Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dluhová historie

Jak nejlépe reagovat na vysoké zadlužení? Je možné se poučit v tomto směru z minulosti? Rozhodnutí, zda jít cestou rozpočtové odpovědnosti nebo spíše masivní stimulace ekonomiky je žhavé téma, kterému jsem se věnoval i na tomto blogu, a tak je možná dobré se podívat do minulosti. Zajímavou studii představil Mezinárodní měnový fond. Ten podrobně analyzoval případy vysokého zadlužení ve vyspělých ekonomikách a především se věnoval tomu, jak jednotlivé vlády a ekonomiky reagovaly a zkoumal, jaký byl dopad těchto reakcí.

Na základě historických zkušeností ekonomové z MMF konstatují, že úspěšné snížení dluhu vyžaduje kombinaci fiskální konsolidace a politiky, která podporuje růst. Základní prvkem politického mixu musí být opatření, která posílí strukturální nedostatky ekonomiky a podpoří monetární politiku. Důležité je, aby konsolidace rozpočtu cílila na trvalé, strukturální reformy, ne na dočasný a krátkodobá opatření. Studie dále uvádí, že je nutné počítat s tím, že snížení veřejného dluhu je dlouhodobou záležitostí, zvláště v kontextu slabého externího prostředí.

Studie se podrobně zaměřila na 6 případů z posledních 100 let:

-          Období po první světové válce ve Spojeném království

-          Doba po druhé světové válce v USA

-          Belgie, Kanada, Itálie a Japonsko v 80. a 90. letech minulého století

 Období byla také vybrána tak, aby zachycovala, co možná nejširší spektrum situací. Ve všech případech se dluh vyšplhal nad 100 % HDP. Velká Británie je extrémním případem rozsáhlého finančního přebytku a silné deflace, Japonsko také trpělo deflací, ale zároveň silným rozpočtovým deficitem. Spojené státy, Belgie, Itálie a Kanada jsou příklad primárního rozpočtového přebytku a pozitivní inflační politiky.

Přenesme se nyní do doby po první světové válce a pojďme se nyní věnovat prvnímu případu.

Po první světové válce se dluh Velké Británie zvýšil na asi 140 procent HDP a ceny se více než zdvojnásobily. Priority politiků byly v té době dvojího druhu. První prioritou byl návrat ke zlatému standardu za podmínek předválečné parity. Druhým cílem bylo snížit dluh a zachovat britskou důvěryhodnost. Aby britská vláda dosáhla těchto cílů, sáhla po mixu přísných fiskálních úspor a striktní monetární politice. Primární přebytek ve 20. letech dosáhl 7 procent HDP. Na monetární straně zvýšila Bank of England úrokové míry na 7 procent, což v kombinaci s deflací znamenalo mimořádně vysoké reálné úrokové míry.

Výsledný ekonomický výkon Británie byl velice slabý. Ekonomický růst byl slabý, byla vysoká nezaměstnanost a došlo k deflaci. Reálný výkon ekonomiky v roce 1938 byl sotva nad úrovní roku 1918 a růst byl průměrně 1% ročně. To nebylo způsobeno jen Velkou hospodářskou krizí. Revalvace silně oslabila vývoz – reálné směnné kurzy se zvýšily. Porovnání s kontinentálními velmocemi Francií a Německem ukazuje, že náklady na tento mix fiskální a měnové politiky byly příliš vysoké. To vedlo i Keynese k cynické poznámce, že se „nevyplatí chovat se pozitivně“.

Pokud by těmito kroky podařilo úspěšně redukovat dluh a vrátit Británii růst a prosperitu, krátkodobé náklady by pravděpodobně byly přijatelné. To se ale bohužel nestalo. Naopak politika měla naprosto opačný dopad. Britská prosperita byla zpomalena dvojitým sledováním předválečné parity a rozpočtovými úsporami. Většina evropských zemí podporovala svoji konkurenceschopnost devalvací směnných kurzů a tím také odpovídajícím způsobem trpěl britský export. Navíc udržování směnného kurzu nutilo Bank of England udržovat vysoké úrokové sazby, což opět brzdilo ekonomickou aktivitu a snižovalo daňové příjmy.

Politika rozpočtových úspor s cílem splatit dluh dále limitovala růst. Ten pokračoval v růstu a byl v roce 1930 na úrovni 170 % HDP a v roce 1933 to bylo 190 %. Až do 90. let dluh nespadl na předválečnou úroveň.

Efekty deflace, ekonomického růstu, úrokových měr a úsporných opatření na veřejný dluh je možné vidět na

Výpočet je dán vzorcem, který autoři ve studii dříve odvozují. Primární přebytek rozpočtu sice přináší 7 procentních bodů každý rok, ale tento efekt je překonán deflací a vysokými úrokovými měrami, které každý rok přidávají k dluhu 12 %. Navíc je možné pozorovat minimální či nulový přínos ekonomického růstu. Jen v letech 1924 – 1928, když Velká Británie zažila mírný růst, úroveň dluhu skutečně klesla. 

Pokračování příště

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kotík | čtvrtek 18.10.2012 7:30 | karma článku: 8,98 | přečteno: 943x
  • Další články autora

Ladislav Kotík

Tohle je jižní Morava: Mikulov

Tak jsem o víkendu taky stanoval. Bylo nás tam se stany hodně. A v pondělí jsem se dozvěděl, že o víkendu stanoval i Andrej. Kdybych to věděl, udělal bych si taky selfíčko, dal ho facebook a mohli jsme si teď porovnat velikost.

30.8.2016 v 15:38 | Karma: 12,17 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Ladislav Kotík

Takové to české rozhodování: oddalování, odvolávání, výmluvy

Zdá se mi, že rozhodování v našem státě se poslední dobou děje často jen jako. Vlastně se ani nepočítá s tím, že by se dané rozhodnutí mělo realizovat. Předem počítáme s tím, že rozhodnutí někdo napadne a že to nebude na nás, abychom to museli realizovat. Různé nevládní organizace potom zase využijí každé chyby, aby rozhodnutí zpochybnily. Je to přece jejich povinnost a práce a už se nehledí na dopady. Někdy mám pocit, že to vlastně všem tak nějak vyhovuje.

22.6.2014 v 21:59 | Karma: 8,51 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

To se mi moc líbí, ale ne na mém dvorku

Anglický akronym „Not in my backyard“ charakterizuje názorně postoj, který je tak typický pro dnešní moderní společnost. V době, kdy roste potřeba veřejně prospěšných staveb, je jasné, že tyto stavby, jakkoliv jsou prospěšné, zatěžují své bezprostřední okolí. Dálniční obchvat tak může zlepšit život tisícům obyvatel města, ale zároveň zhorší bydlení těm, kteří jsou v blízkosti. Postoje lidí se většinou dělí do 3 kategorií. Ti, kteří podporují daný investiční záměr, ti, kteří jsou záměrem nějak dotčeni a nesouhlasí s ním, a poté zbývající většina, které se záměr přímo nedotýká a v zásadě je jim to jedno. Paradoxně nejhlasitější bývají odpůrci, kterých je sice nejméně, ale mají největší motivaci.

15.6.2014 v 19:04 | Karma: 10,42 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kotík

Realistická politika à la Miloš Zeman

Miloš Zeman nedávno pochválil vládu za její přístup k Číně, který nazval realistický. Když mluví o islámu, tak je ale tento přístup nepotřebný a prezident má potřebu jasně ventilovat svůj názor.

13.6.2014 v 9:55 | Karma: 11,14 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

Kouzlo menších letišť

Při svých leteckých cestách do zahraničí je mým velkým koníčkem hledat co nejlevnější variantu cesty. I proto mě mrzí krach středoevropských aerolinek Skyeurope a nedostatečná nabídka nízkonákladovek v České republice.

3.6.2014 v 16:39 | Karma: 11,74 | Přečteno: 554x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 711x
Jsem překladatelem, zastupitelem městské části Brno-Černovice. Zajímá mě sport, ekonomika, lingvistika, cestování a domácí i mezinárodní politika.