Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Regulace realitního trhu? Pokud ano, tak prosím kvalitní!

Zabrání chystaná regulace realitního trhu podvodům nejrůznějších šmelinářů a parazitů, nebo půjde o bezzubý předpis v duchu hesla „papír pro papír“?

Česká republika je vedle Španělska a Rumunska poslední zemí v Evropské unii, kde ještě neexistují vůbec žádná pravidla regulující realitní trh. Tato věta zazněla v reportáži České televize zveřejněné v minulém týdnu v hlavní zpravodajské relaci (celá zpráva zde). Ministerstvo pro místní rozvoj prý v těchto dnech usilovně pracuje na novém zákoně, který by měl podnikání realitních kanceláří upravit.

Realitní kanceláře – zloději a paraziti?
Jen za poslední rok jsem zaregistroval několik docela zajímavých – a bohužel negativních – zpráv týkajících se podnikání některých realitek. Podle jedné z nich zmizel s penězi klientů smluvní advokát realitní kanceláře, kterému svěřovali své peníze do advokátní úschovy, podle jiné obírala klienty o zálohy přímo jednatelka dotyčné realitky. V citované zprávě České televize zase přišli o své peníze klienti, kteří poslali kupní cenu realitní kanceláři, ale ta zkrachovala dříve, než je stihla poslat prodávajícímu.

Nezasvěcenému pozorovateli se tak logicky musí zdát, že český trh s nemovitostmi je doslova rájem pro nejrůznější podvodníky a parazity. Což jistě není pravda. Na druhé straně se tomu, že právě realitní trh tyto existence přitahuje, není co divit. V žádném jiném oboru lidské činnosti, v němž se točí tak velké peníze, totiž nelze podnikat jen na základě ohlášení, bez jakékoli odborné způsobilosti či kapitálového zajištění.

Pochybné praktiky se přitom netýkají pouze realitních kanceláří, ale i developerských firem. Již dříve jsem v jednom ze svých blogů psal o developerovi, který klientům prodal nové byty bez pozemku, na němž bytový dům stojí.  Pozemek pak koupil spekulant, několikanásobně jej předražil a teď obyvatele bytů vydírá, že si od něj pozemek buď odkoupí, nebo jim nechá byty zbořit.

Řečeno na rovinu – na realitním trhu se za ta dlouhá desetiletí hospodářského růstu usadily i firmy a podnikavci, kteří tam nemají co dělat. Vidina snadno vydělaných peněz za pár hodin „práce“, která zpravidla spočívala jen v odemčení a předvedení bytu zájemci a vyinkasování provize, přesně takovéto typy přitahovala. A i když nyní probíhá na trhu díky hospodářské recesi jakýsi „samočistící“ mechanismus, stále těch podnikavců a šmelinářů ještě dost zbývá.

Což je mimo jiné hlavním důvodem, proč třeba moje společnost s žádnou realitní kanceláří při prodeji bytů nespolupracuje a ještě dlouho spolupracovat nebude. Jednoduše proto, že si zakládáme na seriózním přístupu, odborných znalostech a kvalitních službách klientům, jejichž dodržování mi realitní kanceláře „zaměstnávající“ na živnostenské listy kdekoho prostě nedokáží garantovat.

Prosím hlavně kvalitně!
Podle dosud známých zpráv by nový zákon regulující podnikání realitních kanceláří z dílny ministerstva pro místní rozvoj měl stát na třech hlavních pilířích:

  1. Dva účty pro realitní kanceláře – jeden pro peníze od zákazníků (nepodléhá exekuci), druhý pak pro svoji osobní potřebu. To by mělo zabránit situacím, kdy klienti pošlou realitní kanceláři peníze a ta je nevyplatí prodávajícímu, protože mezitím zkrachuje.
  2. Písemná smlouva mezi klientem a realitní kanceláří o zprostředkování. To by měl být úplný základ a je s podivem, že je značná část klientů i v dnešní době ještě ochotna riskovat bez smlouvy.
  3. Pojištění realitky pro případ škody. Opět něco, co se zkušeným odborníkům musí jevit jako samozřejmost.

I když si osobně dovedu představit ještě několik dalších bodů, které by měly podnikání realitek upravit, i s těmito třemi se plně ztotožňuji. Alespoň poslouží jako prvotní základ kultivace českého realitního trhu.

A ministerstvu pro místní rozvoj držím v přípravě nového zákona palce, protože efektivní, odborně prodiskutované a srozumitelně formulované regulaci realitního trhu rozhodně fandím. Současná džungle bez pravidel, která na realitním trhu panuje, totiž kazí dobré jméno i poctivým a seriózním firmám a makléřům.

Ale znovu opakuji, jen za předpokladu, že půjde o zákon srozumitelný, jednoznačný a vymahatelný, který zabrání podvodům a zpronevěrám realitních zlodějů. Tedy, že nepůjde jen o bezzubý cár papíru. A že nebude stejně „kvalitní“, jako např. zákon zabývající se výpočtem roční průměrné sazby nákladů (RPSN) u úvěrů, v němž jeden devatenáctiletý maturant, shodou okolností můj syn, našel poměrně zásadní chybu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 31.10.2013 12:02 | karma článku: 12,59 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Evžen Korec

Hysterie okolo medvědů na Slovensku se stupňuje. Životem na ni doplatilo i dvouleté mládě

Zažili jsme to v minulosti mnohokrát. Uměle vyvolaná hysterie vedla k nesmyslnému a masovému vybíjení. Bohužel nejen zvířat, ale často i celých skupin lidí.

14.5.2024 v 13:22 | Karma: 25,05 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,88 | Přečteno: 871x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,42 | Přečteno: 416x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 14,08 | Přečteno: 552x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,30 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Návrat Kalouska, školné i nadstandardy. Místopředseda chystá oživení TOP 09

22. května 2024

Vysíláme Během horké fáze kampaně do eurovoleb nechce tříštit pozornost, ale ve druhé polovině roku chystá...

Smrtící dopad sankcí. Prezidenta Íránu nezabil kismet, ale rozpadlý vrtulník

22. května 2024

Premium Íránský prezident porušil prastarou zásadu, že starým letadlům a novým boeingům se má člověk radši...

Policie stíhá advokáta a bývalého důstojníka StB za zpronevěru 157 milionů

22. května 2024  9:54

Kriminalisté vyšetřují zpronevěru peněz z advokátní úschovy se škodou 157 milionů korun, o případu...

  • Počet článků 173
  • Celková karma 22,47
  • Průměrná čtenost 4162x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.