Steyr dostal druhou šanci? Nebo ČR jde s prosíkem?

Je až neuvěřitelné jak se někteří odpovědní dokážou finančně rozmáchnout. 199 transportérů za 20 mld. Kč. Nekupme to. Karel Kuhnl, bývalý ministr obrany, podepsat kontrakt těsně před koncem svého působení ve vládě. To by nemuselo být nic zvláštního do doby, než se zjistí, že jich tolik nepotřebujeme.

Kvůli technických problémům či nesplněným parametrům jsme vypověděli smlouvu na dodání 199 transportérů. Po čase se začne mluvit o tom, že jich tolik nepotřebujeme. Není tedy vypovězení jen taková hra? Vy to vypovíme, budeme dělat, že to je kvůli nesplnění podmínek smlouvy a pak uzavřeme novou smlouvu, ale jen na polovičku vozů. Kdybychom náhodou zjistili, že je i těch 100 obojživelníků moc, uděláme si právní cvičení ještě jednou.

Firma Steyr do této doby utratila velké peníze. Nejen ona i jiné firmy. Investice českých firem se v souvislosti s dodávkami pro transportéry pohybují okolo 1 mld. Kč. Smlouva na polovinu vozidel může v celkovém součtu znamenat pouze nižší zisk, ale u některých firem se může jednat i o ztrátu. Co když se jejich investice vyplatí pouze při dodávce zařízení pro více než 150 ks. Firma Steyr asi bude stát o nový kontrakt, ale bude to tvrdé jednání.

Česká armáda zjistila, že případný soud by byl pro ČR velmi rizikový. Takže by se taky mohlo stát, že Steyr povede s ČR mezinárodní arbitráž a třeba vysoudí mnoho mld. za žádné transportéry. Myslím, že některým lidem na ministerstvu je to celkem jedno. Než by k výsledkům arbitráže došlo, oni už budou pryč. Také pak bude mnoho mlžení a zapomínání se.

Takže ne, že Steyr dostává druhou šanci, čeští vyjednavači se staženým zadkem budou doufat, že se Steyr upíše podruhé českým vojenským stratégům, kteří už snad ví, co chtějí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Konop | pátek 1.2.2008 7:27 | karma článku: 10,04 | přečteno: 933x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44