Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Týden neklidu a reakce a něj

Týden největších studentských protestů od listopadu 1989 skončil a nastává vhodný okamžik podívat se na reakce, které vyvolal - zvláště u vysokých politických představitelů.

Ve středu 29.2. TN vyvrcholil protestním pochodem, kterého se zúčastnilo okolo 10 tisíc studentů, profesorů a akademiků. Ze složení protestujících vyplynulo, že odpor proti chystaným reformám VŠ není dílem pár "levičáckých kverulantů" (na to jich bylo opravdu příliš mnoho), ani "parazitů", usurpujících si výhody oproti zbytku společnosti (většiny zúčastněných studentů by se plánované změny už nedotkly).

Naděje, že by snad nějaký člen vlády, která právě zasedala ve Strakově akademii, vylezl ven a pokusil se reformy obhájit, ale vyšla naprázdno. Premiér Nečas to následně zdůvodnil tím, že ministr školství se s demonstranty sejít nemohl, protože “pracoval”. A od rozběhnutých strojů se prý neodbíhá. To je vskutku bizarní argument. Mají snad studenti číhat na ministra před jeho domem, aby ho odchytli cestou z práce? Nebo ho snad mají pronásledovat na dovolené? Je jasné, že vystoupení na demonstraci (ani žádný improvizovaný kulatý stůl) nemůže suplovat regulérní jednání se zástupci akademické obce, ale byl by to rozhodně pozitivní výraz respektu k lidem, kterým není osud VŠ lhostejný. Nečasova reakce ale ukazuje, že vláda o skutečný dialog se stranou protestujících akademiků nestojí. Přitom paradoxně tvrdí, že reformy nebyly dostatečně “vykomunikované”. Co tím ale chce říct? Studenti, kteří protest zorganizovali, předložili celkem jasné argumenty, proč se jim reformy nelíbí, kterými dokládají porozumění kritizovaným návrhům zákonů (přestože se TV Nova snažila dokázat opak). Napadá mne v této souvislosti stará Goebbelsovká poučka o tom, že 100x opakovaná lež se stává pravdou – možná to je to kouzlo “komunikace” dle premiéra Nečase.

Při sledování mediálních výstupů protestujících a vlády si nejde nevšimnout zásadního argumentačního nesouladu. Nečas opakuje dokola mantru, že reformy jsou potřeba (s výrazem, že včera bylo pozdě), čímž se nejspíš snaží naznačit, že jeho protistrana jakékoliv reformy odmítá. Protestující studenti argumentují, že předkládané reformy jsou nekvalitní, a je přinejmenším sporné, jestli českému školství prospějí. Jde tedy o spor kvalitativní a kvantitativní rétoriky. Ministr Dobeš a premiér Nečas se skutečně zřídkakdy vyjadřují v tom smyslu, že reformy jsou dobře udělané (to by bylo dost absurdní, když jeden z návrhů neprošel ani legislativní radou vlády), jen akcentují jejich urgentní nezbytnost. Tato situace se dá přirovnat k lodi s rozbitým kompasem, kterou její kapitán nutí vyplout na oceán s tím, že “už měli dávno vyrazit”. Celé toto snažení na mne dělá silný dojem, že vláda se za každou cenu snaží odškrtnout si alespoň nějakou položku na svém programu, o kvalitu provedení jde v nejlepším případě až v druhé řadě. To, čeho se vláda bojí snad nejvíc, je přiznat vlastní chybu. To je podle mého názoru ten největší blok, který znemožňuje racionální řešení problémů, které návrhy zákonů přinášejí.

Zatím jediný přímý střet zástupce vládní koalice s protestujícím studentem se odehrál v Událostech komentářích. O úrovni argumentace jednotlivých stran se laskaví čtenáři mohou přesvědčit sami :)

Zajímavou reakcí byl spam z dílny pana Pavelky (TOP 09). Ten informoval novináře a publicisty o tom, že Týden neklidu je dílem J. Májíčka (kterého vykreslil jako skalního stalinistu podporujícího terorismus) a noc univerzit má na svědomí H. Čepelová (podle Pavelky radikální anarchistka). Pan Pavelka tímto demonstroval nejen základní neznalost toho, jak IZVŠ funguje (a kdo v ní vlastně působí), ale zároveň i způsob myšlení, který ho staví do jedné ligy s autory štvavých pamfletů z 50. let. No, doufejme, že ostuda, kterou si tím utržil, se projeví v příštích volbách.

Závěrem se dá konstatovat, že bitva o reformy VŠ po TN rozhodně neskončila. Vláda drží svojí pozici a evidentně nehodlá ustoupit, na tahu jsou tedy pořád studenti. Nechme se překvapit s čím přijdou.

 

Autor: Michael Komm | neděle 4.3.2012 22:18 | karma článku: 19,95 | přečteno: 1013x
  • Další články autora

Michael Komm

Těžký život postdoktorandů (pod nadvládou politiků a GAČRu)

Ve sněmovně finišuje schvalování státního rozpočtu a poslanci se opět snaží ušetřit na vědě. Jejich obětmi se tentokrát nejspíše stanou postdoci.

18.12.2013 v 17:11 | Karma: 21,63 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Rusnok versus Akademie věd

Premiér v demisi Jiří Rusnok vyjádřil v rozhovoru pro HN svůj pravděpodobně velmi laický a pro mě poměrně překvapivý názor na fungování Akademie věd a výzkumu v ČR obecně. Peněz na výzkum je prý dost, ale výzkumníci jimi nemístně plýtvají, nechtějí se zbavit podprůměrných ústavů a získávají málo peněz na patentech. Klidně by prý stačilo mít ústavů 30 místo padesáti a místo prezidia by je zastřešovalo nové ministerstvo.

2.10.2013 v 14:47 | Karma: 41,70 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Taková divná válka o českou vědu

Prohlášení Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, ilustruje stav, ve kterém se potácí česká věda již řadu let. Dostává se spor o podobu vědy do nové fáze?

30.4.2013 v 11:59 | Karma: 20,73 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Nečas za mříže?

Amnestie, kterou vyhlásil dnes již bývalý prezident V. Klaus vyvolala na české poměry nebývale ostrou reakci. Kromě happeningů a petice se skupina senátorů rozhoupala k podání ústavní žaloby, která viní Klause z velezrady – jediného zločinu, ze kterého je možné dle českého právního řádu prezidenta obžalovat. Jak soudní proces dopadne, je těžké předvídat, nicméně stojí za to se zamyslet nad tím, jestli by Klaus měl být jediným obžalovaným.

12.3.2013 v 13:42 | Karma: 21,18 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Staronové potíže staronového GAČRu

S lednovou uzávěrkou na podávání grantových zpráv se Grantová agentura ČR opět stala předmětem proklínání ze strany grantových řešitelů. Na vině byl opět webový systém GAČRu, který nápor uživatelů nezvládal.

23.1.2013 v 10:13 | Karma: 15,22 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Vědec a fotograf, zajímající se o aktuální dění v této zemi.

Seznam rubrik