Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední Medicejský v Čechách - Gian Gastone a Anna Františka ve víru luxusu a vášní

O posledním Medicejském, který žil i v Čechách. Gian Gastone, velkovévoda Toskánský a jeho manželka. Anna Marie Františka, princezna Sasko-Lauenburská.

Medici. Již jen samotné vyslovení toho jména vyvolává dojem bohatsví, moci, mecenáštví, ale i intrik, rozkoší a válek. Tento italský rod ovlivňoval a tvořil dějiny Florencie a i Apeninského poloostrova po celá staletí, od 13. do 18. věku. Ve století 16. získali titul vévodů a následně velkovévodů Toskánska. Členové rodu byli spřízněni s královskými rodinami Evropy, zastávali úřad papežů, stáli u vzniku nejkrásnějších skvostů renesance i baroka a krásy Florencie. Ale i osud mocných Medicejů se jednou naplnil. A tak nadešel čas posledního Medicejského po meči. Giana Gastoneho Medicejského, velkovévody Toskánského (1671–1737), kterým kdysi mocný rod vymřel. A dějiny tomu chtěly, že po nějaký čas pobýval i v Českém království. Jako manžel Anny Marie Františky Terezie, princezny Sasko-Lauenburská, falchraběnky z Neuburgu a díky manželovi velkovévodkyně Toskánské (1672-1741).

Anna Marie Františka byla dcerou vévody Julia Františka Sasko-Lauenburského. Císařského generála, který na našem území mj. vlastnil panství Zákupy, kde kromě jiného barokně přestavěl zámek. Juliem vymírá rod vévodů Sasko-Lauenburských po meči, následně Zákupy dále zvelebuje Anna Marie Františka spolu se svým prvním manželem Filipem Vilémem Augustem, falckrabětem z Neuburgu,švagrem rakouského císaře Leopolda I. Brzy však ovdoví. Druhé manželství je výsledkem politických dohod příbuzných, Leopolda I. a otce Giana Gastoneho Medicejského. Podruhé se tak roku 1697 vdává za posledního velkovévodu Toskánského - Giana Gastoneho. 

Toskánský Palác

Velkovévoda Toskánský byl velmi inteligentní a vzdělaný muž. Rád se zabýval botanikou a zahradnictvím, měl jazykové nadání a vyznačoval se citlivou povahou. Ostatně později, kdy se ujal vlády v Toskánsku roku 1723 po svém zesnulém bratrovi Fernandovi, zavádí rozsáhlé ekonomické reformy, ruší veřejné popravy, drakonické tresty a celkově zlepšuje ekonomický stav Toskánska díky dobrému výběru odborných poradců - ministrů. Ale to bude až později, po smrti svého bratra Fernanda, který byl také vzdělaný a nadaný. Miloval hudbu a operu a podporoval mnoho známých skladatelů a umělců. Jeho životem bylo hudební umění. V intimním životě se rád oddával stykům s oběma pohlavími a po karnevalu v Benátkách roku 1696 se patrně ve víru milostných vášní nakazil syfilitidou, na jejíž následky umírá roku 1713 bez potomstva.  Gian Gastone měl také velmi rád nesmírně luxusní a nákladný  způsob života, byl vynikajícím znalcem vín a nevyhýbal se ani hazardním hrám. V intimní sféře dával přednost mužské společnosti, což jej velmi vzdalovala od jeho manželky Anny Marie Františky. 

Oba manželé se od sebe velmi záhy vzdálili, až nakonec zcela odcizili. Spojovala je láska k luxusnímu způsobu života, což bylo příliš málo k naplnění manželství. Nakonec se jejich vztah stal spíše vězením, kdy se začali nesnášet. Velkovévoda odjížděl na dlouhý čas do Prahy, kde se oddával hazardním hrám a vínu. Vzájemná nevraživost vyvrcholila odjezdem velkovévody roku 1708 zpátky do Florencie, aby se až do konce života nevrátil do Českého království, ani k manželce. Roku 1737 umírá v rodné Florencii a je upřímně oplakáván svými poddanými. Poslední odpočinek nalezl v bazilice sv. Vavřince. Poslední službou milovanému Toskánsku bylo, že prosadil, aby velkovévodství nikdy nebylo pohlceno Habsburským soustátím. Vzhledem k tomu, že manželství velkovévodů Toskánska zůstalo bezdětné, tak v důsledku politických dohod tehdejších velmocí Toskánsko připadlo císaři Svaté říše římské národa německého a manželu Marie Terezie Františku Lotrinskému. Velkovédvoda neměl vojenskou ani politickou sílu, aby zabránil přechodu svých zemí na Františka Lotrinského, ale zasadil se o to, že velkovévodství neztratilo suverenitu. František Lotrinský a rakouská císařovna Marie Terezie tak vládli Toskánsku z titulu velkovédů, nikoliv z pozice vladařů Rakouska.

Anna Marie Františka se po odchodu manžela nadále věnovala svým panstvím, žila nákladný život barokní šlechtičny dle svého postavení velkovédodkyně. Roku 1718 odkoupila hradčanský palác od Thun-Hohensteinů, který nechala přeměnit v honosné barokní sídlo dle velkorysých plánů architekta Matheye. Umírá roku 1741 a je pohřběna v Zákupech. Za pouhé dva roky umírá i Anna Marie Medicejská, poslední žena rodu di Medici. Rod Medicejských i Sasko-Lauenburských dávno vymřel. Ale dodnes na Hradčanském náměstí můžeme obdivovat bohatství a moc velkovévodů Toskánských - Toskánský palác. Ale na paláci najdeme jen dva erby Sasko-Lauenburských vévodů, nikoliv Toskánských. Snad takto Anna Františka vyjádřila odstup od rodu Medicejských...

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 26.2.2023 0:53 | karma článku: 21,19 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Za záchranu Prahy roku 1848 vděčíme maltézskému velkopřevoru Khevenhüller-Metschovi

Velkopřevor a zemský velitel Khevenhüller-Metsch v červnu revolučního roku 1848 nenechat pálit děla přímo do vzbouřené Prahy, ale nad hlavy povstalců, aby byly minimalizovány ztráty na životech i materiální škody.

15.6.2024 v 19:24 | Karma: 15,02 | Přečteno: 165x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

„Panenka Marie Podsrpenská“ a maltézský velkopřevor Althann

Za pověst Panenky Marie Podsrpenské, která zlidověla díky filmové veselohře, a jejímu nádhernému baroknímu kostelu na Podsrpu vděčíme velkopřevorovi Maltézského řádu hraběti Ferdinandu Michaelovi z Althannu.

14.6.2024 v 20:22 | Karma: 15,69 | Přečteno: 241x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Vévodství Frýdlantsko a šlechtické tituly Albrechta z Valdštejna

Frýdlantské vévodství (německy Herzogtum Friedland) bylo vévodství v severních a východních Čechách pod vládou Albrechta z Valdštejna. V tomto roce uplynulo 400 let od jeho zřízení.

9.6.2024 v 20:05 | Karma: 12,55 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Arco, Klinger, Mornstein, Treichl – potomci losinsko-vízmberské větve Žerotínů

Tímto článkem doplňuji aktuální a věrné genealogické informace o nejmladší generaci potomků losinsko-vízmberské větve rodu Žerotínů, které jsou nedostatečně zpracovány v Almanachu českých šlechtických rodů 2024

9.6.2024 v 14:34 | Karma: 9,86 | Přečteno: 150x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Šlechtické tituly udělené vysokým britským důstojníkům za službu v druhé světové válce

Slaví se výročí dne D. Nepodíváme se však na bojiště, ale na vysoké britské důstojníky, kteří byli za službu v druhé světové válce králem odměněni britským šlechtickým stavem. Poctou nejvyšší.

6.6.2024 v 15:06 | Karma: 10,85 | Přečteno: 155x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Žhář z Kolumbie je amatér, ale žádný hlupák. Rusko ho nenajalo, tvrdí Blažek

16. června 2024  16:53

Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Chtějí posílit liberální křídlo. V boji o Senát vsadili Piráti na stará jména

16. června 2024  16:12

S podporou Pirátské strany bude v letošních senátních volbách kandidovat 11 lidí. Obhajovat bude...

Nemocnice začaly odmítat ukrajinské lékaře, počáteční nadšení pominulo

16. června 2024

Premium Těsně po napadení Ukrajiny Ruskem české nemocnice přijímaly tamní lékaře s otevřenou náručí a samy...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 15,71
  • Průměrná čtenost 903x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik