi moji vzdělaní a báječní kamarádi zachovají přízeň.

20.2.2013 v 16:33 | Karma: 15,38 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Bedřiška Kotmelová

Švédské daně za české služby?

Pan Kalousek to řekl hezky, srozumitelně, vtipně. Ráda bych jako občanka České republiky odpověděla. Nechci platit švédské daně za české služby.

23.10.2012 v 18:15 | Karma: 37,33 | Přečteno: 2357x | Diskuse| Ostatní

Bedřiška Kotmelová

Podzimní kořeněný úlet plný vůní a chutí

Existují dva přístupy k vaření; podle receptů, ať již z kuchařek nebo od našich rodičů a prarodičů, a pak vaření intuitivní. Vaření intuitivní v sobě skrývá nebezpečí zpackaného jídla, promrhaných nákupů a nevole strávníků, vyžaduje přece jen nějakou zkušenost a jakýsi základní druh talentu, který je srovnatelný s hudebním či výtvarným nadáním. Na druhou stranu přináší vzrušení, objevy, nečekaná dobrodružství a v konečné fázi blažené vzdechy strávníků.

26.9.2012 v 18:11 | Karma: 6,43 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Bedřiška Kotmelová

Letní prdelky

Vyrůstala jsem obklopena spíše ženami a tomu přičítám své snahy pochopit hlubiny mužského myšlení. Moje starší dcera vyrůstala obklopena bratry a přibližně od svých 17 let mi neustále opakuje: „Hledáš hlubiny tam, kde nejsou. Mužský fungujou jednoduše, odměna nebo trest. Odměna je jídlo a sex, případně možnost boje nebo jeho simulace.“ Smiřuji se s tímto faktem dost složitě.

7.8.2012 v 16:06 | Karma: 23,34 | Přečteno: 2533x | Diskuse| Ostatní

Bedřiška Kotmelová

Půvab kulatých zrnek rýže

Dlouhozrnné rýže jasmínová a basmati se berou jako rýže vznešené, oplývající nevšedními vlastnostmi. Oproti tomu kulatozrnné jsou v našem povědomí spíše popelkami mezi rýžemi, málokdo u nás chápe, proč se vlastně pěstují a k čemu je dobré je používat.

26.7.2012 v 19:40 | Karma: 14,41 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1152x
Většinou usměvavá žena středního věku,která se bytostně zajímá o svět kolem sebe,výborná kuchařka, matka 9 dětí a bývalá vedoucí knihovny, nyní na volné noze

Seznam rubrik