Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krásné víkendové kolování aneb co na mapě nehledejte

Byli jsme s manželkou … manželkou … 3 měsíce je člověk ženatý a ještě si tak nějak nezvykl. Manželka byla ještě nedávno přítelkyně. To jsou ty nepatrné krůčky, kdy se z nás stávají starší, moudřejší a zodpovědnější lidé – v lepším případě. Samozřejmě, každý se cítí jinak, na svůj věk nedbaje. Je to správně, ale přesto si člověk občas uvědomí, že udělal další krůček k … třeba dětem.

Poustevna u Nepomuku na vrchu Na Skalici

Nuže, byli jsme s manželkou o víkendu na kolech na Nepomucku. Když se člověk tak zběžně podívá na mapu, upoutá jej Šumava, Krušné hory, Krkonoše atd. Ale Nepomuk, dříve Pomuk? Co tam? Zelená hora, pétépáci a pole. Když se člověk trochu snaží a hledá na internetu, objeví v každém regionu něco zajímavého.

Autem jsme v sobotu vyrazili do vesničky Čmelíny u Nepomuku, zaparkovali a šlápli do pedálů. Kdo by zde čekal přírodní památku v podobě tisíců jalovců? U Kasejovic židovský hřbitov? Ten byl na mapě nakreslen trochu někde jinde než ve skutečnosti, ale takové pátrání po ukrytých památkách hned tak nezapomenete, hlavně když sjedete pěkný kopec a musíte se vracet. Ale co, zrovna zrály hrušky a ty já rád.

V obci Kasejovice je malá synagoga. Viděl jsem fotky interiéru, ale mrknout se dovnitř možné nebylo. Otevírací doba od 11 do 12 hodin. Jedeme dál, přes Lnáře okolo místního zámku a stáčíme se na jih do Chanovic. Ještě před nimi ve vesničce Bezděkov je u místního rybníka do kamene vytesána - no říká se jí Bába. V Chanovicích jsme omrkli místní zámek přestavěný na školu (velmi zdařile) a skanzen. Několik historických roubených stavění, převezených sem a opět složených do původní podoby.

Na zpáteční cestě k Nepomuku se jede přes vesnici Kotouň. Když odbočíte ze silnice kousek zpátky po zelené turistické, uděláte mnoho pro své klouby. Místní studánka prý dává vodu uzdravující ohybová ústrojí, od toho pramen Kloubovka. Načepovaná voda prý v lahvi vydrží i půl roku. Nezkoušíme, žízeň je veliká.

Vedle hasičské zbrojnice, kde parkujeme je večer klid a tak zůstáváme a vaříme lečo z konzervy. Zákusek – čerstvě natrhané ostružiny. Protože se již smráká a zdá se, že nás nikdo nebude vyhazovat, upravujeme vnitřek auta do lůžkové podoby. Ráno, když vylézáme, kouká na nás nějaký zanedbaný místní pán s kosou přes rameno z protějšího svahu. Občas ujde tři kroky a kouká zas. Nebýt mezi námi potok obrostlý hustým ostružiním, kvapem balíme.

Dopili jsme kafe a autem se přemístili do Nepomuku, kde bylo naše nedělní výchozí místo. Zámek na Zelené hoře jsme si nechávali na konec. Zajímala nás poustevna na kopci Na Skalici. Z mapy se o ní opět nedozvíte. Na skále postavená kruhová zděná poustevnička s doškovou střechou a počmáranými bílými zdmi uvnitř. Krásné místo. A pak se řekne Nepomucko, co tam.

Již nebudu zatěžovat milé čtenářstvo dalšími zastávkami jako byl zámek Žinkovy, lázně Letiny, Blovice (zde bych upozornil, že místní židovský hřbitov hledejte pečlivě a nenechte se odradit hustými kopřivami a malým bolševníkem). Zpátky do Nepomuku jsme dojeli za deště, takže Zelená hora až příště.

Kdybychom jeli na Šumavu, našli bychom sice mnohem lépe značené trasy, ale také více turistů. Není vždy krásné jen zlato. Okouzlující na tomto výletu bylo to, že jsme nečekali nic extra. Projeli se a byli příjemně překvapeni na mnoha zastávkách. A kdyby někdo z Vás měl chuť, upozorním majitele více než 2 roky starých map, že nové naučné stezky najdete v Nepomuku, ve Lnářích a v Chanovicích.

Pro toho, kdo nezná Plzeňský kraj a Nepomuk to možná bylo nudné čtení, ale všude se dá najít řada zajímavostí, i když se to na první pohled do mapy nezdá. Všude žili a žijí lidé, kteří nám po sobě zanechali dědictví nebo na něm dnes pracují.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Konop | středa 1.8.2007 9:18 | karma článku: 14,39 | přečteno: 994x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky