Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem potkal štěstí

Nechci to, slyšíš? Vypadni! Zní mi to jako, když uražený milenec odmítá dárek.  A najednou je ta zhrzená dárkyně u mě. Tady máte, já vám to dám zadarmo. Masážní strojek a tady ještě hodinky. Máte manželku, ne?

Paráda, to je teda klika. On to naštěstí, podle mě, není masážní strojek, ale holicí. Tím lépe. Ten bych potřeboval. Zdá se, že se na mě usmálo štěstí. A vůbec mně nějak nevadí nebo nedochází ta záměna masážní a holicí. Dobrý, shrábnu věci, pěkně si je srovnám vedle sebe a spokojeně sedím.

Cikánečka ale neodchází a pořád mele, že mně to dává zadarmo. Nemusím se bát, je to kradený. Před půlhodinou na Václaváku. Vytáhne, vlastně už podruhé, ten strojek z krabičky a ukazuje mi ho zblízka. Jasně, třífrézový stroječek, prostě kvalita.  Bůh suď, proč v tom okamžiku jsem ten temný původ  považoval za důkaz kvality „darované“ věci. A znovu mele, že mně to dá úplně zadarmo a ať ji dám jen na lístek na vlak a na nějakou svačinu.

Já nic nemám, povídám. Mám v peněžence jenom 100. Víc ti dát nemůžu. Světácky přecházím na tykání. Přece se vyznám. Nakonec ji tu peněženku ukazuji. Měl jsem v ní 150 Kč, které vysápla s obratností salónního kouzelníka. Drobný jsem uhájil. Nedám! Neřekla už nic, sebrala krabičku s hodinkami a zmizela někde v hale.

 

Tak jsem to zvládl. Jsem holt klikař. Mám skvělý holicí strojek a skoro zadarmo. Mezitím mně přijel vlak, nastoupil jsem a spokojeně se usadil. Chvíli jsem si četl, ale pak mně to nedalo. Vytáhnu ten strojek. Je to pěkné. V celém balení je jakýsi kožený obal, protože krabička je jen z papíru. Napájecí šňůra, kartáček na čistění. Jen v tom strojku nějak hrká. Ale jinak je to profesionální výrobek. Vše jak má být. Sundám kryt fréziček a vidím jakési podivné kolmo trčící plíšky. Tak to je divné. Tohle snad nemůže fungovat. U normálního holicího strojku jsou ty holící břity zaintegrované do krytu.

 

Konečně se dostavily první pochybnosti o výhodnosti celé akce. Ale že to trvalo, co? Doma jsem balíček odložil do dílny. Nejsem chlubivý typ. Naštvání však zůstává. To musím oznámit. Vždyť je to podvod, pokoutní výroba atrap. Organizovaný zločin! Ale co oznámím? Že jsem dal ženský 150 Kč na vlak. Ten strojek byl přece zadarmo. Vypadá to, že je všechno perfektně vymyšlené a prokalkulované do posledního detailu. A ten její excelentní obchodní výkon. Jako z návodu. Strčit zboží do ruky, hodit ho třeba do auta a už se dá obchodovat. Kdepak, dnes už se nekrade, dnes se podvádí.

No, mohlo tě to trknout hned, když jsem viděl, kdo mi to nabízí. Ne nadarmo se přece na Moravě říká o někom, kdo nemluví pravdu, že cigání. No jo zlatí cikáni. Kdo vlastně přišel na ty Romy? Mácha ani staří kronikáři ne, ti Rómy neznali. Někdo chtěl zřejmě špatnou pověst  cikánů řešit přejmenováním. Jak úzkoprsé. A navíc ten nový název ukazuje kam nemá. Nicméně ten proces výměny navozuje krásné asociace. Drobně anekdotického charakteru.

„Mám pro vás dvě zprávy. Jednu dobrou a druhou špatnou. Ta dobrá je, že se odstěhovali cikáni. A ta špatná, že se k nám nastěhovali Rómové“. No, jak jinak to mohlo při tom přejmenování proběhnout?

Pověst se drží jednotlivých národů jako klíště. Šetrný jako Skot, opilý jako Dán. Nějak jsem nezaznamenal žádný pokus o změnu jejich jména. Ne, to není řešení.

Ale nechci sklouznout do nějakých etnických invektiv. Ostatně poprvé mě nějak podobně napálil Čech. Ten zase vydával sadu nožů, kterou si klidně koupil v obchodě za 190 Kč za vysoce kvalitní, zboží. Prodal mi ho za 500. Sice jsem to usmlouval na 300, ale, že jsem neměl drobné, dal jsem mu nakonec víc. Je v tom, ale také parazitismus výrobců. Zkomolí značku Solinghen a jdou s tím klidně na trh. A v papírové krabici. A znalý blbec na to skočí.

A jak to dopadlo s tím strojkem? No, zapojil jsem ho do zásuvky. Sice nevyrazil pojistky, dokonce se rozsvítila jakási kontrolka, ale netočil se. Zřejmě tam není motorek. Ale rozebrat jsem ho zatím nedokázal. Prostě pořád nechci uvěřit, že by dělali tak dokonalou atrapu.

On to nakonec ten holicí strojek je, ale na nohy. Mluvila přece nejdřív o strojku pro ženské. A ten název Princeshave. Takže žádný organizovaný zločin, žádné podzemní továrny. Opravdu jenom obyčejná čórka.

Dokonce v tom balíčku byl i letáček. Ve španělštině. Ale pochopil jsem,, že se celá věc musí nejdříve nabít a to trvá 8 – 14 hodin. No uvidím.

Jsem holt nevěřící Tomáš. Chudáci Tomášové, měli by se nechat přejmenovat.

 

Autor: Jaroslav Kokeš | pátek 25.1.2008 7:59 | karma článku: 17,63 | přečteno: 2115x
  • Další články autora

Jaroslav Kokeš

Význam téměř tuctové volby

Pokud se oprostím od osobních pocitů, je pro mě zítřejší volba prezidenta vlastně nezajímavá. Ale co je opravdu zajímavé a nesmírně poučné, to jsou ty tanečky snad všech stran, různých spolků, důchodců atp. okolo ní. Bude třeba pečlivě hodnotit ne tak slova, ale hlavně činy. Ani ne tak to, kdo se nakonec prezidentem stane, ale jakým způsobem se jím stal a co kdo udělal ve snaze, aby se jím stal ten druhý.

7.2.2008 v 11:27 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1204x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kokeš

Kdepak, žijeme v nejlepším období

Kdy jindy se můžete potěšit tím, že Dr. Rath někoho označí za největšího hulváta a nebo předseda Paroubek pohovoří o sebestřednosti prezidentově. A třetí vzadu za sebe nechává platit poplatky u lékaře cizí lidi. A tato strana vede volební preference.

1.2.2008 v 8:35 | Karma: 15,12 | Přečteno: 847x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kokeš

Nenáviděná instituce

Ne, nejde o berňák nebo dopravní policii. Mám na mysli velkou koalici. Nicméně mám stále silnější dojem, že to není až tak odporné řešení. Myšlenkujte se mnou.

17.1.2008 v 9:25 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kokeš

Paroubci jsou pořád stejní

Švejk, v jedné ze svých nesčetných příhod, vzpomíná na kořalečníka Paroubka. Řekl bych, že dnešní Paroubek, předseda ČSSD, opakuje tu stejnou chybu, jako jeho knižní jmenovec.

16.1.2008 v 8:38 | Karma: 26,15 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kokeš

Paráda, máme průměrný příjem 30 000 Kč

Toto jsem si v duchu vypočítal po přečtení údajů o průměrné hodinové mzdě v ČR v dnešním Metru a Expresu. Co je to za nesmysl? To byla moje první reakce. Nakonec jsem musel ten údaj akceptovat. Musel jsem ale hodně počítat.

8.1.2008 v 8:04 | Karma: 14,53 | Přečteno: 1468x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

David Rath je zpátky ve vězení, ale jako primář. Pomáhám komunikovat, řekl

26. června 2024  17:11

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci,...

Řidiči kolikrát nevědí, co vezou, řekla svědkyně v kauze pašování za miliardy

26. června 2024  16:58

Pašování hašiše a kokainu, podvody, legalizace výnosů z trestné činnosti. To je pouhý výčet...

Řidiči se převrátil návěs s kravami, veterináři museli některé utratit

26. června 2024  16:34

Přívěs s osmnácti kravami se dnes odpoledne převrátil zahraničnímu řidiči na silnici I/35 v Býšti...

Poslanci schválili zřízení vyšetřovací komise ke střelbě na filozofické fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  16:30

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1085x
Momentálně jsem zatížený výchovou dvou malých dcer a stavbou baráku. Mít jiné zájmy je velmi náročné.

Seznam rubrik