Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

antizel

1. 2. 2008 8:15
jak vydím,už za mne odpověděl kolega

cubas_careras.

Tak jen doplním- cesty zboží vedou až do posledního malyčkého obchodu a ne jen do super a hypermarketů jak se tady rozpoutala vášnivá diskuze. - a tam se bude muset odpad odvážet zvlášť.

Systém studií dopadů na určitou činnost existuje - i s oponenturou.

Bohužel v čechách v oblasti ekologie to funguje tak,že jeden úředník řekne názor a přes to nejede vlak.;-(

0 0
možnosti

buxus

30. 1. 2008 11:03
Musím souhlasit se značkou kubas_carreras

A k tomu ještě jedna věc. Jde o nesystémové opatření. Chceme-li zredukovat celkový objem vytvářených odpadů zvýšením podíl podílu jejich recyklace, pak musí jít o promyšlený systém a ne jednotlivé hurá akce. Nemůžeme dost dobře zálohovat všechny recyklovatelné odpady. Nemůžeme nosit do trafiky zpět staré noviny a časopisy, do drogerie obaly od tekutého mýdla a šamponů, atd. Cesta je jiná. 

Dosavadní systém třídění odpadů je nový (v porovnání třeba se Švýcarskem). Přesto si na něj dost lidí zvyklo a je úspěšný. Proto je tento systém spíš rozšiřovat, dolaďovat a ne do něj zanášet nesystémové prvky - třeba pet od koly zpět do obchodů, pet od drogistických a jiných kapalných výrobků do kontejnerů? Nebo i tam zavádět zálohy?

Zkrátka - jde o počin politického šejdíře, který chce také zakázat topení uhlím v domácnostech, ale nedělá nic proti kamiónům, které se lidem před domem valí. Ono je lepší si došlápnout na malé a EU podporovanou lobby dopravců nechat na pokoji.

0 0
možnosti

kubas_carreras

30. 1. 2008 9:59
.

Pane Konop, protože evidentně používáte hlavu, rozhodnul jsem se reagovat na Váš příspěvek. Problematika třídění a zálohování PET lahví má celou řadu aspektů, které těžko někdo dokáže zhodnotit od středeční kávičky ve své kanceláři. Naprosto chápu Vaše rozčarování nad řadou argumentů těch, kteří jsou proti výkupu. Některé jsou opravdu spekulativní. Bohužel, ve svém článku postupujete velice podobně a napadáte (pochybné) námitky nezálohovačů znovu pochybně.

1) Argument s koncem třídění plastů v Čechách. Není nepopiratelný, ale je pravěpodobný. Řada lidí začala třídit plast až v době, kdy začali třídit PETky. Je možné (nikoliv 100%ně jisté), že se tito vrátí o krok zpět.

2) Zisk obcí z PET a financování dalších kontejnerů - tady jste, obávám se, úplně vedle. Obce vydělávají komerčním prodejem PET odpadu, je to (domnívám se) v třídění jediná plusová položka. Zánikem kontejnerů na PET budou muset obce dostat VÍCE, nikoliv MÉNĚ. pokračování ->

0 0
možnosti

kubas_carreras

30. 1. 2008 10:08
Re: .

3) Více splodin z kamionů, to je opět zpochybnitelný argument. Nikdo z nás nemá potřebná čísla k dispozici. Rozhodně bych si netroufnul říci A ani B, tedy byste neměl spekulovat ani Vy, pokud nejste odborník na logistiku.

4) Konec šílenstní balených vod - Chtělo by se říci JAK KDE. Osobně mám doma v kohoutku vodu kojeneckých parametrů, PETky ani nekupuji, nestojí to za tu námahu. Bohužel, kvalitní vodu z křídové pánve nemají doma všichni. Přesto s Vámi souhlasím v tom, že naše láska k balené vodě je iracionální.

5) Lobing prodejce automatů - to je, obávám se, dost pravděpodobné. Představte si ty pohádkové zisky. A výrobci plastů? Pokud se nepletu, tak PET se po recyklaci na výrobu lahví k pití stejně nehodí. Váš protiargument je mylný.

6) Na závěr můj osobní názor: Zálohování PET bude mít malý, možná minimální dopad na zlepšení životního prostředí, zato velký dopad na kvalitu podnikání a pohodu lidí. Hlavně to ale bude stát pěkných pár miliard, jestli se to má dělat pořádně. ->

0 0
možnosti

m.l.

30. 1. 2008 8:44
Vidím,

že principu vytěžování kamiónů rozumíte jak zelenej aktivista atomový elektrárně :-)

Od doby, kdy jízda s prázdným náklaďákem přestala být zákonem zakázáná a sledovaná policií (to fakt za bolševika bylo) a stala se "pouhou" ekonomicky nepříznivou aktivitou se s prázdnými náklaďáky prakticky úplně přestalo jezdit. Jde o prachy takže autodopravci si tohle hrozně hlídají a skutečně se nemůže stát, že by byl někdo ochoten vozit odpady zdarma. Každý kilometr kdy se vezou prázdné flašky je stejně drahý jako kdyby byl naložený zbožím za milióny a někdo to zaplatit bude muset. A ten někdo je - hádejte kdo!

0 0
možnosti

Radek K.

30. 1. 2008 8:52
Re: Vidím,

Nejsem zelený aktivista a jaderné elektrárny jsou mým chlebem. To, že do supermarketu přijede plně naložený kamión se zbožím, vyloží jej a naloží obalama (vratné skleněné lahve, papírové krabice, plastové obaly, chladící a mrazící boxy, atd.) to je prostě fakt, praxe, realita. V tom skladu jsem ještě před pár lety dělal. Ty kamióny odjížděly poloprázdné s odpady. Nebo myslíte, že v supermarketech odpady mizí jen tak?

0 0
možnosti

buxus

30. 1. 2008 8:17
S Vámi je legrace

"Takže není problém při této cestě naložit i vrácené PETky."

Poloprázdný kamión bude společně s rozváženým zbožím svážet odpady. :-/

0 0
možnosti

Radek K.

30. 1. 2008 8:23
Re: S Vámi je legrace

Plně naložený kamión přijede z centrály (např. velkoskladu Penny) do obchodu a veškeré zboží zde vyloží. Naloží prázdné obaly, které většinou nezaplní celý nákladní prostor. Takto poloprázdný odjíždí zpět do své centrály a obaly zde vyloží. Pak se opět naloží plně pro jinou lokalitu a opět celý vyloží atd. Toť moje brigádnické zkušenosti ze skladu.

0 0
možnosti

Hlaváčová

30. 1. 2008 1:28
klde žijete?

vám teče stejně kvalitní voda z kohoutku, jako je v PET lahvích? A někde je kvalitní balená voda 1,5 lt. za 3,- Kč? Víte co přinese zálohování? Potřebu zvětšení skladů obchodníkům, zvýšení nákladů jejich provozu a tedy zvýšení ceny. Ano, půjde tady o lobby, ale o ekologické lobby, financované zpracovateli těchto odpadů, protože budou dostávat zcela čuisté lahve a sníží se jim náklady na jejich zpracování a navíc budou mít zaručen pravidelný a stálý přísun těchto lahví.

0 0
možnosti

yo-see

30. 1. 2008 2:25
Re: klde žijete?

no, být vámi tak bych nepřeceňoval kvalitu vody z lahví a nepodceňoval vodu z vodovodu. V doma v horách nám teče voda pramenitá - skvělé chuti, a to co teče v Praze není taky zas tak hrozné.. Ale to co pijí Plzeňáci.. to bych nikomu nepřál.

0 0
možnosti

obchodník

29. 1. 2008 23:58
Jste mimo...

Prodával jsem ve svém obchodě pití ve skle. Z důvodu problémů s vratnými láhvemi jsem jejich prodej ukončil a nahradil PETkami. (+ pivo v plechu) Pokud nějaký hňup, co se chce jen zviditelnit zavede zálohy na tyto PETky, končím s jejich prodejem. Budu prodávat jen balení PET 0,2 l, na které se tato hovadina nevztahuje. Takže z polních cest a příkopů zmizí pár 1,5 l plastových flašek a budou nahrazeny 5x větším množstvím malých lahviček. Pochopitelně dražších, což zaplatíte pouze vy, křiklouni. A já budu na svým.!

0 0
možnosti

Radek K.

30. 1. 2008 8:11
Re: Jste mimo...

Je dobře, že budete na svém a nijak Vás to nepoškodí. Lidé přestanou kupovat levné vody a pro drahé půjdou o obchod dál. Nemyslíte vážně, že by si lidé místo jedné 1,5 litrové lahve koupili 5ks 0,2 litrových lahviček, že ne?

0 0
možnosti

adam

29. 1. 2008 23:42
Nesmysl

Poradit Vám neumím, ale vím, že zálohování a následný výkup je nesmysl. Výroba PETky stojí pár haléřů. Pokud bude stejně velká výkupní cena, nikdo kvůli dvou korunám tašky PETek vláčet do výkupu nebude. Pokud bude výkupní cena vyšší než výrobní - ihned vzniknou fabriky na PETky, které je rovnou z výroby budou vozit do výkupu. A velmi dobře vydělají. Je to to, co chcete ???? Přemýšlejte, než něco napíšete !!!! Alespoň se nezesměšníte, nebo ne tak moc, jako tímto příspěvkem.

0 0
možnosti

Radek K.

30. 1. 2008 8:09
Re: Nesmysl

Když občan nebude vláčet PETky do obchodu, pak je hodí do kontejneru. Jsme přeci mistři v třídění. A zase bude více peněz obcím na nové kontejnery. Už vidím ty fabriky na výrobu PET lahví a jejich zaměstnance, jak to rozváží po obchodech a stojí před automatem celý den a nikoho jiného tam nepustí ....

0 0
možnosti

ToMyK

29. 1. 2008 23:34
Kamiony

Jen tak naokraj. Vy si vazne myslite ze ten kamion odjizdi z obchodu prazdny? Ano, ale tak max 10km nekam, kde ho opet nalozi. To by nas to vyslo pekne draho, posilat kamiony nalozene jen tam a zpatky (kam vlastne zpatky?) ne. Takze v konecnem dusledku by to vyzadovalo vice nakladaku.

Zalohy NE!

0 0
možnosti

Radek K.

30. 1. 2008 8:06
Re: Kamiony

Ne nemyslím, odjíždí z obchodu poloprázdný naplněn jinými obaly do centrály, kde to vyloží. Odtud se obaly hromadně odvezou efektivněji než ty z kontejnerů. Náklaďáků by ubylo z ulic více než kolik by jich přibylo v tomto případě.

0 0
možnosti

plech

29. 1. 2008 23:10
Zavádění

vratných umělohmotných flašek je blbost. Co takhle nevyrábět umělohmotný flašky. To zelení neví. Místní zelení ani neví, proč je čunek nasral. Proto radši flašky. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky