Divadlo v Plzni bude – máme se radovat? Doufám, že ano.

Plzeňské zastupitelstvo včera schválilo stavbu nové divadelní budovy za 818 miliónů korun. Přemýšlím, jestli je to dobře nebo špatně, v každém případě ve mně pozitivní pocity rozhodně převládají...

Musím se přiznat, že v divadle jsem naposledy byl... marně přemítám... no, už je to dost dlouho. Nevím, jestli na mne v takovém případě náhodou nesedí označení „kulturní barbar“, možná ano, možná ne. I když do divadla příliš nechodím, jsem rád, že bude v Plzni nová divadelní budova. Z více důvodů...

Když už má být Plzeň Evropským městem kultury 2015 a projekt nového divadla byl jedním z nosných motivů této kampaně, bylo by nyní víc než divné, kdyby se najednou stavba prostě „škrtla“. Jasně, že jde v první řadě o peníze, ale když na to nemám, tak nemůžu chtít být Evropským městem kultury. A když jím chci být, musím do toho investovat.

Budova Komorního divadla je ve špatném stavu, mohu-li věřit komentářům zasvěcenějších, než jsem já. A pro mne to hlavně vůbec není reprezentativní divadelní budova. Je to obyčejný dům zastrčený v řadě dalších. Vybavuji si matně, že jako malé dítě jsem nemohl pochopit, že tohle je divadlo. Pro mne byla divadlem budova ve Smetanových sadech, a ne nějaký šedivý činžák. A pak tu bylo taky malé divadlo, taky s pěknou a výraznou kopulí, ale to už dlouhou dobu nestojí.

Místo, kde bude nová divadelní budova stát, bylo dlouhá desetiletí jedním slovem zanedbané. Nikdy jsem nedokázal pochopit, proč je pár kroků od náměstí takový prašný plácek. Jistě, mohla tam aspoň zadarmo parkovat auta, pokud si do výmolů jejich řidiči troufli. Parkovné by si zde nikdo vybírat nedovolil. Sem tam se objevil cirkusový stan a plácek se zaplnil maringotkami. Ale jinak - prach nebo bláto, to si vyberte podle počasí.

A dál... Prostě jsem úplně obyčejně rád, že centrum Plzně získá další krásnou budovu, na kterou bude radost se podívat, na kterou se třeba budou i jezdit dívat lidé z okolí. V posledních desetiletích vyrostlo více pěkných objektů, na nichž oko rádo spočine. Aby nedošlo k mýlce, stále mluvím o architektuře.

Jen doufám, že se to celé nějak nezvrtne. Že se stavba nestane „dojnou krávou“ pro různé xyz (dosaďte si dle libosti). Že se celá akce významně neprodraží oproti plánovanému rozpočtu, jak je bohužel v našich krajích často zvykem. Že v dokončeném divadle bude všechno fungovat tak, jak má. Že bude budova otevřena včas a podle plánu, aby fungovala po celou dobu našeho účinkování coby Evropského města kultury. Prostě, že vše klapne tak, aby ani opozice, ať jí v té době bude, kdo bude, nemohla proti průběhu stavby a následnému fungování divadla nic namítat.

Jsem rád, že zastupitelé stavbu schválili a držím novému divadlu palce. Tečka.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Kohoutvaclav | pátek 23.3.2012 8:25 | karma článku: 13,92 | přečteno: 672x