Don Salvator Dalí, markýz de Dalí de Pubol

Salvatora Dalího není nutné představovat. Jeho surrealistické dílo a život vypráví za něj. Nicméně je méně známá skutečnost, že Don Salvator Dalí byl povýšen do šlechtického stavu s titulem markýze.

Markyzát Dalí de Púbol byl španělský šlechtický titul vytvořený španělským králem Juanem Carlosem I. 24. července 1982 ve prospěch Salvadora Felipeho Jacinta Dalího i Domenecha. Salvatora Dalího není nutné představovat. Jeho surrealistické dílo a život vypráví za něj.

Nicméně je méně známá skutečnost, že Don Salvator Dalí byl povýšen do šlechtického stavu s titulem markýze.

Stalo se tak za mimořádné zásluhy o kulturu Španělska. Povýšen byl královským dekretem ze dne 24.7.1982.[1] Titul byl původně dědičný, nicméně Dalí si přál jeho změnu na titul osobní, který by zanikl s jeho smrtí. Jeho žádosti bylo vyhověno dne 27.5.1983.[2]

Predikát titulu je tvořen jeho otcovským příjmením Dalí a hradem Púbol, který v roce 1968 zakoupil v Geroně pro svojí životní partnerku a věčnou inspiraci Galu Dalí. Gala je pohřbená v tamní kryptě a z hradu je nyní muzeum umělcova díla. Hrad je v gotickém slohu a je zapsán do seznamu kulturního dědictví Katalánska.[3]

Erbem Dona Salvatora byla černá orlice ve zlatém poli, na štítě s korunou markýzů.

Erb byl inspirován erbem starého katalánského rodu Corberes, pánů z Pubolu, kteří měli v erbu krkavce a v 15. století vlastnili tento hrad. Jejich erb je na různých místech hradu a byl inspirací Dalího pro svou tajemnost a starobylost.

Don Salvator byl i nositelem velkokříže španělského Řádu Carlose III. a velkokříže Řádu Isabely Kastilské (Katolické). 

Erb Dalího

 

 

[1] A20173-20173.pdf (boe.es)

[2] A14808-14808.pdf (boe.es)

[3] Patrimoni arquitectonic (gencat.cat)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 14.7.2023 19:49 | karma článku: 11,39 | přečteno: 194x