Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šampaňské v nemocnici k snídani a politici s IQ 130? Děkuji, nechci

Chceme, aby se v nemocnicích k snídani servírovala pečená šunka s vejci a k tomu láhev bohemky? Požadujeme, aby zebry nebyly černobílé, ale modrožluté? Souhlasíme s tím, že v létě během dovolených nebude pršet a teplota nespadne pod 25 stupňů? Nebo, žádáme, aby každý uchazeč o křeslo v poslanecké sněmovně či senátu podstoupil test IQ a pokud nedosáhne alespoň hodnoty 130 bodů, nebyl zapsán na kandidátku?

Když hodně, ale opravdu hodně přivřeme oči, i takto by mohly vypadat otázky ve všelidovém hlasování, kdyby začal platit zákon o referendu v podobě, v jaké jej navrhuje jedna z parlamentních stran. Samotné vyznění zákona je formulováno takovým způsobem, že doslova otevírá stavidla lidské tvořivosti a umožnilo by hlasování o věcech, které normální člověk považuje za prkotinu, nebo v krajním případě - velice kulantně řečeno - za pitomost.

Samozřejmě jsem dalek podezření toho, že by se tady našla větší než malá skupina lidí, kteří by hlasování o výše uvedených otázkách iniciovali. Zároveň rozumím tomu, že autorům předlohy jde především o zásadnější věci, které se dotýkají chodu státu a jeho jednotlivých institucí, o otázky politické, politicko-geografické, ekonomické či sociální. A v tom je právě kámen úrazu, ale i samotná odpověď, proč jsem proti tomuto návrhu.

Stejně jako se říká, že každá cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, obávám se, že i tento instrument by se mohl jeho autorům vymknout z rukou nebo by naopak jeho prostřednictvím vtiskli do veřejného prostoru pravidla, kterými by většině lidí ublížili či uškodili. Rozumím argumentům zastánců, kteří by se oháněli většinou hlasujících pro příslušný návrh v daném referendu. Nicméně se obávám, že hlasování velké části lidí by nemuselo být založeno na racionální úvaze, ale pramenilo by z aktuální osobní situace, neúspěchů či frustrace. Že by jej dotyční prostě vnímali jako pomstu či snahu uškodit, někoho či některé zkrouhnout a zpacifikovat, pokřivit systém ve svůj prospěch a nalézt v něm výhody. K vnitřní kultivovanosti či sebekázni běžné ve Švýcarsku – jež je nám tvůrci zákona o referendu dáváno za vzor – totiž máme ještě nějaký ten krok či spíše kilometr daleko.

Česká republika je dle platné ústavy parlamentní demokracií. Má dvoukomorový parlament, do kterého lidé volí podle dvou rozdílných volebních systémů. Probíhá svobodná soutěž politických stran, které se zhruba ve stejně dlouhých časových periodách střídají u vládní moci. Četné volby – letos to například budou volby do Evropského parlamentu, volby komunální či do třetiny Senátu – jsou přitom spolehlivým lakmusovým papírkem nálad ve společnosti a spokojenosti s tou či onou stranou.

Český stranický systém patří mezi nejstabilnější v evropském prostoru. Hlavní politické strany se tu profilují již po celou novodobou historii země. S výjimkou komunistů se střídají u moci, zažívají své vzestupy a pády. Z posledního vývoje je však patrno, že jejich obliba setrvale klesá. Jistě, čím dál více voličů je jimi znechuceno a hledá spásu u nových, takzvaně protestních stran. Ty slibují zázračné recepty… a zatím jimi i bodují. Ale jak dlouho? Třeba za pár měsíců či let rychle zhasnou. Z nedávné historie bychom mohli jmenovat hned celou řádku jmen. A bylo přitom úplně jedno, jestli měli jejich představitelé IQ 120 nebo 50.

Instrument všelidových hlasování je velice ošemetný. Nebránil bych se mu v případě, pokud by se vždy jednalo o ad-hoc a jednu konkrétní problematiku jako například, zda má Česká republika přijmout euro či nikoli. Ale abych chodil pětkrát za rok k urně a rozhodoval se, zda chci to či ono, tak to ne. Přece jen, zvolili jsme si svoje politické zástupce, platíme je z našich daní, tak ať se činí. Pokud se neosvědčí, budou nahrazeni. Ale jen nepředávejme moc prostřednictvím několika populistů davu. Ten jedná spontánně a emocionálně, nedomyslí následky svých činů. Je to jako v Čapkově Bílé nemoci, kdy zfanatizovaný zástup jinak slušných občanů ubije a ušlape doktora Galéna. A nikdo jim v tu chvíli nevysvětlí, že nese životně důležitý lék pro jejich maršála…

U nás v byznyse platí, že chceme přesně znát své partnery či konkurenty, se kterými se střetáváme či jednáme. Chceme tedy přesně znát i nositele veřejné moci, kteří nám svými kroky kolíkují hřiště. To jsou zákonodárci, ministři či úředníci. Ale ne zástup lidí, z nichž se mnozí stále nevyrovnali se svou životní situací v dynamicky se proměňující společnosti a v zájmu její rychlé změny či okamžitého zlepšení jsou ochotni podat ruku i samotnému Mefistovi. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 6.3.2014 12:37 | karma článku: 20,20 | přečteno: 1182x
  • Další články autora

Evžen Korec

Hysterie okolo medvědů na Slovensku se stupňuje. Životem na ni doplatilo i dvouleté mládě

Zažili jsme to v minulosti mnohokrát. Uměle vyvolaná hysterie vedla k nesmyslnému a masovému vybíjení. Bohužel nejen zvířat, ale často i celých skupin lidí.

14.5.2024 v 13:22 | Karma: 25,05 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,88 | Přečteno: 870x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,42 | Přečteno: 415x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 14,08 | Přečteno: 552x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,30 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

  • Počet článků 173
  • Celková karma 22,47
  • Průměrná čtenost 4162x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.