Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Paeris Kiran

18. 10. 2012 16:48
Zapomínáte na jeden problémek...

To jest že dnes už je defacto půlka ekonomiky státem sponzorovaná (a její ekonomická výkonnost je v této části dost diskutabilní)

takže defacto to že stát bude víc "podporovat růst" nemá prakticky žádný efekt... protože už ten "růst" co byl v minulosti byl z většiny financován na dluh... na dluh který teď chtějí všichni kdo státům půjčovali (penzijní fondy, exportéři surovin, akcionáři bank) SPLATIT... a chtějí to bez inflace.

1 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 10. 2012 11:49
No - a teď druhou část

Co by se asi dělo, kdyby se GB dále zadlužovala (kam až asi)?  Moc by mě tato úvaha zajímala.  Jak dlouho by jí někdo půjčoval a za kolik?

1 0
možnosti
G

Gašpo_3

18. 10. 2012 9:22
Dívať sa do histórie ?

Dajmetomu zaujímavé, ale žiadne poučenie pre súčasnosť to neprinesie. Teraz nám totiž funguje niečo, čo v histórii nefungovalo. Je to virtuálne bankovníctvo.

Pozrite, špatne nastavený finančný systém existuje už sto rokov. Od samotného počiatku je to podvod a zlodejina, ale bola limitovaná možnosťami. Nástup počítačov a možnosť bleskového prenosu virtuálnych peňazí prinieslo rovnaký efekt, ako keby ste zlodejovi venoval teleport.

Politici nám degradovali na sortu lenivých hlupákov, pre ktorích nebolo nič jednoduchšie než lepiť diery ďaľšími úvermi až dostali spoločnosť do stavu z ktorého už nie je úniku. Už možeme len polemizovať, ktorá z Vami uvádzaných možností nás dovedie ku kolapsu rýchlejšie a s ktorou bude bolestnejší. Ale riešenie ako sa kolapsu vyhnúť už bohužiaľ v možnostiach tohoto systému neexistuje. A systém je za chodu neopraviteľný. Buďto nás čaká veľký tresk, alebo vojna. Politici ale zdevastovali aj silové zložky, takže našťastie tá vojna nie je až tak akútna.

1 0
možnosti

ellukas

18. 10. 2012 8:43
A co takhle

rozpočtově odpovědné zadlužení?  Do výše příjmů a majetku. Neboli do hrdel a statků.

0 0
možnosti
PH

petrph

18. 10. 2012 8:42
tady jste ještě zapomněl dodat

Že Británie byla dlouho  koloniální velmocí. Což jí dlouhodobě přinášelo ekonomický rozmach-zajištění levného dovozu surovin, plus zajištěný  vývoz produkce na tyto trhy. (Když pominu horší formy drancování).

Po té první světové se tahle koloniální říše začíná postupně hroutit, její části se začínají osamostatňovat a osvobozovat a to přináší i Británii pokles jejich zisků.Ovšem, na druhé straně musí Británie vynakládat vysoké ´výdaje na udržování silných vojenských kontingentů na udržení svého vlivu po celém světě.  A obávám se že vojenských výdajů se tehdejší jakékoliv šetření netýkalo a státní dluh utěšeně narůstal..

A po druhé světové sice odpadly zbytky koloniální říše,ale Británie vstoupila do NATO,A to hraní na vojáčky halt něco  stojí

Ono stačí připomenout železenou lady, která je oslavovaná za to že ořezala "sociální výdaje" pro své občany, ale válku o bezvýznamné Falklandy na druhém konci světa si střihla s plnou parádou.

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

18. 10. 2012 16:52
Re: tady jste ještě zapomněl dodat

Bez "hraní na vojáčky" nám budou vládnout všichni ostatní kdo si na ně na planetě hrají.

Bojeschopná armáda je absolutně prioritní funkce státu, a pro zajištění jejího fungování musí jít vše ostatní stranou. Jinak nemá existence státu vůbec smysl.

A vzhledem k zjištěným rezervám surovin na mořském dně byly z dlouhodobého hlediska výdaje na obranu Falkland velmi prozíravé. Ostatně to dokresluje základní tezi- V Impériu neexistuje bezvýznamné území. Každý metr je třeba adekvátně bránit.

0 0
možnosti
Y

ynuasha

18. 10. 2012 8:11
Dluhy

FED a židovští bankéři. Nic víc nemusíte studovat a analyzovat EURv

2 0
možnosti
H

Halfunx

18. 10. 2012 7:54
Ano máte pravdu

musí být další válka. Bez toho to nejde.

0 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 711x
Jsem překladatelem, zastupitelem městské části Brno-Černovice. Zajímá mě sport, ekonomika, lingvistika, cestování a domácí i mezinárodní politika.