Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chystá se další bitva o Akademii věd?

Vláda bude za pár hodin rozhodovat o rozdělení peněz na vědu pro příští rok. Pro zástupce akademie věd to nebude příjemný moment. Na stole je návrh snížení rozpočtu AV ČR o 300 miliónů korun, Česká konference rektorů žádá snížení až o půl miliardy. V každém případě je to již čtvrtý rok, co se rozpočet akademie snižuje a to bude mít pravděpodobně citelné dopady.

Demonstrace hnuí Věda žije!, srpen 2009M. Komm

Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš i rektor UK Václav Hampl se k současnému stavu financování vyjádřili na serveru českápozice.cz. Do značné míry konfrontační názorový střet jakoby otevřel staré spory, které mezi AV ČR a univerzitami existují v podstatě už od revoluce. Vypadá to, že v boji o peníze na vědu muže zvítězit jen jedna strana. V širším pohledu ale tenhle spor připomíná spíše neslavnou bitvu u Lipan. Ať už nakonec vybojuje víc financí akademie nebo vysoké školy, oba dva subjekty díky vzájemné nevraživosti prohrají bitvu se silami snažícími se odklonit státní peníze na výzkum z veřejných institucí kamsi do průmyslového sektoru.

 

Akademie a vysoké školy jsou dnes více propojené, než si jsou někteří jejich představitelé ochotni připustit. Díky současnému znění vyškolského zákona nesmí AV ČR udělovat doktorské tituly (opět výsledek sporů mezi AV ČR a vysokými školami), a proto je při získávání studentů závislá na vysokých školách. Ty sice studenty oficiálně přijímají, vedou a následně jim udělují tituly, ale řada z nich stráví 90% svého času na některém z ústavů AV, kde pracují pod často zcela neoficiálním, ale zato skutečném vedení některého z vědeckých pracovníků. Takový byl i můj případ – během 4 let doktorského studia na MFF UK jsem se s oficiálním vedoucím scházel víceméně náhodně zhruba jednou za půl roku a během takových setkání jsem mu obvykle stručné popisoval, na čem že to vlastně pracuji. Veškeré skutečné školení a vedení bylo realizováno na AV. Ve výsledku, jsem ale na svoje publikace musel psát dvojí afiliaci, a UK si tak do kafemlejnku připsala polovinu bodů. Pro univerzity je tento stav velice výhodný, protože mohou nabrat více studentů než je kapacita jejich laboratoří a mají z nich výsledky prakticky zadarmo. Pro AV ČR je tento postup jediná možnost jak do svých pracovišť dostat mladé vědce, a proto je tento způsob symbiózy poměrně rozšířený. V tomto stavu má ale malý smysl předhánět se v tom kdo má více výsledku nebo kdo je efektivnější institucí.

 

Ve zmíněném vyjádření Václava Hampla mi jedna věc o které píše přijde opravdu kriticky důležitá. Rozhodování o rozdělování peněz trvale pronásleduje stín netransparentnosti a jakýchsi zákulisních silových jednání. V tomto směru jsou rozhodnutí RVVI ukázkový případ jak se věci dělat nemají – nedávná volba nového vedení Grantové Agentury ČR (která vedla až ke vzniku protesní petice) toho je příkladem. Dokážu pochopit, že se k tomuto stylu jednání uchylují zástupci průmyslu (kteří na to zřejmě mají prostředky) a politici (kteří jsou ve vleku průmyslové lobby). Bohužel je ale tento styl preferován i zástupci akademie a univerzit. Možná, že tyto způsoby, podle kterých se tato země řídila v době normalizace, jsou příliš zakořeněné ve schématech uvažování lidí, kteří tuto dobu zažili, a pomůže jen radikální generační obměna. Každopádně je jisté, že dokud se bude takto řešit rozdělování peněz na vědu, budou vítězit ti, kteří dokážou nejvíce zatlačit na politickou reprezentaci. A to není ani akademie, ani rektoři, ale právě zástupci průmyslu.

Autor: Michael Komm | úterý 26.6.2012 12:54 | karma článku: 12,47 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Michael Komm

Těžký život postdoktorandů (pod nadvládou politiků a GAČRu)

Ve sněmovně finišuje schvalování státního rozpočtu a poslanci se opět snaží ušetřit na vědě. Jejich obětmi se tentokrát nejspíše stanou postdoci.

18.12.2013 v 17:11 | Karma: 21,63 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Rusnok versus Akademie věd

Premiér v demisi Jiří Rusnok vyjádřil v rozhovoru pro HN svůj pravděpodobně velmi laický a pro mě poměrně překvapivý názor na fungování Akademie věd a výzkumu v ČR obecně. Peněz na výzkum je prý dost, ale výzkumníci jimi nemístně plýtvají, nechtějí se zbavit podprůměrných ústavů a získávají málo peněz na patentech. Klidně by prý stačilo mít ústavů 30 místo padesáti a místo prezidia by je zastřešovalo nové ministerstvo.

2.10.2013 v 14:47 | Karma: 41,70 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Taková divná válka o českou vědu

Prohlášení Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, ilustruje stav, ve kterém se potácí česká věda již řadu let. Dostává se spor o podobu vědy do nové fáze?

30.4.2013 v 11:59 | Karma: 20,73 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Nečas za mříže?

Amnestie, kterou vyhlásil dnes již bývalý prezident V. Klaus vyvolala na české poměry nebývale ostrou reakci. Kromě happeningů a petice se skupina senátorů rozhoupala k podání ústavní žaloby, která viní Klause z velezrady – jediného zločinu, ze kterého je možné dle českého právního řádu prezidenta obžalovat. Jak soudní proces dopadne, je těžké předvídat, nicméně stojí za to se zamyslet nad tím, jestli by Klaus měl být jediným obžalovaným.

12.3.2013 v 13:42 | Karma: 21,18 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Staronové potíže staronového GAČRu

S lednovou uzávěrkou na podávání grantových zpráv se Grantová agentura ČR opět stala předmětem proklínání ze strany grantových řešitelů. Na vině byl opět webový systém GAČRu, který nápor uživatelů nezvládal.

23.1.2013 v 10:13 | Karma: 15,22 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Vědec a fotograf, zajímající se o aktuální dění v této zemi.

Seznam rubrik