Maltézský řád má nového velmistra – místodržícího

V životě Suverénního řádu sv. Jana Jeruzalémského (krátce Maltézští rytíři) se v listopadu udála významná událost. Byl zvolen velmistr - místodržitel. 

V životě Suverénního řádu sv. Jana Jeruzalémského (krátce Maltézští rytíři) se v listopadu udála významná událost. Úplná státní rada řádu většinou svých hlasů zvolila Fra Marca Luzzaga místodržícím velmistra Maltézského řádu. Volba se konala ve dnech 7. a 8. listopadu v Magistrální vile v Římě, jedné ze sídelních budov Řádu.

"Alianční" znak českého velkopřevorství a znak Řádu (vlevo) a znak českého převorství (vpravo) freska v průjezdu Konventu Řádu - Lázeňská 4, Praha

Nově zvolená hlava Maltézského řádu složila svoji přísahu před členy Úplné státní rady a před zvláštním papežským delegátem arcibiskupem Silvanem Mariou Tomasim.

Fra Marco Luzzago se tak stává nástupcem Jeho Eminence a Výsosti knížete Fra Giacoma Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto,  80. velmistra, který zemřel 29. dubna loňského roku.

Podle článku 17 Ústavy Suverénního řádu maltézských rytířů po zemřelém převzal funkci dočasného místodržícího (ad interim) velkokomtur Fra‘ Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas Boas, který Řád vedl až do zvolení nového místodržícího velmistra.

Znak Řádu (vpravo) a znak některého z převorů (vpravo), Lázeňská 4, Praha

Fra Luzzago  je členem řádu od 70. let minulého století, je profesním rytířem řeholníkem, tj složil  tzv velké sliby – chudoby, čistoty a poslušnosti. Od roku 2010 je komturem v  Marche, roku 2011 se stal Commendatore di Giustizia v Římském velkopřevorství, kde zastává funkci delegáta regionu Marche a vedoucího knihovny. Od roku 2017 je člen rady italské asociace Maltézského řádu. Fra Marco Luzzago je příbuzný papeže Pavla VI.

V současnosti roli velmistra zastává místodržící, a to kvůli probíhající ústavní reformě Řádu. Podle Ústavy Řádu zůstává místodržící velmistra ve funkci jeden rok se stejnými pravomocemi jako má velmistr. Místodržící velmistra musí před koncem svého mandátu znovu svolat Úplnou státní radu.

Místodržící velmistra se věnuje chodu Řádu. Spolu se Svrchovanou radou vydává zákonná ustanovení, která nejsou stanovena v Ústavě, vyhlašuje vládní akty a ratifikuje mezinárodní dohody.

Rezidencí místodržícího je sídlo Maltézského řádu, Magistrální palác v Římě na Via Condotti. Nový místodržící velmistra má před sebou složitý úkol, vést Řád v době pandemie a probíhající ústavní reformy. 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 6.12.2020 20:26 | karma článku: 20,51 | přečteno: 523x