Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dluhová historie III.: Japonsko

Zrovna v televizi běží diskuze o výši a struktuře dluhu státního rozpočtu. Jak jsem psal již dříve, neumí na tento problém bez politického zabarvení ekonomové jasně odpovědět. Poučit se ale můžeme z historie. Další příklad ze studie Mezinárodního měnového fondu míří do Japonska. 

V roce 1997 vzrostl veřejný dluh nad 100 procent HDP. Období je nazýváno jako "ztracená dekáda" - rozšířené období mírné deflace a růstu výstupu kolem nuly. Růst Japonska v této době byl značně nižší než ostatní pokročilé ekonomiky. Primární příčinou rostoucího dluhu bylo splasknutí realitní a burzovní bubliny v letech 1989 - 1990 a následující oslabení finančního a realitního sektoru. Prvotní odpověď politiky zahrnovaly fiskální stimulace včetně prudkého pádu rozpočtové rovnováhy a snížení úrokových měr. Silné snížení inflačních očekávání bylo vyšší než snížení úrokových měr a vedlo ke zhodnocení reálných směnných kurzů. Navíc tato politická reakce nereagovala přímo na strukturální slabá místa Japonského finančního sektoru. Došlo k mírnému zotavení, které skončilo v roce 1997.

Hlavní příčiny ekonomického poklesu byly:

Asijská finanční krize a zhodnocení směnných kurzů. Strukturální problémy v bankovním sektoru byly zhoršeny slabými ekonomickými výsledky a vedly k počátku vážné bankovní krize. Výsledkem byla silná recese, která donutila vládu opustit plán rozpočtové konsolidace a vedla ke stálému zvyšování veřejného dluhu.

Monetární politika měla v této době omezený vliv na podporu ekonomické aktivity. I když byly úrokové míry blízko nule, nebyla zavedena politika, která by ulehčila půjčování. Problémy v bankovním sektoru i nadále zůstaly a to zabránilo přenosu monetární politiky do podmínek půjčování. Předčasný vzrůst úrokových měr v roce 2000 a odezva splasklé internetové bubliny ze Spojených států ještě situaci zhoršily. V roce 2001 opět ekonomika upadla do recese.

V roce 2001 začala další, druhá a ještě účinnější fáze. Vláda se soustředila na zafixování strukturálních problémů. Snažila se razantně řešit problémy ve finančním sektoru, odepisování špatných půjček a rekapitalizace bank pomocí soukromých i veřejných fondů. Japonská národní banka také zahájila program kvantitativního uvolňování a držení nízkých úrokových měr. Strukturální reformy ve finančním sektoru a více přizpůsobivá monetární politika zvrátily klesající trend a vedly k celkem silné obnově a mírné korekci rozpočtové nerovnováhy. Slábnoucí směnné kurzy a velice příznivé vnější prostředí také přispěly k tomuto pozitivnímu výsledku. Během období se poměr dluhu k HDP ustálil na 185 procentech. Od té doby krize opět zatlačila Japonsko do recese a to vedlo k dalšímu zhoršení rozpočtového schodku.

Japonský příběh zdůrazňuje potřebu vypořádat se s bankovním sektorem a zajistit podpůrné měnové prostředí před tím než může uspět rozpočtová konsolidace. Ukazuje také na potíže, které mohou být vyvolány externím vývojem, ve chvíli kdy se podaří stabilizovat domácí podmínky.

Pokud strukturální slabost finančního systému zabrání normální transmisi monetárních stimulů a když jsou úrokové míry omezeny zdola nulou zvyšuje se riziko nezdravého a křehkého růstu a to bez ohledu na nastavení rozpočtu. Takové makroekonomické prostředí zamezuje úspěšné fiskální konsolidaci: pokaždé, když byla použita taková opatření, ekonomika se propadla do recese.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kotík | pondělí 5.11.2012 22:21 | karma článku: 8,50 | přečteno: 789x
  • Další články autora

Ladislav Kotík

Tohle je jižní Morava: Mikulov

Tak jsem o víkendu taky stanoval. Bylo nás tam se stany hodně. A v pondělí jsem se dozvěděl, že o víkendu stanoval i Andrej. Kdybych to věděl, udělal bych si taky selfíčko, dal ho facebook a mohli jsme si teď porovnat velikost.

30.8.2016 v 15:38 | Karma: 12,17 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Ladislav Kotík

Takové to české rozhodování: oddalování, odvolávání, výmluvy

Zdá se mi, že rozhodování v našem státě se poslední dobou děje často jen jako. Vlastně se ani nepočítá s tím, že by se dané rozhodnutí mělo realizovat. Předem počítáme s tím, že rozhodnutí někdo napadne a že to nebude na nás, abychom to museli realizovat. Různé nevládní organizace potom zase využijí každé chyby, aby rozhodnutí zpochybnily. Je to přece jejich povinnost a práce a už se nehledí na dopady. Někdy mám pocit, že to vlastně všem tak nějak vyhovuje.

22.6.2014 v 21:59 | Karma: 8,51 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

To se mi moc líbí, ale ne na mém dvorku

Anglický akronym „Not in my backyard“ charakterizuje názorně postoj, který je tak typický pro dnešní moderní společnost. V době, kdy roste potřeba veřejně prospěšných staveb, je jasné, že tyto stavby, jakkoliv jsou prospěšné, zatěžují své bezprostřední okolí. Dálniční obchvat tak může zlepšit život tisícům obyvatel města, ale zároveň zhorší bydlení těm, kteří jsou v blízkosti. Postoje lidí se většinou dělí do 3 kategorií. Ti, kteří podporují daný investiční záměr, ti, kteří jsou záměrem nějak dotčeni a nesouhlasí s ním, a poté zbývající většina, které se záměr přímo nedotýká a v zásadě je jim to jedno. Paradoxně nejhlasitější bývají odpůrci, kterých je sice nejméně, ale mají největší motivaci.

15.6.2014 v 19:04 | Karma: 10,42 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kotík

Realistická politika à la Miloš Zeman

Miloš Zeman nedávno pochválil vládu za její přístup k Číně, který nazval realistický. Když mluví o islámu, tak je ale tento přístup nepotřebný a prezident má potřebu jasně ventilovat svůj názor.

13.6.2014 v 9:55 | Karma: 11,14 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

Kouzlo menších letišť

Při svých leteckých cestách do zahraničí je mým velkým koníčkem hledat co nejlevnější variantu cesty. I proto mě mrzí krach středoevropských aerolinek Skyeurope a nedostatečná nabídka nízkonákladovek v České republice.

3.6.2014 v 16:39 | Karma: 11,74 | Přečteno: 554x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  18:44

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Izrael chystá úder na Rafáh, evakuace tisíců lidí má zatlačit na Hamás

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  18:26

Město Rafáh na jihu Pásma Gazy začali v pondělí ráno opouštět první palestinští civilisté....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 711x
Jsem překladatelem, zastupitelem městské části Brno-Černovice. Zajímá mě sport, ekonomika, lingvistika, cestování a domácí i mezinárodní politika.