Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To se mi moc líbí, ale ne na mém dvorku

Anglický akronym „Not in my backyard“ charakterizuje názorně postoj, který je tak typický pro dnešní moderní společnost. V době, kdy roste potřeba veřejně prospěšných staveb, je jasné, že tyto stavby, jakkoliv jsou prospěšné, zatěžují své bezprostřední okolí. Dálniční obchvat tak může zlepšit život tisícům obyvatel města, ale zároveň zhorší bydlení těm, kteří jsou v blízkosti. Postoje lidí se většinou dělí do 3 kategorií. Ti, kteří podporují daný investiční záměr, ti, kteří jsou záměrem nějak dotčeni a nesouhlasí s ním, a poté zbývající většina, které se záměr přímo nedotýká a v zásadě je jim to jedno. Paradoxně nejhlasitější bývají odpůrci, kterých je sice nejméně, ale mají největší motivaci.

Jak z toho ven? Nejsem určitě zastáncem přístupu, že je potřeba za každou cenu ustupovat zájmu většiny a jsem proti zásahům do vlastnictví jedince jako takového. Vždy je třeba ale vycházet z konkrétní situace a pokusit se maximálně chránit zájmy občanů. To podle mě nesmí ale nikdy dojít do extrémů, které zablokují dané řešení. Uvedl bych krátce některé případy z různých úrovní, se kterými jsem se v poslední době setkal.

Příklad lokální

První problém je lokální a souvisí s plánem radnice městské části Brno-Černovice. Městská část se tam rozhodla postavit nástavbu nad současnou mateřskou školou a zvýšit tak kapacitu míst ve školkách o 20 míst. Proti záměrů se postavili obyvatelé okolních domů, kterým bude nová nástavba nad školkou (ta už sama o sobě svou velikostí se vymyká okolní zástavbě) stínit a zhorší jim komfort bydlení. Typický příklad, kde by člověk řekl, že školka má absolutní prioritu. A taková byla i argumentace. S jistou znalostí situace jsem ovšem jako zastupitel musel dát za pravdu spíše protestujícím: špatná komunikace ze strany radnice, zbytečně vysoká cena tohoto řešení, které je potřeba jen krátkodobě (nástavba ale bude trvalá), nehledání jiných alternativ.

Příklad regionální

Podobným problémem je stavba Amazonu v Brně. Je celkem pochopitelné, že vadila především obyvatelům Slatiny a Tuřan, kde již dnes je provoz nad únosnou hranicí. Ostatní Brňané jsou většinou spíše proti anebo (a těch je většina) jim to je úplně jedno. Není to na mém dvorku. Vláda přitom slíbila řešení dopravní situace a přístupu na dálnici. U nás bohužel slibům moc nevěříme a někdy se není, co divit.

Příklad nadregionální

Podobný problém, ale ve větším měřítku, je letiště ve Vodochodech. Proti výstavbě letiště jsou v oblasti velké protesty, a i když osobně mám letadla moc rád, tak je dokážu pochopit. Nicméně myslím, že právě v tomto případě stát jedná, dal letišti celkem 120 různých podmínek, které mají minimalizovat dopad na obyvatele oblasti. Součástí je vybudování přivaděče na dálnici D8 či omezení nočního létání.  Navíc na příkladu některých menších letišť v zahraničí (Luton, Tilly) může tato investice regionu neskutečně pomoci. Přesto nyní ministerstvo zrušilo své vlastní posouzení vlivu na životní prostředí. Nejsme v Kocourkově? 

Co s tím?

Investovat a neohrozit přitom dvorky obyvatel je čím dál tím složitější a často je nutné přesně odvažovat na miskách vah pro a proti jednotlivých řešení. Je třeba se ale zbavit obou extrémních přístupů. Jednoho, který říká, že veřejně-prospěšné stavby mají absolutní přednost, druhého, který za každou cenu chrání vlastní dvorek a často ten dvorek rozšiřuje daleko za hranice toho dvorku skutečného. 

Autor: Ladislav Kotík | neděle 15.6.2014 19:04 | karma článku: 10,42 | přečteno: 1020x
  • Další články autora

Ladislav Kotík

Tohle je jižní Morava: Mikulov

Tak jsem o víkendu taky stanoval. Bylo nás tam se stany hodně. A v pondělí jsem se dozvěděl, že o víkendu stanoval i Andrej. Kdybych to věděl, udělal bych si taky selfíčko, dal ho facebook a mohli jsme si teď porovnat velikost.

30.8.2016 v 15:38 | Karma: 12,17 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Ladislav Kotík

Takové to české rozhodování: oddalování, odvolávání, výmluvy

Zdá se mi, že rozhodování v našem státě se poslední dobou děje často jen jako. Vlastně se ani nepočítá s tím, že by se dané rozhodnutí mělo realizovat. Předem počítáme s tím, že rozhodnutí někdo napadne a že to nebude na nás, abychom to museli realizovat. Různé nevládní organizace potom zase využijí každé chyby, aby rozhodnutí zpochybnily. Je to přece jejich povinnost a práce a už se nehledí na dopady. Někdy mám pocit, že to vlastně všem tak nějak vyhovuje.

22.6.2014 v 21:59 | Karma: 8,51 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

Realistická politika à la Miloš Zeman

Miloš Zeman nedávno pochválil vládu za její přístup k Číně, který nazval realistický. Když mluví o islámu, tak je ale tento přístup nepotřebný a prezident má potřebu jasně ventilovat svůj názor.

13.6.2014 v 9:55 | Karma: 11,14 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

Kouzlo menších letišť

Při svých leteckých cestách do zahraničí je mým velkým koníčkem hledat co nejlevnější variantu cesty. I proto mě mrzí krach středoevropských aerolinek Skyeurope a nedostatečná nabídka nízkonákladovek v České republice.

3.6.2014 v 16:39 | Karma: 11,74 | Přečteno: 554x | Diskuse| Cestování

Ladislav Kotík

Státy a velké sportovní akce

Náklady na velké sportovní akce stoupají a počet zájemců a těch, kteří si velké akce mohou a chtějí dovolit. klesá. Důkazem je letošní fotbalové mistrovství v Brazílii, které stojí 12 miliard dolarů a přesto, že je fotbal v této zemi náboženstvím, protestuje vůči akci většina země. Skončíme u toho, že velké akce budou pořádat jen autoritativní režimy, které se chtějí předvést (Čína, Rusko, Katar?). A jak je to s pořádáním sportovní akcí v České republice?

2.6.2014 v 11:30 | Karma: 12,13 | Přečteno: 634x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 711x
Jsem překladatelem, zastupitelem městské části Brno-Černovice. Zajímá mě sport, ekonomika, lingvistika, cestování a domácí i mezinárodní politika.