Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ticho o občanské válce a utrpení v Jemenu

Ve srovnání s jinými konflikty na Blízkém východě se o občanské válce v Jemenu dozvídáme jen zřídka. 

Případné zprávy o situaci v Jemenu jsou navíc mimo hlavní zpravodajský proud. Navzdory tomu, že je tento konflikt pro obyvatele Jemenu bez nadsázky hrozivý. Podle vyjádření OSN jsou celé dvě třetiny, z asi 28 milionů obyvatel, v tísni a potřebují humanitární pomoc. Tento tristní stav je následkem probíhající občanské války a vede k největší humanitární krizi ve světě.

 

Kořeny konfliktu sahají hluboko do minulého století. Pro tuto oblast je typické, že se jedná o střet náboženských větví islámu a kmenových struktur v boji o moc a o nerostné bohatství. Po sjednocení země v devadesátých letech došlo k několika střetům. Jednalo se mimo jiné i o odpor proti prezidentovi Alí Abdalláhu Sálihovi, který vládl Severnímu Jemenu od roku 1978 a poté byl prezidentem sjednocené země. Svoji pozici si udržel až do roku 2011, kdy výměnou za beztrestnost rezignoval. Po Sálihovi převzal ve stejném duchu vedení Jemenu prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí.

 

Současná občanská válka v Jemenu se rozpoutala na vlně arabského jara. Země trpěla vysokou nezaměstnaností, chudobou a nespokojeností s vládnoucí rodinou Sálihů. Jemen byl ve světle tamních událostí připravený na změnu poměrů.

Probíhající konflikt se rozhořel v září 2014. Šíitští povstalci, tak zvaní Hútíovci (podle Husajna Badra ad-Dína al-Hútíi, který vedl povstání v roce 2004), obsadili roku 2014 město Sanaa. Od té doby situace eskaluje. V minulém roce, po zavraždění bývalého prezidenta Sáliha, došlo k dalšímu prohloubení bojů.

 

Vládnoucí režim krutě bojující proti povstalcům je nejvíce podporován Saudskou Arábií, která stojí v čele intervenčních vojsk. Mezi podporovatele režimu patří dále Egypt, Kuvajt, Spojené Arabské Emiráty a další státy z oblasti Blízkého východu a severní Afriky. Na straně rebelujících šíitských Hútíovců stojí nejen šíitský Írán, ale třeba i Katar. Katar původně v konfliktu podporoval Saudskou Arábii. Po začátku embarga a blokády od Saudské Arábie a dalších států, které se angažují i v konfliktu v Jemenu, začal Katar podporovat šíitské vzbouřence.

 

Saudská Arábie nakupuje v USA zbraně a do USA posílá ropu. Je neomluvitelné, že koalice cizích vojskpod vedením Saudské Arábie zasahuje v Jemenu i proti civilním cílům. Páchá válečné zločiny za dohlížení a podpory od západních zemí. USA, Francie i Spojené království poskytují zbraně a podporu pro Saudskou Arábii při útocích na šíitské síly v Jemenu. Podle některých zdrojů v Jemenu operují i žoldnéři z USA.

 

Prázdná hesla zneužitá USA pro vojenské vměšování do Sýrie, a jiných zemí regionu, se pro situaci Jemenu nepoužívají. Není slyšet o nutnosti podpory „utlačované“ skupiny obyvatel. Tato laciná hesla totiž platí jen někde. Jak velký je to kontrast ve srovnání se situací v Sýrii? Tímto konfliktem se nemají lidé ze západu trápit. Petrodolary se těží výhradně jinde a geopolitický vliv v oblasti Jemenu není pro státy NATO klíčový.

 

„Pomocné ruky“ západu se oběti v Jemenu nedočkají. Pohledy západních zemí se stáčí bokem a humanitární krizi ignorují. Spravedlnost není měřítkem. Nerozhoduje, co a jak se v dané zemi děje. Rozhoduje, kdo je spojencem USA a kdo ne.

 

Na celém konfliktu je nejhorší dopad na civilní obyvatelstvo. Lidé včetně dětí trpí a umírají hladomorem. Ten zasáhl rozsáhlé oblasti po blokádě přístavů a zásobovacích cest. Tato blokáda byla vojenským rozhodnutím s cílem donutit vzbouřence ke kapitulaci. Následkem přerušení zásobování je až 400 000 dětí v ohrožení akutní podvýživou. Miliony Jemenců musely opustit své domovy. Oběti civilního obyvatelstva jsou velké. Podle dostupných zdrojů se jedná až o 40 tisíc obětí války. Z toho tři čtvrtiny civilních obětí padlo po útocích koalice států vedené sunitskou Saudskou Arábií.

 

Saudská Arábie, jako čtvrtá země v pořadí ve výdajích na armádní rozpočet a jedna z nejbohatších zemí, vede konflikt proti povstalcům v jedné z nejchudších zemí světa. Jedná se o velmi nerovný boj, který trvá už mnoho let. V této válce se Saudská Arábie neštítí cíleně útočit na civilní cíle, chladnokrevně nechává vyhladovět obyvatelstvo a obětí přibývá. Jemen a jeho obyvatelé trpí. 

 

Tyto praktiky provádí monarchie, kde se likvidují nepohodlní novináři. Autokratický režim Saudské Arábie je podle organizace reportérů bez hranic mezi nejhoršími zeměmi v indexu novinářské svobody. Poslední obětí útlaku byl nepohodlný novinář Jamal Khashoggi. Ten byl podle zdrojů z Turecka usmrcen a rozřezán poté, co vstoupil v Turecku do ambasády Saudské Arábie.

 

I když tento akt na ambasádě Saudské Arábie způsobil napětí i mezi západními spojenci, krom vyjádření pro média se nic hmatatelného nestalo. USA, Francie i Spojené království jsou stále spojenci Saudské Arábie. Diplomaticky zasahují jen tam, kde je to zrovna výhodné při vytváření představy mocného nepřítele, který ospravedlňuje zbrojení. 

 

 

Na tomto konfliktu je vidět selektivní práce s informacemi sdělovacích prostředků. Občanská válka v Jemenu nedostává ve srovnání například s konfliktem v Sýrii v médiích prostor. Navzdory tomu, že situace je pro tamní obyvatele v mnohém závažnější. Proč tento konflikt nedostává prostor ve sdělovacích prostředcích? Proč se mnohé státy NATO domnívají, že mezinárodní právo má sloužit pouze a jedině k osočování těch „druhých“? Jak státy EU mohou prodávat Saudské Arábii zbraně a zároveň na svém štítu nosit obhajobu lidský práv a obranu míru? Přišel čas si vybrat – buď krvavé peníze, nebo rozvoj míru a mezinárodního práva.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Konečná | pondělí 12.11.2018 7:31 | karma článku: 26,10 | přečteno: 526x
  • Další články autora

Kateřina Konečná

Ukrajinský veterán SS se dočkal ovací v kanadském parlamentu

Minulý pátek se v Kanadě odehrála nechutná a vlastně i docela děsivá scéna. Hunka byl na jednání sněmovny pozván jejím předsedou Anthonym Rotou, který nešetřil slovy chvály na adresu bývalého vojáka SS.

25.9.2023 v 13:34 | Karma: 36,91 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Hříchy ministra Síkely aneb kdo bude nový český eurokomisař

Tak už je oficiální to, co se šušká několik měsíců: Ministr průmyslu Josef Síkela se chce stát příštím eurokomisařem. No tak se podívejme blíže na jeho působení v čele ministerstva za poslední rok a půl.

18.8.2023 v 22:27 | Karma: 33,60 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Trapná hra na demokracii

Jistě jste zaznamenali, že v posledních měsících dochází ze strany prezidenta Pavla ke kompletní přestavbě našeho Ústavního soudu. Včera jsme byli svědky další fáze, kdy Senát hlasoval o návrhu prezidenta na 3 nové soudce.

4.8.2023 v 11:41 | Karma: 39,24 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Konečná

Zamlčovaná fakta o Ukrajině

Původně jsem pro Vás připravovala klasické Bez obalu, ale ve chvíli, kdy byla potvrzena návštěva prezidenta Ukrajiny Zelenského, jako by v redakcích našich médií vybuchla bomba a vše ostatní přestalo existovat.

13.7.2023 v 10:44 | Karma: 38,26 | Přečteno: 1613x | Diskuse

Kateřina Konečná

Politika jedné Číny

V cˇeske ́ kotlineˇ by cˇloveˇk neznaly ́ mezina ́rodni ́ch souvislosti ́ mohl naby ́t dojmu, zˇe Tchaj-wan je snad strˇedobodem zahranicˇni ́ politiky cele ́ho sveˇta. Prˇitom ale neni ́ nic vzda ́leneˇjsˇi ́ho realiteˇ!

10.7.2023 v 9:43 | Karma: 26,45 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 298
  • Celková karma 31,24
  • Průměrná čtenost 825x
Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Seznam rubrik