Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Benátky sv. Janu Nepomuckému zasvěcené

Nepomuk se stal patronem gondolierů i Benátek, k němuž se obyvatelé serenissimy s důvěrou obraceli za ochranou. A návštěvník z předalekých českých a moravských zemí ho dodnes může potkat v tomto překrásném klenotu Evropy.

Benátská republika byla po staletí součástí katolického světa, ve které se míchaly prvky kultury orientu a Byzance. Předurčovala je k tomu poloha ve středomoří, jejich výboje, obchod a nesmírné bohatsví, které přinášelo mnoho možností pro rozvoj umění a kultury. Benátky byly mořskou državou, která každodoročně symbolicky uzavírala zásnuby s mořem při velkolepé slavnosti na pověstných kanálech.

A kde bylo moře a katolictví, tam byl i nejznámější Čech 18. století. Bez nadsázky jím byl sv. Jan Nepomucký. Světec, jehož věhlas dosáhl Amerik i vln Tichého oceánu. Pro našeho čtenáře by bylo nošením sov do Athen znovu opakovat jeho příběh. Pravdivý i legendární, i ten, který stál kdesi na pomezí mezi „českým“ nebem a zemí.

Nepomuk se stal patronem gondolierů i Benátek, k němuž se obyvatelé serenissimy s důvěrou obraceli za ochranou. A návštěvník z předalekých českých a moravských zemí ho dodnes může potkat v tomto překrásném klenotu mezi evropskými městy. Nejznámější venkovní socha je umístěna na rohu kanálu Grande a Cannaregio, kde vítá a provází všechny lodě a mořské poutníky. San Giovanni Nemopuceno je sochou od benátského mistra 18. století Giovanni Marii Morlaitera, tvořil v pozdně barokním a rokokovém slohu zejména v Benátkách, kde se narodil i zemřel. Umístění sochy vypovídá o velevýznamném postavení Nepomuka v panteonu světců Benátek, volně stojících soch v Benátkách nenajdeme mnoho. Bohužel dnes je socha silně poškozená, ale to to jí nic neubírá na působivosti.

Ovšem asi nejzdařilejší zobrazení Jana Nepomuka z 18. století dnes najdeme daleko více skryté očím poutníků. Nacházejí se v kostele San Polo, tj. Apoštola Pavla. Jedná se o raně středověký kostel, který prošel renesančními a barokními úpravami a skrývá mnoho cenných děl. Zde nalezneme dva velmi barvité barokní obrazy. Umučení sv. Jana Nepomuckého a zjevení Panny Marie sv. Janovi Nepomuckého. Umučení je v Oratoři sv. Kříže a je vytvořeno mistrným štětcem Giandomenica Tiepola. Giandomenico Tiepolo byl benátským malířem pozního baroka a rokoka a synem slavného Giovanniho Battisty Tiepola. Giandomenico tvořil osobitým stylem, rád maloval každodenní život. Scéna z Kamenného mostu zobrazuje házení kamenů na světce dvema biřici. Jejich brutální síla nedává žádnou možnost záchrany muži padajícímu z mostu, bude rozdrcen těžkými kameny a neodvratnost smrti se zračí v světcově pobité tváři, ze které už prchá život.

Umučení sv.Jana Nepomuckého

Druhý obraz Nepomuka – Zjevení Panny Marie je na oltářním obraze v kapli sv. Jana Nepomuckého. Obraz je namalován slavným Giovannim Battistem Tiepolem. Vidíme zde tutéž bledou světcovu tvář, ale muž se s nadějí opírá o kříž a dívá se na Bohorodičku s malým Kristem. Již brzy spatří tvář Boha a zasadne po jeho pravici. Bolest a smrt jsou jen branou k věčnému životu. Smrt a brutalita jsou poraženy. Obraz Zjevení byl objednán pro kostel polským králem Augustem III, který byl saským kurfiřtem a s pomocí rakouského a ruského vlivu byl dosazen na polský trůn. August byl zámým milovníkem umění a daroval kostelu ostatek sv. Jana Nepomuckého. Až do 50.let 20. století se právě u kostela San Polo pořádalo procesí k uctění památky Nepomuka, vždy ve výročí jeho smrti.

Zjevení Panny Marie sv. Janovi Nepomuckému

Benátky jsou tedy městem zasvěceným i našemu sv. Janovi Nepomuckému, který je spojnicí mezi našimi zeměmi a Benátskem. Ostatně i tamní gondoliéři se pravidelně účastní pražských Navalis, slavnosti, která má dnes již velmi skromně připomínat dávná velkolepá barokní pražská procesí k uctění sv. Jana.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 28.8.2022 16:29 | karma článku: 15,75 | přečteno: 216x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Grifo není gryf ani okřídlený lev – ad nové logo Muzea Prahy

Samotné logo je sice roztomilé, ale zjevně chybně označené. Výše uvedený kánon zobrazování gryfa u nás platil po staletí. Bohužel se nyní Muzeum Prahy (skrze svůj FB profil) zpětně pustilo do obhajování zjevné chyby.

17.6.2024 v 8:17 | Karma: 12,10 | Přečteno: 211x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Za záchranu Prahy roku 1848 vděčíme maltézskému velkopřevoru Khevenhüller-Metschovi

Velkopřevor a zemský velitel Khevenhüller-Metsch v červnu revolučního roku 1848 nenechat pálit děla přímo do vzbouřené Prahy, ale nad hlavy povstalců, aby byly minimalizovány ztráty na životech i materiální škody.

15.6.2024 v 19:24 | Karma: 16,78 | Přečteno: 227x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

„Panenka Marie Podsrpenská“ a maltézský velkopřevor Althann

Za pověst Panenky Marie Podsrpenské, která zlidověla díky filmové veselohře, a jejímu nádhernému baroknímu kostelu na Podsrpu vděčíme velkopřevorovi Maltézského řádu hraběti Ferdinandu Michaelovi z Althannu.

14.6.2024 v 20:22 | Karma: 16,98 | Přečteno: 275x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Vévodství Frýdlantsko a šlechtické tituly Albrechta z Valdštejna

Frýdlantské vévodství (německy Herzogtum Friedland) bylo vévodství v severních a východních Čechách pod vládou Albrechta z Valdštejna. V tomto roce uplynulo 400 let od jeho zřízení.

9.6.2024 v 20:05 | Karma: 13,42 | Přečteno: 194x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Arco, Klinger, Mornstein, Treichl – potomci losinsko-vízmberské větve Žerotínů

Tímto článkem doplňuji aktuální a věrné genealogické informace o nejmladší generaci potomků losinsko-vízmberské větve rodu Žerotínů, které jsou nedostatečně zpracovány v Almanachu českých šlechtických rodů 2024

9.6.2024 v 14:34 | Karma: 10,20 | Přečteno: 152x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 254
  • Celková karma 15,59
  • Průměrná čtenost 760x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik