Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O BIS, panu Koudelkovi a Vojenském řádu Marie Terezie

Svým článkem reaguji na nesprávnou informaci v FB postu pana K. Schwarzenberga ohledně Vojenského řádu Marie Terezie -Der Militär-Maria-Theresien-Orden

Předně předestírám, že se nijak nezabývám jakýmikoliv politickými či informačními sděleními pana poslance K. Schwarzenberga, ty ponechávám zcela stranou a přenechávám je jiným. Dále uvádím, že jsem se předem obrátil na pana poslance na určený email s informací o nepřesnosti v postu ohledně Řádu, pokud pan poslanec disponuje jinou informací o Řádu, kterou nemám či není uvedená v literatuře, tak článek samozřejmě upravím. Ale k věci.

Pan Schwarzenberg ve svém FB postu (O potřebě Koudelků) ze dne 30.10. uvedl, že „Za starého Rakouska měl nejvyšší vojenský řád Marie Terezie za hrdinství jednu podmínku, která ho stavěla nad všechny ostatní podobné řády. Podmínkou bylo totiž to, že dotyčný musel svůj čin vykonat bez nebo dokonce proti rozkazu. Za to bylo udělováno nejvyšší vyznamenání“. 

Bohužel musím konstatovat, že tomu tak není.

Řád byl založen císařovnou Marií Terezií roku 1757 v souvislosti s tzv. válkami o rakouské dědictví. Bezprostředním popudem k založení již dříve zamýšlené dekorace bylo vítězství nad vojskem pruského krále Friedricha II. v bitvě u Kolína. Tento první a zároveň nejvyšší vojenský řád Rakouska byl udělován důstojníkům domácí armády i armád spojeneckých za mimořádnou statečnost v boji bez ohledu na národnost, hodnost, postavení, náboženství či stav. S udělením bylo spojeno povýšení do dědičného šlechtického stavu (ipso facto rytířského, na žádost do stavu svobodných pánů, v Uhersku se jednalo o prosté šlechtictví a baronát), mimořádná pense (i pro vdovu a sirotky) přístup ke dvoru panovníka a mimořádná společenská prestiž nositele.

Od roku 1765 se řád dělil na 3 stupně: velkokříž na velkostuze, komandérský stupeň na nákrční stuze a rytířský stupeň ve formě náprsní dekorace. Od založení řádu bylo celkem uděleno 61 velkokřížů, 140 komandérských a 1039 rytířských křížů. Řád sice oficiálně zanikl společně s pádem habsburské monarchie v roce 1918, ale jeho kancelář (kapitula) nadále řád udělovala na základě podaných návrhů důstojníkům bývalé rakousko-uherské armády za zásluhy z bojů let 1. světové války. Při udělení poslední dekorace v roce 1931 rytíři Arpádu von Tauby (Taby) se definitivně uzavřely dějiny Řádu. Řád je dodnes mimořádně sběratelsky cenný.

Uchazeč o udělení této mimořádné dekorace musel ke svojí žádosti přiložit tzv. species fakta, popisující jeho chvályhodné a udatné činy. Bez rozsáhlého úvodu tu musel být jasný popis skutku a podstatných okolností, času, příčin, provedení, popisu skutku, použitých prostředků a úspěchů, a to bez dvojznačného či přehnaného vyprávění. Species fakta musela být potvrzena svědectvím 6 generálů, štábních důstojníků nebo vyšších důstojníků s jejich vlastnoručními podpisy. V případě absence takových svědků (situace na bojišti)  mohli být nahrazeni dvěma poddůstojníky či prostými vojáky.

Řád se uděloval:„für aus eigener Initiative unternommene, erfolgreiche und einen Feldzug wesentlich beeinflussende Waffentaten, die ein Offizier von Ehre hätte ohne Tadel auch unterlassen können“ - „za vykonání takového činu osobní statečnosti, který by za běžných okolností nebyl vyžadován a přesto byl vykonán, případně spolu s tímto činem při vojenské akci provedení mimořádně důležitého a dovedného rozhodnutí“.

V zásadě se jedná o to, že čin musel být vykonán nad rámec běžných služebních povinností. Nicméně podmínka, že by byl vykonán bez rozkazu či proti rozkazu, zde nikdy nebyla. Ani by nebyla reálná. Předně by vyzývala k porušování vojenské subordinace, což je v armádě té doby, ale i dnes, nemyslitelné a dále pak Řádem byli dekorováni i vysocí velitelé (polní maršálové, generálové), kteří se řídili rámcovým příkazem vrchního velitele k provedení vojenské operace, ale oni byli ti, kteří rozkazy vydávali.

Uveďme si příklad.

Udělení Řádu (Ritterkreuze des Maria Theresien-Ordens,  151. promoce 27.11.1848 za udatnost v bitvě u Volty, Itálie 1848) Heinrichovi, svobodnému pánu Hauserovi. Německý text: Bei Volta (26. und 27. Juli) wurde H., der das 2. Bataillon commandirte, beauftragt, die Höhe rechts von der Straße und die Kirche Maria Magdalena zu besetzen. In Ausführung dieses Befehles im hartnäckigsten Nachtkampfe gegen einen mehr als zehnfach überlegenen Feind leistete H. mit seinem Bataillone Wunder der Tapferkeit, und seiner Standhaftigkeit war es zu danken, daß der höchste und vortheilhafteste Punct des Plateau’s, der Pfarrhof, die Nacht hindurch besetzt blieb und bis zum Morgen des andern Tages behauptet wurde.

Tedy v bitvě u Volty (26. a 27. července) byl Hauser, tehdy velel 2. praporu, pověřen obsazením koty vpravo od silnice a kostela Marie Magdalény (beauftragt, die Höhe rechts von der Straße und die Kirche Maria Magdalena zu besetzen). Při výkonu tohoto příkazu (In Ausführung dieses Befehles) v nejurputnějším nočním boji proti nepříteli s více než desetinásobnou převahou předvedl se svým praporem zázrak chrabrosti .......držel celou noc kotu, ale ne proti rozkazu, ale v souladu s rozkazem....za to obdržel Ritterkreuze des Maria Theresien-Ordens.

Bohužel tato nepřesnost, vzhledem k popularitě postu, způsobuje, že se utvrzují legendy o Řádu, že se uděloval za činy bez rozkazu či proti rozkazu.

 

Zdroj:https://de.wikisource.org/wiki/BLK%C3%96:Hauser,_Heinrich_Freiherr

Koláčný, Řády a vyznamenání Habsburské monarchie, Praha 2006

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 3.11.2019 13:40 | karma článku: 30,36 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Horné Turovce – drobná perla v dvojkříži – kurie na území Slovenska

Kurie (slovensky kúria, obojí z lat. curia) bylo v Uhersku skromnější sídlo drobné šlechty. Příkladem takové kurie, která byla pečlivě rekonstruována, je kurie v obci Horné Turovce.

17.12.2023 v 17:51 | Karma: 18,44 | Přečteno: 425x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rekviem a pohřeb pana Huga Mensdorff-Pouilly – i na prahu světla věren tradicím

Jen několik dní po rekviem a pohřbu pana Karla Schwarzenberga proběhlo 11.12. rekviem za pana Huga Mensdorff-Pouilly. Potomka hraběcího rodu úzce spojeného s našimi dějinami. Pan Hugo byl doyen mezi potomky české šlechty.

16.12.2023 v 21:58 | Karma: 18,93 | Přečteno: 371x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Pohřeb p. Karla Schwarzenberga zblízka obrazem a slovem

Dovoluji si Vás pozvat ke zhlédnutí fotografií z katedrály sv. Víta v Praze, kde se uskutečnil pohřeb pana Karla Schwarzenberga. A fotografií z kostela Panny Marie pod řetězem, kde byl vystaven katafalk. Vše provázeno slovem

10.12.2023 v 18:03 | Karma: 19,42 | Přečteno: 540x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Schwarzenbergové dnes už nepotřebují ceremonie 19. století a napodobeninu koruny

O pohřbu p. Schwarzenberga jinak. Schwarzenbergové jsou především truchlící lidé – nepotřebují ceremonie 19. století a napodobeninu vévodské koruny na rakvi blízkého člověka. Tradice a současnost pohřbů tohoto rodu.

9.12.2023 v 19:54 | Karma: 20,22 | Přečteno: 573x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Smíchovské panství Schwarzenbergů – zapomenuté, ale kdysi nejvýznamnější po jihočeském

Panství Schwarzenbergů v jižních Čechách jsou dostatečně známá. V Praze je to pak monumentální Schwarzenbergský palác na Hradčanech. Ale možná méně lidí by hledalo rozsáhlá panství rodu na území dnešní Prahy 5.

8.12.2023 v 21:48 | Karma: 18,07 | Přečteno: 376x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik