Historická událost v Maltézském řádu – Svatý stolec převzal vedení Řádu

Dnes došlo k významné právní události v Maltézském řádu, která nemá v historii tohoto Řádu obdobu. Svatý otec zasáhl z moci papeže do vedení řádu.

Dnes došlo k významné právní události v Maltézském řádu, která nemá v historii tohoto Řádu obdobu.

Svatý otec František dnes ve městě Římě vyhlásil novou Konstituci Maltézského řádu (Suverénního vojenského špitálního řádu svatého Jana z Jeruzaléma, Rhodu a Malty) a související Kodex  a nařídil jejich okamžité uvedení v platnost. Dekret stanovuje zrušení Vysokých úřadů, rozpuštění stávající Svrchované rady, ustavení prozatímní Svrchované rady a svolání mimořádné generální kapituly na 25. ledna 2023, na svátek Obrácení svatého Pavla. 

Papež také připomíná, že výsady samotného řádu nepředstavují soubor pravomocí a výsad vlastních svrchovaným subjektům, jak je uvedeno v Sentenci z 24. ledna 1953, kterou vydal Tribunál kardinálů. Jako řeholní řád je tedy "v různých podobách závislý na Svatém stolci".

Svatý otec ocenil úsilí všech členů řádu a dobrovolníků, ale pečlivě vnímal i potřebu zahájit hlubokou duchovní, morální a institucionální obnovu celého Řádu, zejména a nejen členů první třídy, ale také členů druhé třídy". "Důležité reformní dílo" svěřil papež svému zvláštnímu delegátovi, kardinálu Silvanu Maria Tomasimu, který byl rovněž pověřen revizí Konstituční charty a Melitenského kodexu a přípravou mimořádné generální kapituly spolu s velmistrem-poručíkem. "Bylo učiněno mnoho kroků," zdůraznil František, "ale stejně tak mnoho bylo překážek a obtíží, které se na této cestě vyskytly.“

51. český velkopřevor řádu Maltézských rytířů (1754–1769). Emanuel Václav Krakowský (Muzeum středního Pootaví Strakonice)

Proto byl vydán dnešní dekret, kterým se oznamuje ukončení procesu obnovy a jmenování nových členů prozatímní svrchované rady, kterou tvoří: velkokomtur Fra' Emmanuel Rousseau, velkokancléř Riccardo Paterno di Montecupo, velkošpitálník Fra' Alessandro de Franciscis, receptor společného pokladu Fabrizio Colonna a dále Fra' Roberto Viazzo, Fra' Richard Wolff, Fra' John Eidinow, Fra' Joao Augusto Esquivel Freire de Andrade, Fra' Mathieu Dupont, Antonio Zanardi Landi, Michael Grace, Francis Joseph McCarthy, Mariano Hugo Windisch-Graetz.

Fra' John Dunlap, místodržitel Řádu a hlava prozatímní vlády řádu poděkoval Svatému otci za tento krok - "Maltézský řád," píše Dunlap v komuniké, "vítá otcovské činy Jeho Svatosti, které dokazují velkou lásku papeže k našemu řádu. Po pečlivém prozkoumání různých návrhů předložených v posledních měsících papež určil směr, který slibuje zajistit budoucnost řádu jako řeholního institutu i jako svrchované entity". Fra' Dunlop proto označuje Františkovo rozhodnutí "zmocnit prozatímní vládu" za první krok "v jasném plánu na efektivnější a racionálnější řízení řádu".

Krok papeže je posledním článkem v dlouhodobé krizi, kterou Řád prochází od dob odstoupení velmistra Fra Festinga, kdy vypukl spor mezi papežem a velmistrem. Posledním zvoleným velmistrem byl pak Giacomo dalla Torre, který zemřel v roce 2020. Po jeho smrti vedou Řád již jen místodržitelé a po smrti místodržitele Fra Marca Luzzaga v červnu 2022 se funkce ujal Fra Dunlap. Nyní převzal odpovědnost za další směřování Řádu Svatý stolec.

Je třeba připomenout, že krizi odráží i České velkopřevorství. Volit velkopřevora mohou jen profesní rytíři a velkopřevor může být také jen profesní rytíř. Tj. muž, který složí tzv. Velké sliby a žije řeholním životem, zároveň je ze šlechtického rodu, tj profesní rytíř 1. třídy. Ostatní, zjednodušeně, jsou tzv. obedienční rytíři, žijí rodinným životem, nemusí být ani šlechtici a více či méně se podílejí na činnosti a životě Řádu, někdy je ta činnost zcela formální. Našim posledním voleným velkopřevorem byl kníže Fra Eduard Karel Paar, doyen českého velkopřevorství pocházející z knížecího rodu Paaru. Od roku 2004 vedli velkopřevorství pouze tzv. prokurátoři.

V červenci 2022 byl českým velkopřevorem jmenován Pierre de Bizemont. Profesní rytíř řeholník 1.třídy. Dosavadní prokurátor obedienční rytíř Johannes Lobkowicz byl z funkce odvolán. 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 3.9.2022 19:17 | karma článku: 17,16 | přečteno: 445x