Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát vers. Občan 2:0

Zjednodušeně by se dalo říci, že stát a jeho představitelé před volbami lížou paty nás všech a v průběhu volebního období na nás ukazují dlouhé nosy v podobě soudních rozhodnutí podle zákona. Jakoby chtěli vyplivat tu hořkost na jazyku. Náhodou jsem si v jeden den přečetl dvě nesouvisející kauzy, na kterých se dá jasně ukázat, že právo není spravedlnost a že ve sporných případech to odnese spíše občan.

Ve jménu republiky dostali dva pošťáci miliónový trest za to, že byli okradeni. Ano porušili předpisy, když otevřeli okno, aby si vyvětrali. Tři podezřelí pachatelé nebyli usvědčeni a tak pobíhají na svobodě. Rozsudek podle práva, ale ne spravedlivý. Milosrdný soud alespoň neuznal požadavek pošty na placení 50 mil. korun od svých bývalých zaměstnanců. Že měli nějakého šéfa, který neřešil, že okno pokladny nemá mříž, to je jedno. Jak to napsal Ondřej Neff: „.. hlavně být z obliga a hlavně najít někoho, kdo to všechno odsere.“ Občan.

Druhý případ se týká hluku v okolí pražské magistrály. Ve dne v noci jsou překračovány zákonem dané normy. Náprava žádná. Lidé z okolních domů a paneláků podávají žaloby především na správce hlučné komunikace, nejčastěji Ředitelství silnic a dálnic. Výsledek? Se žalobou neuspěli – soud vzal v potaz, že vlastník komunikace nemá prostředky na řešení situace! A co pošťáci se svými důchody? Propadající je opět občan. Co na tom, že zdraví nebezpečné dávce hluku je vystavena třetina obyvatel, že hlukem je poškozeno půl miliónu Čechů. Výzkumy prokázaly, že výskyt civilizačních chorob přímo souvisí s hlučností prostředí, říkají lékaři.

A tak občan jen slyší, že vlastník nemá prostředky na nápravu, magistrát nemůže rozhodnout o snížení rychlosti, bez stavebního řízení nesmí stavět protihlukové opatření. Podle právníka magistrátu by snížení hluku na povolenou hodnotu znamenalo prakticky uzavření komunikace. Samé důvody, proč co nejde. Pro mě za mě, ať takovou komunikaci zavřou. Jenomže to by se nám řidiči zbláznili a ekonomika zpomalila. Tak raději ty zašpiněné plíce, hukot v hlavě ve dne v noci. Někdo se odstěhovat může, někdo ne.

A naši zástupci lidu? Pozvěte jednoho významného člena z každé parlamentní strany do televizní debaty. Každý Vám řekne: my jsme navrhovali, oni to zamítli, my chtěli uvolnit prostředky, oni měli jiné priority, oni špatně hospodařili, nejsem pro laciná gesta, řešení musíme najít komplexní. Výsledek nikterak žádný. Hádky, osočování, trapná vystoupení neobratných řečníků či neprůstřelné formulace zkušených komunálních harcovníků.

A co ministerstvo zdravotnictví na stížnost podávanou do Bruselu? „Všechny kroky činíme v souladu s požadavky EU,“ oponuje však mluvčí resortu Tomáš Cikrt. V takových situacích si vždy vzpomenu na defenestraci.

A boží mlýny v Bruselu? Melou, melou a možná umelou tučnou pokutu pro stát. Ten se však může smát, z vlastní kapsy to neplatí. Trpím hlukem a ještě zaplatím za pokutu pro ČR.

Tak si zaplač,zanadávej a před dalšími volbami si spolu všichni zazpíváme třeba Pec nám spadla. Ve jménu Republiky ...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Konop | středa 25.7.2007 13:52 | karma článku: 18,70 | přečteno: 954x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky