Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Antika patří k naší kultuře jako třeboňské rybníky

Nadpis zní možná poněkud podivně, ne tolik při bližším pohledu. Neptun kdysi vládl i našim rybníkům, jenom jsme na to v honbě za moderními dějinami zapomněli.

Naše území je propojeno s dobou antickou již od markomanských válek, jsou to ony známé pochodové tábory římských legií, které jsou u nás spojovány s římskými taženími proti zadunajským Germánům v období vlády Marka Aurelia. Jsou to taktéž nálezy a doklady vlivu římské kultury na germánské kmeny žijící na našem území v tehdejší době, vysloveně epochální je nález hrobky velmože z kmene Svébů u Mušova, dnes prezentován v muzeu v Mikulově.

Ani si příliš neuvědomujeme, že v dobách 12. století dochází u nás k obnově monumentálního malířství a architektury, vzniká Juditin most a malby v znojemské rotundě, vše má přímou návaznost na antiku. V dobách Přemysla Otakara II. a zejména Karla IV. nacházíme mnoho příkladů římské ikonografie ve službách panovnické ideologie. Naše písemnictví již od dob Karla IV. postupně objevuje krásu antické literatury prostřednictvím italského renesančního humanismu, aby se plně rozvinulo v pozdějších letech a staletích překlady antických autorů a nepřímým ovlivněním humanistických spisů, český renesanční humanismus vnesl do našich měst a sídel šlechty a objektů církve antickou mytologii, architekturu, malířství, sochařství, latinskou literaturu, stovky nápisu – vše přímo nebo nepřímo inspirované či napodobované antickými vzory z Itálie a odjinud. 16.-17. století je u nás doslova prodchnuté antickou kulturou. Nejinak tomu bylo později.

V 19. století na našem území vznikla velká sbírka sádrových odlitků antických soch, vzniká rozsáhlými nákupy v těsné návaznosti na založení Stolice pro klasickou archeologii (dnešního Ústavu pro klasickou archeologii) na tehdejší Karlo-Ferdinandově univerzitě v roce 1872. Její nejslavnější éra je pak spojena s osobností prof. Wilhelma Kleina, který úzce spolupracoval s Josefem Václavem Myslbekem na řadě dodnes uznávaných rekonstrukcí. Patří k největším a nejkvalitnějším kolekcím svého druhu ve střední Evropě a obsahuje 550 položek. Dnes je v Galerii antického umění v Hostinném a na zámku Duchcov. Výuka na humanistických gymnáziích udržovala znalost klasické latiny a řečtiny a umožňovala poznávání antické kultury v její autentické podobě až do 50 let 20. století, ona vychovala množství odborníků tzv. evropského formátu v oblasti klasické archeologie, kteří položili základy dnešních úspěchů našich vědců na tomto poli.

Je bohužel málo známé, že naši archeologové z Ústavu pro klasickou archeologii pracují na výzkumech v bulharském Pistiru, kdysi se jednalo o řeckou kolonii a významné centrum antické Thrákie. Dále probíhaly, a to po několik sezon, výzkumy na lokalitě Džandavláttepa v Surchandarijské oblasti jižního Uzbekistánu – objekty z doby sasánovské dynastie. Odborníci FFMU mají své projekty v Pompejích i na Krétě a samozřejmě další a další.

Nicméně situace všeobecné prezentace výše uvedeného je velmi malá. Je poněkud skandální, že jako jediná země v Evropě nemáme v metropoli muzeum antiky. Aspoň základní znalost latinského jazyka je v populaci velmi malá. Kulhá popularizace výsledků práce naší klasické archeologie. Naše společenství zapomíná, že jsme v našich městech a v naší kultuře obklopení antickou kulturou, ano, není to tak prvoplánové jako ve Středomoří či na původních územích římské říše či Řecka, to je pochopitelné, ale je velká škoda, že zapomínáme na velký vliv antické kultury na naší kulturu.

Snad alespoň částečným splacením dluhu bude chystaná expozice antiky v nově otevřeném Národním muzeu. Stále se hovoří o výuce dějin, a moderních dějinách 20. století, obávám se, abychom v honbě za dějinami 20. století úplně nezapomněli na úspěchy naší vědy na poli klasickém římském a řeckém a nezapomněli na antiku kolem nás, kterou můžeme potkat třebas v Sušici ve výzdobě měšťanských domů nebo na nápisu na soklech soch u vesnických cest u oněch rybníků. Byla by to nezvratná škoda.

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 9.2.2019 11:22 | karma článku: 15,78 | přečteno: 284x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Bylo ctí sloužit šlechtickému rodu – dědiční polesní Rakušané ve službách von Sporcků

Mnohdy veřejnost historicky vnímá sluhy, lokaje, komorníky a nejrůznější jiné zaměstnance šlechticů či jejich dvorů jako slouhy. Opak byl samozřejmě pravdou. Sloužit šlechtě bylo ctí a naplněním života mnoha lidí.

19.5.2024 v 18:24 | Karma: 9,03 | Přečteno: 99x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Kuks – barokní umění i krvavé barbarství – syn a otec z rodu Šporků

Kuks je skutečný jemný a překrásný ve své barokní pompě. V jeho kryptě jsou však i ostatky Johanna Sporcka, který připomíná i krvavé základy zrodu barokní legendy jeho syna Františka Antonína.

18.5.2024 v 19:23 | Karma: 17,35 | Přečteno: 210x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,91 | Přečteno: 324x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,90 | Přečteno: 924x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,66 | Přečteno: 145x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

byt s terasou
byt s terasou

Velvarská, Horoměřice, okres Praha-západ
7 450 000 Kč

  • Počet článků 291
  • Celková karma 16,55
  • Průměrná čtenost 902x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik