Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Levá, pravá, zelená aneb všeobecné tlachání.

Celkem pravidelně sleduji stránky Ondřeje Neffa a Miroslava Macka. Dalo by se zkráceně říci, že pan Neff je pravicově založený proevropský člověk. Rozuměj zastánce Evropské unie a její snahy o postupné sbližování tak, jak se to děje. O pravicovosti pana Macka nelze pochybovat. Na rozdíl od pana Neffa je však kritikem Evropské unie. To, co mají oba dva společné je jejich odpor proti šiřitelům teorie lidské odpovědnosti za globální změnu klimatu následovanou omezením demokracie. Společné mají též používání zdravého rozumu.

A právě zdravý rozum je to, co by měl člověk používat na prvním místě. Vše co je extrémní je pochybné. Extrémní ekologické názory, extrémní pravice i extrémní levice. To vše jsou patologické jevy společnosti. Snažím se pochopit, zda teorie o lidské zodpovědnosti za klima je správná či nikoli. Jsem rád, že si člověk může kromě jiného číst názory výše zmíněných pánů. Najde v nich mnoho poučného i osvěžujícího. V debatě o změně klimatu nelze zapomenout i na prezidenta Klause. Je jejich odpor proti uvedené teorii důkazem, že je to teorie špatná a neověřená?

Zkusme si stručně povědět o argumentech, které jsou spojené s naší hlavou státu. Tak např. říká, že on je ten, kdo peskuje své spolupracovníky, aby vedle v místnosti, kde nikdo není, zhasínali. Toto šetrné chování jej provází celý život. Avšak jako argument jeho ekologického chování bychom jej těžko přijali. Spíše jde o ekonomický pohled, kdy zhasnutá žárovka nežeře proud a především peníze.

Pak můžeme lépe porozumět další větě pana prezidenta, že ekologie je pouze třešničkou na dortu. Nejdříve se musíme chovat ekonomicky, podporovat volný trh a konkurenční prostředí a pak se můžeme směle věnovat ekologii. Když zhasneme, šetříme peníze a jako vedlejší efekt je šetrnější zacházení se životním prostředím.

Vědce, kteří se podílejí na dokazování lidské odpovědnosti za změnu klimatu, považuje za hamouny lačné po penězích. Vždyť nejvýnosnější je obchod se strachem, dodal by pan Macek. A čím více titulů člověka, který straší, tím větší strach. Strach lidí je veřejné mínění, které tlačí na politiky, aby těmto lidem dali peníze na odvrácení toho, čeho se bojíme.

Říkám si, jestli to nemůže být obráceně. Nestraší nás náhodou tito lidé zeleným terorismem, protože se bojí o svou jedinou pravdu, kterou je volný trh bez přívlastků? To, že dnes žijeme v demokracii (ačkoliv se o její čistotě dá z pochopitelných důvodů pochybovat) a kapitalismu, tj. v systému či zřízení v lidské historii nejdokonalejším, neznamená to, že lidstvo svoji cestu skončilo. Nechci si klást otázky typu – pravici nebo levici, či snad střed anebo zelené? Když se podívám do programu Strany zelených, je mi sympatická např. snaha o větší podporu železniční dopravy. Naopak jejich odpor proti jaderné energetice nesdílím. A jistě bych mohl pokračovat dále. Proto nemám rád dělení na pravo, levo apod. Důležité je používání zdravého rozumu.

A právě jemu bychom se měli učit odmalička. Stavět proti sobě výhody a nevýhody jednotlivých variant a způsobů řešení a konání a podle nich se rozhodovat. Zamyslet se nad tím, zda jsou nám reklamní letáky užitečné nebo spíše zatěžují životní prostředí. Zda jsou i jiné možnosti péče o naši zahradu než postřiky a chemie. Zda nestojí za úvahu přeložení části kamionové dopravy na železnici. Na takové otázky bychom si uměli odpovědět, kdybychom o nich uměli diskutovat. Kdyby naše společnost nebyla až příliš zatížena ekonomickou ideologií. To znamená, že když nebudu tisknout zbytečné reklamní letáky, nebudu kupovat prostředky na hubení škůdců a nebudu stavět více silnic a dálnic, nebudou se točit peníze.

Můžeme si vybrat každý z nás. Doma, v práci. Stačí se více zamýšlet nad tím, co děláme a jak to děláme. Třídění odpadů je začátek cesty. Jeskyně na konci cesty by byl extrém, ale dojít na křižovatku, kde zastánci zelených, ekonomů a vědců najdou společnou řeč, by bylo … naivní?

Autor: Radek Konop | středa 26.12.2007 14:37 | karma článku: 12,60 | přečteno: 879x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky