Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reforma zdravotnictví aneb zneužívání zdravotní péče

Malej a velkej. Tyto dvě figurky nemají chybu. Rozdíly v postavách ministra a jeho mluvčího by bylo jistě hříchem nevyužít při prezentaci přijímané reformy zdravotnictví. Tato přívětivá forma podobná reklamní agitce se nás snaží přesvědčit, že se není čeho bát, měli bychom jásat (především chronicky nemocní), protože naše zdravotnictví se vydává cestou k lepší poskytované péči. Upozorňuji na informaci brožurky malého a velkého, že zdravotnictví utratí ročně okolo 200 miliard korun.

Hned na úvod je zde srovnáváno, kolik peněz člověk utratí za alkohol, cigarety a hazardní hry a kolik za své zdraví. Češi ročně prosází 100 miliard. Celou polovičku výdajů ve zdravotnictví, praví příručka. A tak tedy zavádíme poplatky, abychom mohli říci, že za zdraví občan v průměru zaplatí více, dodávám já. Trochu podivná logika. Neměli bychom se spíše snažit omezit výdaje za hazard? To se jen těžko prosazuje, protože takové sázení a kouření současně znamená významný příspěvek do státního rozpočtu.

S 13 průměrnými návštěvami lékaře jsme v popředí států Evropské unie. Že se nestydíte občané! Tak například já. Ještě v listopadu to vypadalo, že za celý rok navštívím lékaře celkem 3x. Dvě preventivní prohlídky u zubaře a jednou u svého praktického lékaře, když jsem se nemohl zbavit nějakého zánětu dýchacích cest z klimatizace. A prásk. Natažený sval v lýtku, trombóza a příští týden budu mít za sebou 12 návštěv. A dost možná mě bude čekat ještě ta hraniční třináctá. Měl bych si asi připadat jako zneuživatel zdravotní péče.

Anebo jinak. Kvůli trombóze si doma píchám injekce a polykám prášky. Doplatky za léky se zatím zastavili na 500,- Kč. Měl jsem na výběr – buď si to píchat sám, nebo zůstat v nemocnici. Zvláštní je, že když jste v nemocnici, za léky nic neplatíte. Šetřil jsem peníze za hospitalizaci, ale místo toho jsem byl „potrestán“ doplatky za léky. Kdybych si příští rok lehl do nemocnice, ušetřím na tom.

Ale zpět k příručce. Takže jsme chroničtí plýtvači zdravotní péče. Svědčí o tom zmiňované návštěvy u lékařů, tak i počet dní strávených v nemocnici. To by mě zajímalo, kolik lidí je tak rádo v nemocnici. Ve svém okolí neznám nikoho. Není právě toto věcí lékařů? Proč nás tak často posílají a drží v nemocnicích, měla by znít otázka. Přes tuto moji argumentaci nejsem proti poplatku za den strávený v nemocnici. Stravuji se, spotřebovávám energie, tak proč bych nedal to, co doma ušetřím. Jen mě velmi dráždí způsob argumentace zvolený v příručce. Chce se mi říci: „Ať platí ten, kdo péči zneužívá.“

Počet receptů je prý též alarmující. No ale já se ptám: proč mi jej lékař předepisuje? Buď lék na recept potřebuji a lékař nechť mi jej předepíše nebo ať si to odpustí. Já se receptu nedožaduji. A jestli se někdo cítí neléčen, protože recept nedostane, je to věc tohoto občana a jeho lékaře, který mu neumí říci, že jej nepotřebuje. Za to já platit nechci. Při platbách ve výši 30, 60, 60 Kč si prý každý uvědomí, že péče něco stojí. To si uvědomuji již nyní při pohledu na výplatní pásku.

Zpátky ke zneužívání. Zneužívání je též pobyt novorozeněte v inkubátoru. Poplatek 60 Kč na den se vztahuje i na něj. Zneužíváním je podle zákona paradoxně též 1. preventivní návštěva zubaře. Neumím rozeznat první preventivní prohlídku a tu druhou, ale ony obě nejsou preventivní. Jedna ano a druhá ne. Ta první je prý základní… Ach jo.

Je asi velice užitečné přečíst si celou příručku. Při psaní tohoto článku to však nejde, protože by byl neúnosně dlouhý. Nemám ani tak problém s některými poplatky, ale když mě někdo vnucuje argument o zneužívání a přitom to ve skutečnosti nazvat nemohu, vytáčí mě to.

Ale úplně ze všeho mi vadí, že vzniká příručka pro občany, kde jsou popisování jako plýtvači a lenoši a vůbec se zde nepíše o plýtvání v nemocnicích. Typickým příkladem jsou výběrová řízení na úklidové služby. To si taková nemocnice vypíše tendr na úklidovou firmu. Nejdůležitějším parametrem při rozhodování je nadstandardní služba blíže nespecifikovaná. A tak se částky pohybují okolo 10, 11, 9 miliónů Kč s tím, že uklízet budou 2x denně. Jedna firmička nabízí stejné služby za miliónů 17 s tím, že kýble uklízeček budou každý den zpívat uklidňující písně. Nadstandardní služba jako z pohádky a tato firma vyhrává. Dalším případem jsou farmaceutické firmy, které ze zdravotnictví pomocí lékařů a dalších zaměstnanců vysávají z téhož další milióny a desítky miliónů. Dokud nebude těmto černým dírám zatrhnut tipec, můžou si malej s velkým trdlíkovat se sebevznešenějšími hesly a výzvami, ale těžko mě budou přesvědčovat.

Až bude málo peněz, ochotně budu platit. Bez zamezení plýtvání ze strany úředníků, lékařů a pacientů dohromady považuji zaváděné poplatky za ubohost. Je jednoduché zavést poplatky a obalit je do krásných slov. Zamést s korupcí je boj těžší a tak si na něj budeme muset počkat. Když se však zamyslím, jaká by to musela být vláda, nic povzbuzujícího mě při pohledu na naše strany a jejich vůdce nenapadá.

Autor: Radek Konop | čtvrtek 13.12.2007 18:01 | karma článku: 18,94 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky