Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Změna klimatu, ode zdi ke zdi aneb je nás tady moc.

Ať již debata okolo globálního oteplování skončí rozhodnutím, že jej způsobuje člověk nebo je to přirozenou vlastností klimatu na Zemi, nebude nikdo vítězem. Ano, prohlásí se za ně ti či oni, podle výsledku politického hlasování. Ti poražení pak budou obviňovat naftařskou lobby nebo opačně lobby větrnou a biopalivovou. Stručně si rozeberme scénáře po vítězství jednotlivých barikád.

Vyhrajou zelení a globální oteplování se stane pravdou. Začneme řízeně snižovat emise CO2. Jedním z důsledků minulý týden prezentovaným je zdražování piva. Sladovnický ječmen  díky zvýšenému pěstování průmyslových plodin určených pro paliva v letošním roce dramaticky podražil. Obilí jako takové zdražilo díky zvýšené poptávce Asie po této komoditě. Až budeme muset do benzínu přimíchávat biopaliva povinně, kde budeme pěstovat pšenici, kukuřici, brambory? Pravděpodobně v zemích, kde je to možné. Tedy tam, kde dochází k vypalování deštných pralesů, plic naší planety. Nebo snad v Africe? U piva je to možná příklad k pousmání, ale co u těch plodin, které nám plní žaludky? Když mi kručí v břiše nemívám dobrou náladu.

Vyhrajou konzervativci v čele s Klausem a skeptickým ekologem Bjornem Lomborgem a globální oteplování bude dílem přírody. Nic se neděje, jedeme dál. Člověk za to nemůže, zítra jedu do práce autem, prdím na emise. Tady vlastně není co rozebírat, budeme žít jako dosud.

Takže ať vyhraje strana jaká chce, bude to špatně. Zelení se zaměří na emise CO2 a vše se tomu podřídí. Důsledky katastrofální. Ani ne tak pro bohatého Evropana, především pro hladovějícího Senegalce. Odpůrci lidské odpovědnosti za oteplování se zaradují a posílí svou víru ve vše řešící trh. Vždyť je to z jejich úst slyšet. Čím volnější trh, tím lepší životní prostředí. Zdravý rozum nevítězí ani v jednom případě.

Proč to vlastně píši? Protože tento, v posledních týdnech a měsících, v médiích sílící spor zatemňuje mozek a předurčuje nás pouze k řešení extrémnímu, k jedné nebo druhé zdi. Ale stojí někdo vůbec o jiné řešení? Jaké by to bylo. Ono by totiž znamenalo ubrat plyn v naší spotřebě a pohodlí. Posílit naši skromnost a pokoru k přírodě. Jsou věci zbytné a nezbytné. Jsou věci rozumné a hloupé.

Stačí uvést pár příkladů místo obecného mudrování. Nejmenovaná přírodní pramenitá voda z francouzských hlubin se ve skleněných lahvičkách o objemu 0,xx litru servíruje v Japonsku. Dánské obyčejné máslo se prodává v českých obchodech. To je emisí kvůli prestižní světové značce minerálky na důležitých stolech všech kontinentů. V českých městech se nedostatečně preferuje hromadná doprava. Znám člověka, který by mohl od svého domu do práce do centra Plzně jet autobusem 10 min, ale prý to není tak pohodlné jako autem. Akce zelených – „kamióny na železnici“ je jednou z několika rozumných prvků jejich programu. Už jste si někdy uvědomili kolik vůni, sprejů a osvěžovačů zabírá místo v regálech obchodů? Kolik energie bylo spotřebováno na jejich výrobu, kolik odpadů z nich vyhodíme a co vlastně čicháme. Voní to, na rozdíl od hovínka, to jó. Ale jestli je to zdravější a nezbytné, to nevím.

Tak to byla spotřeba. Vzdáme se někdy takových zbytečností? Reklamních letáků a dalších? Teď však přichází trochu jiný problém. Ať mizí ledovce činností člověka nebo obyčejných cyklech v klimatu, můžeme se dočkat nedostatku pitné vody. Nebude co pít, nebude čím zavlažovat. Hladových a žíznivých krků však přibývá. Ač se to na první pohled zdá velice nelidské a Vatikán by mě hnal, je třeba regulovat počet obyvatel planety. Částečně si příroda poradí sama. Tu epidemie, tu tsunami. Člověk je občas také velmi aktivní – války, teroristické útoky, vraždy. Ale to jsou způsoby nechtěné a v druhém případě neakceptovatelné. Přesto je jasné, že je nás na světě moc. V Číně s tím již začali. Omezili počet narozených potomků. Přineslo to velmi mnoho zla. Holčičky byli zabíjeni, chlapci nemají partnerky. Přestože jde o zemi nedemokratickou, troufám si tvrdit, že něco podobného budeme muset přijmout i my.

Dvě děti a dost. Zdá se Vám to kruté? Ano, z hlediska lidských práv je to možná těžko přijatelné, ale pak nevím, kam až může počet obyvatel této planety růst. Přemnožený zajíc je nepřijatelný protože narušuje rovnováhu ve svém životním prostoru. Člověk se přemnožil již dávno. Je nás stále víc a víc a co je ještě hrozivější z hlediska životního prostředí a zdrojů, stále více a více lidí na světě chce žít podle vzoru USA, západní Evropy a Japonska. Jezdit svým autem, mít svůj dům. Čím více konzumních lidí na světě, tím více zabraného prostoru pro bydlení, pěstování plodin, komunikací a tím méně klidného území pro relaxaci.

Je pravdou, že v Evropě se stejně průměrně více než dvě děti v rodině nerodí a problém je spíše se státy rozvojovými v Africe a asijskými. To však na realitě nic nemění. Je nás moc.

Nevím, zda je moudré spoléhat se na vědu a pokoušet se dobývat vesmír. Měli bychom si udělat pořádek tady na Zemi. Neříkám, že je nereálné v budoucnosti osídlit jinou planetu, ale co by to přineslo. Vzniklou spodinu bychom přesunuli pryč na Mars a ostatní vyvolení by zůstali nebo naopak? Spodina by zůstala zde? Ale než by to bylo vůbec možné, bude muset být problém s množstvím lidí řešen mnohem dříve.

Vyhrajou-li „zelení“ bude to diktatura oxidu uhličitého, vyhraje-li „Klaus“ nebude se řešit nic. Kdo si však troufne sáhnout lidem na pohodlí, lenost a konzum? Peníze se přeci musí točit a čím větší spotřeba, tím více peněz. Kdo dnes pěstuje na své zahrádce něco užitečného, vždyť si to mohu koupit. Proč bych do práce nejezdil autem, když se mi veřejnou dopravou nechce. Všechno jsou to otázky svobodného výběru, svobody. Co takhle nastavit výběr tak, aby si člověk spíše vybíral možnost ekologickou a rozumnou?

Největší překážkou je skutečnost, že vlivní lidé jsou lidé většinou velmi bohatí. Bohatí lidé nemají příliš motivaci šetřit životní prostředí nebo v jeho zájmu něco dělat. Mohou si koupit svůj „kousek“ toho pozemku na Šumavě daleko od všeho smradu a zaplatit ty nejlepší lékaře. Ti chudí zase mají starost především přežít nějak důstojně. Na ochranu prostředí nezbývá místo. Proto máme okolo měst plné pankejty odpadků. Co odpadků, plných pytlů. Bohatí se stěhují dál od chudých, chudí slyší na socialistické řeči a nadávají na bohaté. Ať je každý bohatý podle toho, jak si zaslouží. Ale všichni ať jsou motivováni k šetrnému chování k přírodě a za ničení tvrdě trestáni.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Konop | pondělí 17.9.2007 15:15 | karma článku: 33,76 | přečteno: 2928x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky