Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PET – miláček českých domácností.

Je velice módní odsoudit jakoukoliv zelenou aktivitu a týká-li se to globální změny klimatu, jsou odpůrci jakéhokoliv opatření ve svém živlu. Nechci zde v žádném případě o klimatu šířit své domněnky a názory. Podložit je důkazy opravdu neumím, nemám čas věnovat se citacím a závěrům zpráv tisíců vědců – zastánců zmíněné teorie a mnoha závěrům jejich odpůrců. Že bychom měli být k životnímu prostředí výrazně šetrnější, je jediná jistota, za kterou si stojím. V souvislosti se „zelenou válkou“ mě zaujala jiná debata. Odpor proti zpětnému výkupu PET lahví.

Ministerstvo životního prostředí, pan Bursík a Strana zelených. To jsou tři pojmy, které způsobují svrbění nejen prezidentu Klausovi, ale také celé řadě jiných obyvatel naší země. Že mě Strana zelených štve svým odporem k jaderným elektrárnám, neskrývám, ale neznamená to, že jakákoliv zelená aktivita je demagogií, terorismem a útokem na demokracii. Úmysl zavést systém vratných PET lahví se mi nejeví jako úplně bláhový. Uvedu zde několik kritiky zmiňovaných protiargumentů a pokusím se ukázat na jejich nesprávnost. 

V první řadě je zde obava z toho, že když jsme tak úspěšní v třídění odpadu, nemá nápad vracet PETky smysl a navíc to lidi může odradit od třídění úplně. Nesouhlasím. U nás doma vyprodukujeme průměrně 1 PETku za týden a neznamená to, že bych ostatní odpady netřídil. Papír, sklo, kov, plasty. Dokonce jsem rád, že mi místo v krabici na plast PETky nezabírají. Kdo třídí, neznamená pro něj zálohování žádný krach recyklace do kontejnerů. 

Další námitkou je, že z vytříděného odpadu mají obce příjmy a nakupují za ně kontejnery. Když nebudeme PETky házet do kontejnerů, obce přijdou o část příjmů a nebudou moci koupit kontejnery. Nesmysl. Obce dostanou méně peněz za méně odpadu a koupí méně kontejnerů. Ale méně kontejnerů pro méně odpadu! 

Docela nesmyslný je argument, že zálohování PET lahví bude znamenat více zplodin z kamiónů, které je budou z obchodů odvážet. Tak zaprvé. Kamión do obchodu přijede a odjíždí poloprázdný s jinými odpady (kartony, krabice, plast, vratné skleněné lahve). Takže není problém při této cestě naložit i vrácené PETky. Nejedná se tedy o jízdu navíc, jen o využití jízdy plánované. Zplodiny se zvýší relativně málo díky těžšímu nákladu. Když se odváží obsah kontejnerů z ulic měst, musí vyjet nákladní vůz extra. U každého kontejneru zastaví, motor běží a popojede dál. Za druhé. Jednou z variant zamýšleného zálohování je výkup pro recyklaci, tedy ne pro opětovné využití. To v praxi znamená, že takové PETky se mohou v obchodě ihned slisovat a odvoz takto slisovaného odpadu je mnohem šetrnější s ohledem na zplodiny z přepravy než svoz odpadu z kontejnerů. Celá řada lidí nesešlápne PETku, základní to pravidlo při recyklaci PETek do kontejneru. 

Pokud by mělo zálohování odradit některé lidi od toho, aby si kupovali pitnou vodu po balíkách, budu jen rád. Nechápu občany, kteří mají v kohoutku stejně kvalitní vodu a přitom podléhají mánii plného košíku balené pitné vody (1,5 l za 3 Kč). Ano jsou minerálky, kojenecké vody, ne všichni mají kohoutek apod. Nechytejte mě prosím hned za slovo. 

Unavují mě argumenty typu: jde o lobing těch a těch firem, které chtějí zbohatnout na automatech na výkup lahví v obchodech. Lobing bude pořád a bude i na straně druhé. Nejmenší zájem na recyklaci mají výrobci plastů. Ti potřebují produkovat více a více a navrácená či dokonce nekoupená láhev jim příliš nevoní. Je třeba oprostit se od tohoto pseudoargumentu a zvažovat přijímaná opatření z toho pohledu, je-li to či není rozumné. 

Zatím mě nikdo nepřesvědčil, že bychom neměli zálohovat. Pokud kritici, nyní i moji, budou mít chuť diskutovat, napíší několik jiných argumentů, o kterých lze mluvit a porovnávat výhody a nevýhody obou způsobů zacházení s odpady. Někdo mi možná napíše, že jsem zelený magor. Nebylo by to poprvé. Ale věřte mi, že různá chystaná opatření a úmysly různých politických stran neposuzuji podle toho, kdo s tím přišel, ale podle toho, je-li to rozumné. Množství PETek, miláčků (pets) mnohých českých domácností mě děsí. Neuklidňuje mě ani pozice ČR na stupních vítězů v evropském soutěžení, kdo víc vytřídí. To, že vytřídíme 60% odpadu (dle Bruselu), nevylučuje možnost, že na jednoho obyvatele skončí na skládkách více odpadu než kdekoliv jinde v Evropě. O celkovém množství vyprodukovaného odpadu to totiž neříká vůbec nic. 

Musím končit, dojedl jsem ledové kaštany a koukám, že krabice s plastem je plná. Snad mi venku vítr ty obaly nerozfouká, statistici z Bruselu by radost neměli.

Autor: Radek Konop | úterý 29.1.2008 22:10 | karma článku: 13,95 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky