Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Olomouci Černovíru s hlubokým smutkem vzpomínám reků Mé armády a loďstva

V Olomouci Černovíru nalezneme jedno z největších bývalých vojenských pohřebišť z doby Velké války na našem území. Desítky let devastace, opomíjení a zapomnění přivedly hřbitov k současnému stavu. Nadpis jsou slova Karla I. 

V Olomouci Černovíru nalezneme jedno z největších bývalých vojenských pohřebišť z doby Velké války na našem území.

Slovo bývalý je zde velmi patřičné, protože desítky let devastace, opomíjení a zapomnění přivedly hřbitov k současnému stavu, kdy z původních minimálně 5246[1]míst pohřbů zůstaly pouhé jednotky s označením zemřelých a jediné místo v relativně intaktním stavu je oddíl padlých muslimského vyznání, ovšem se stélami bez tabulek s identifikací zemřelých a ve značně zchátralém stavu. [2] Jediné objekty, které jsou opraveny jsou křesťanská a muslimská kaplička.

Muslimská část hřbitova s padlými z řad zejména bosensko - hercegovinských jednotek. Na našem území unikát

Velení olomoucké vojenské posádky zakoupilo pozemek za malým  civilním černovírským hřbitovem v 19. století. Místo bylo vybráno pro bezprostřední blízkost olomoucké Vojenské nemocnice Klášterní Hradisko, odkud vojenská správa vypravovala největší počet vojenských pohřbů. První vojenský pohřeb na nový Vojenský hřbitov v Černovíře se konal 4. 11. 1869. První světová válka následně způsobila masivní přísun raněných a nemocných vojáků do Olomouce z oblasti haličského frontu. Již v prvních týdnech a měsících války Vojenská nemocnice v Olomouci ošetřovala desetitisíce raněných a nemocných frontových vojáků.[3] Brzy plocha hřbitova přestala postačovat. Proto byl hřbitov v letech 1916 - 1917 rozšířen a upraven podle návrhu architekta Gustava Rossmanna. Nová část rozšířeného hřbitova byla vysvěcena dne 18. 12. 1917 za osobní přítomnosti posledního rakouského císaře Karla I. a jeho manželky Zity. Zároveň polní biskup Emerich Bjelík vysvětil křesťanskou kapli a polní imám požehnal muslimskému památníku. Tehdy na hřbitově císař Karel I. řekl: „... Jest mým přáním, aby rovy všech ve válce padlých a zemřelých vojínů - přátel i nepřátel - na věčně čestnou jich památku a na útěchu jich příslušníků, kteří ztratili své nejdražší, byly důstojně vybudovány a trvale udrženy ...“ [4]

Dnešní stav je výsledkem desítek let nezájmu a devastace. Zde byly řady rovů a litinových křížů z identifikací padlých.

Na celém hřbitově dodnes zůstaly dva nejzachovalejší náhrobky. Jeden patří prostému vojínovi a náhrobek dodnes nese velmi zachovalou fotografii padlého a druhý patří českému důstojníkovi, který dosáhl výjimečně vysoké hodnosti v císařské armádě, c. a k. polního podmaršálka. Oba bojovali ve Velké válce a oba nalezli svůj věčný odpočinek na zdejším hřbitově, když přišel jejich čas. Generál Josef Kroupa a vojín Ladislav Řoutil.

Náhrobek generála Kroupy (Edler von Kroupa).

Vojenská dráha armádního generála Josefa Kroupy (28.9.1861 - 2.6.1924) byla velmi úspěšná. Ve dvacátém století dosáhl vojenské hodnosti c. k. polního podmaršálka jako jediný Čech. Po skončení války přijal službu v Československé armádě a byl jmenován velitelem 7. pěší divize v Olomouci, avšak již jen jako armádní generál. Po nařčení z „rakušáctví“ odešel na vlastní žádost do penze. Jeho vojenská dráha začala na Infanterie-Kadetten-Schule v Praze, v září 1880 se stal velitelem čety Infanterie-Regiment Nr. 74. Po vypuknutí první světové války byl jmenován velitelem 8. Landsturm-Infanterie-Brigade, v jejímž čele bojoval na ruské frontě, v prosinci 1914 mu byla udělena generálská hodnost a byl přidělen k velitelství 3. Armee jako generál pro zvláštní úkoly.  Od května 1917 velel operační skupině na italské frontě, v říjnu 1917 se stal velitelem 56. Infanterie-Division na italské frontě, ale po vyhlášení příměří byl v listopadu 1918 zajat. V prosinci 1918 byl propuštěn ze zajetí a zařazen do československé branné moci v hodnosti polního podmaršálka, byl designován na funkci zemského vojenského velitele na Slovensku, z politických důvodů však jmenován nebyl. V červnu 1919 se stal velitelem 8. pěší divise domácího vojska a od ledna 1920 stál v čele 7. divise. V prosinci 1922 mu byla udělena nejvyšší generálská hodnost, ale již v únoru 1923 byl penzionován na vlastní žádost, důvodem byla opakovaná lichá nařčení z „rakušáctví“. V Olomouci se pak zasloužil o rozvoj českého divadla a sportu. Byl vynikajícím tenoristou a člověkem s širokým kulturním rozhledem, zemřel jako tajemník městského divadla, kterému se věnoval až do konce života. Poslední odpočinek nalezl v Černovíru.[5]

Jako výjimečné vyznamenání obdržel rakouský šlechtický stav na základě nejvyššího rozhodnutí císaře Františka Josefa I. ze dne 22. června 1916, diplom spolu s čestným titulem “Edler von” a erbem[6] byl vydán ve Vídni 10. března 1917, pro Josefa Kroupu, c. a k. generálmajora. V době I. světové války taktéž získal mj. rytířský kříž Leopoldova řádu s válečnou dekorací (později s meči). [7] Na tomto místě chci poděkovat heraldickému malíři Lubomíru M. Kreuzovi za exklusivní  malbu erbu pro tento text.

Erb Josefa Edlera von Kroupy

Druhým zachovalým náhrobkem dokonce s fotografií vojáka (jediná na hřbitově) je hrob vojína vozatajstva Ladislava Řoutila, bojoval u jednotky vozatajstva jako ekvipáž vál. most č.95; příslušen Olomouc. zemřel 25.7.1916 v Epidemické záložní nemocnici. Příčinou smrti byla anemie, patrně způsobená některou z nemocí, kterou trpěl; byl pohřben 27.7.1916 v skupině A, hrob 41.[8]

Náhrobek vojína Ladislava Řoutila

Spočinutí c. a k. polního podmaršálka Josefa Edlera von Kroupy a prostého infanteristy Ladislava Řoutila na jednom hřbitově je nejlepším vyjádřením myšlenky posledního císaře Karla I, který si přál, aby na jednom místě spočívali padlí vojáci a důstojníci bez ohledu na hodnost, národnost, či náboženství, a zda sloužili v armádě nepřátelské či rakousko-uherské. Aby každý pozůstalý mohl přijít a vzpomenout na své zemřelé blízké. Zde na Černovíře jsme jeho odkaz zachovat nedokázali, bohužel ani na mnoha jiných místech.

 

[1] Za nejvěrohodnější lze považovat údaje uvedené v Kronice olomoucké Vojenské nemocnice. Jejím vedením byl pověřen spisovatel Jaroslav Durych. Každoročně zapisoval jak počet zemřelých v olomoucké vojenské nemocnici, tak i počet hrobů na Černovírském vojenském hřbitově. Bohužel dokumentace je ve stejně špatném stavu jako hřbitov. Údaje se velmi liší.

[2] Hřbitov je ve správě města Olomouc a od 50. let 20. století chátrá a zaniká. V 80. letech byla provedena „rekonstrukce“ podnikem LOTOS bez projektové dokumentace, která spíše jen hrubě uškodila – rovy byly srovnány bagrem kvůli jednodušší údržbě a kříže odstraněny a následně částečně chaoticky vráceny (tím byla znemožněna identifikace pohřbů), v 90. letech vše litinové, včetně křížů skončilo patrně ve sběrných surovinách, na hřbitově byly skládky odpadu. Až v roce 2010 se alespoň opravily kaple – křesťanská a muslimská a postavil se nový dřevěný plot a náznaky chodníčků a je sekána náletová vegetace. Jinak hřbitov Černovír provází určitá bezradnost nebo neochota se mu věnovat ze strany vedení města. Ani veřejnost nejeví valný zájem o toto místo. 

[3] Za celé období první světové války bylo v olomoucké vojenské nemocnici hospitalizováno 55.952 vojáků s infekčním onemocněním, z nich zemřelo 1.665. Ve všech olomouckých vojenských zařízeních bylo během 1. světové války hospitalizováno 447.589 raněných a nemocných vojáků.

[4] Více Plk. MUDr. Josef Šváb, Vojenský hřbitov v Olomouci Černovíře - Hřbitov, který mohl být světovou turistickou atrakcí, dostupné online https://velkavalka.info/doc/Cernovir.pdf zde patrně nejpodrobnější soupis literatury a pramenů a nejucelenější studie o hřbitovu

[5] https://www.signumbelli1914.cz/Cernovir/pages/zivotopis-Kroupa.php

[6] štít zlatý s černým obrněným ramenem, pokrčeným v lokti, držícím v rukavici černý řemdih.  Klenotem, na korunované přilbě s černo-zlatými přikrývadly, je rostoucí černý lev s červeným jazykem držící v pravé přední tlapě meč se zlatým jílcem, záštitou a hlavicí.

[7] Almanach českých šlechtických a rytířských rodů, 2023, s. 217

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 12.7.2022 16:31 | karma článku: 18,50 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Grifo není gryf ani okřídlený lev – ad nové logo Muzea Prahy

Samotné logo je sice roztomilé, ale zjevně chybně označené. Výše uvedený kánon zobrazování gryfa u nás platil po staletí. Bohužel se nyní Muzeum Prahy (skrze svůj FB profil) zpětně pustilo do obhajování zjevné chyby.

17.6.2024 v 8:17 | Karma: 12,10 | Přečteno: 211x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Za záchranu Prahy roku 1848 vděčíme maltézskému velkopřevoru Khevenhüller-Metschovi

Velkopřevor a zemský velitel Khevenhüller-Metsch v červnu revolučního roku 1848 nenechat pálit děla přímo do vzbouřené Prahy, ale nad hlavy povstalců, aby byly minimalizovány ztráty na životech i materiální škody.

15.6.2024 v 19:24 | Karma: 16,78 | Přečteno: 227x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

„Panenka Marie Podsrpenská“ a maltézský velkopřevor Althann

Za pověst Panenky Marie Podsrpenské, která zlidověla díky filmové veselohře, a jejímu nádhernému baroknímu kostelu na Podsrpu vděčíme velkopřevorovi Maltézského řádu hraběti Ferdinandu Michaelovi z Althannu.

14.6.2024 v 20:22 | Karma: 16,98 | Přečteno: 275x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Vévodství Frýdlantsko a šlechtické tituly Albrechta z Valdštejna

Frýdlantské vévodství (německy Herzogtum Friedland) bylo vévodství v severních a východních Čechách pod vládou Albrechta z Valdštejna. V tomto roce uplynulo 400 let od jeho zřízení.

9.6.2024 v 20:05 | Karma: 13,42 | Přečteno: 194x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Arco, Klinger, Mornstein, Treichl – potomci losinsko-vízmberské větve Žerotínů

Tímto článkem doplňuji aktuální a věrné genealogické informace o nejmladší generaci potomků losinsko-vízmberské větve rodu Žerotínů, které jsou nedostatečně zpracovány v Almanachu českých šlechtických rodů 2024

9.6.2024 v 14:34 | Karma: 10,20 | Přečteno: 152x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

  • Počet článků 254
  • Celková karma 15,59
  • Průměrná čtenost 760x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik