Svatba Georgije Romanova nebyla první "romanovskou" svatbou od roku 1917.

Tento týden bylo médii oznámeno, že se oženil Georgij Romanov s dcerou italského diplomata Rebeccou Bettariniovou, a že to byla to první svatba člena rodu Romanovců na ruské půdě - nebyla. 

Tento týden bylo médii oznámeno, že se oženil Georgij Romanov s dcerou italského diplomata Rebeccou Bettariniovou, a že to byla to první svatba člena rodu Romanovců na ruské půdě od doby, kdy před víc, než stoletím skončila carská éra.

Zdroj: https://www.idnes.cz/revue/vztahy-a-sex/carska-svatba-georgij-romanov-rebecca-bettarini-petrohrad.A211004_082325_sex_zar

Jak už to tak v médiích někdy bývá, nejedná se o správnou informaci.

Nebyla to první svatba Romanovce v Rusku od roku 1917. Ale úvodem trochu více informací o současných Romanovcích.

Pan Georgij Michajlovič Romanov patří k potomkům dynastie Romanovců, která vládla Ruskému impériu až do roku 1917. Konkrétně patří k linii potomků Alexandra II., a to přes svoji matku Marii Vladimírovnu Romanovu, která je vnučkou Kirila Vladimiroviče Romanova (bratrance Mikuláše II.) a prapravnučkou Alexandra II. Po otcovské linii Georgij pochází z pruských Hohenzollernů.

Je třeba říct, že v současnosti neexistuje ani jeden Romanovec, který by byl uznán jako hlava rodu a pretendent na neexistující ruský trůn ostatními členy rodu Romanovců. V podstatě všichni Romanovci žijí, nebo donedávna žili, mimo Rusko a byli narozeni v cizině.

Pro zjednodušení můžeme konstatovat, že existují dvě skupiny rodu Romanovců, kteří vzájemně neuznávají své hypotetické nároky. Kirilovičové – nazývají se Ruský imperátorský dům, patří k nim Marie Vladimirovna a její syn Georgij. Proti nim se staví Sjednocení členů rodu Romanovců. Sjednocení je početnější, patří k němu 13 mužských potomků Mikuláše I. a 19 žen. Jejich hlavou byl donedávna pan Dimitrij Romanov. Nyní je hlavou Sjednocení pan Andrej Andrejevič Romanov (nar. 1923, z větve michajlovičů). Andrej Andrejevič nemá mužské potomky, a tak Sjednocení považuje za hypotetického pretendenta pana Rostislava Rostislavoviče Romanova (nar. 1985).

Je však možné konstatovat, že mediálně je známější Marie Vladimirovna a její syn George. Častěji se objevují v mediích, věnují se více vlastnímu PR, jsou činnější na sociálních sítích. I svatba Georgije byla patrně úmyslně vytvořena v určitém opulentnějším stylu, aby byla správně fotogenická. Tím se vytváří u veřejnosti dojem, že právě Marie a Georgij jsou ti jediní Romanovci s nároky na neexistující ruský trůn. Není tomu tak, ale ostatní Romanovci tolik nevystupují na veřejnosti, ani mediálně. Nejvíce to činil pan Dimitrij Romanov a nyní Rostislav Rostislavovič.  

A po dlouhém úvodu krátké konstatování.

Od doby pádu monarchie v Rusku můžeme napočítat šest sňatků Romanovců na od roku 1917 do emigrace posledního člena imperátorského domu v roce 1920. V moderní době po pádu SSSR se jako první oženil v Rusku 28.7.1993 kníže imperátorské krve Dimitrij Romanovič Romanov (1926-2016) s paní Doritt Reventlow, a to ve městě Kostroma, v chrámu Ipaťjevského kláštera.  

Georgij tedy rozhodně nebyl první ženich z rodu Romanovců na území Ruska od roku 1917.

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 5.10.2021 11:55 | karma článku: 14,39 | přečteno: 310x