Jak si správně kousat nehty

Co si budeme povídat, najít správného učitele bývá dost těžké. Rodiče nás již od dětství od tohoto sportu odpuzují, v tom pokročilejším věku nás zase okřikují naše protějšky a ve stáří už moc není co kousat.V následujícím textu se pokusím poradit kousačům nehtů jak na věc. Kousače nehtů jsem zařadil do tří kategorií, neboť je jasné, že jinak se bude přistupovat ke kousači začátečníkovi a zcela jiné dotazy a potřeby bude mít kousač profesionál. Podkategorie tvoří „kousač polykač“ a „kousač plivník“.

Kousač začátečník: Základy správného kousání nehtů pro kousače začátečníky

Obrovskou výhodou kousačů začátečníků je fakt, že mají své nehty pěkně narostlé, pevné, hladké, zkrátka k nakousnutí.
O to víc je zde důležité vyvarovat se chyb, kterých se průměrní kousači začátečníci často dopouštějí. Ke kousání nehtů se zpravidla používají vaše zuby. Nejvíce přijdou ke slovu tzv. jedničky, ale velmi častá a známá je technika trojek, což jsou tzv. špičáky, které jsou schopny ukousnout i ten nejtvrdší a nejpoddanější nehet. Začněme ale u jedniček.
Než začneme s popisem samotné techniky kousání, je třeba si rozmyslet, který nehet jakého prstu budeme kousat. Není nic horšího než po okousání zjistit, že jsme okousali nehet zcela jiného prstu, než jsme zamýšleli.
Já osobně doporučuji kousat nehty nejdříve u palce pravé ruky pokud jste pravák a u palce levé ruky pokud jste levák. Nevím proč zrovna takto, ale návody musí být přesné a tímto je to určeno vcelku spolehlivě.
Pokud tedy nechceme již od začátku experimentovat, zvolíme techniku, která počítá s využitím spodních a horních zubů ve vašich ústech.
Vložte připravený nehet zvolené ruky do úst. Pokuste se spojit horní a dolní jedničky, aby jste mezi nimi cítili připravený nehet. Nyní ruku z úst vyjměte a ujistěte se, že máte oslintaný ten správný nehet. Pokud nikoliv, postup zopakujte. Nyní zatlačte o poznání více na nehet, který je z obou stran uvězněn mezi vašimi jedničkami. Tlak zesilujte dokud neuslyšíte lehké křupnutí. Je to znamení, že nehet povolil. Pokuste se ještě zvýšit tlak zubů a oddělte nehet od prstu tak, aby vám zůstal buď mezi zuby, nebo spadnul do úst.
Pokud se řadíte mezi kousače polykače, přesuňte ukousnutý kus nehtu do úst a ať již zapijete douškem vody či motorového oleje, nehet polkněte.
Pokud se řadíte mezi kousače plivníky, proudem vzduchu nehet vyplivněte do postele.
Nyní můžete pokračovat dál v kousání u dalšího prstu, pouze vyměňte prst, který chcete okousat. Pokud chcete dál kousat ten samý prst, který jste již kousali, přečtěte si lekci pro pokročilé, kde se více věnuji okousáním stejného nehtu vícekrát.

TIPY:
Nehty před kousáním nemáčejte. Jsou poté kluzké a křupnutí není tak působivé jako u nehtů suchých.
Pečujte o své nehty až do té doby, než se je rozhodnete kousat.

Foto: Typicky ukousnutý nehet začátečníkem:



 


Kousač pokročilý: Správné kousání nehtů pro pokročilé

Vy už nějaké zkušenosti s kousáním máte že? Většina nehtů se sice stále těší hezkému tvaru, ale již je zde pár prstíků, které poznaly vláhu vašeho jazyka a vůni zubní pasty.
Vy pokročilí se zejména musíte zbavit škodlivých návyků, nebo řekněme zlozvyků, které jste si nesprávně osvojili, když jste začínali své kousání bez přečtení byť jediného návodu na správné kousání nehtů. Úvodem vám chci ještě zaručit, že tato analýza vychází z těch nejposlednějších zjištění a trendů z laboratoře pro výzkum správného kousání nehtů.
Vám pokročilým zejména vysvětlím, jak dokousat již nakousaný nehet a jak se připojit do skupiny kousačů profesionálů.
Pokud vždy jen nehet ukousnete a tím pro vás kousání jednoho prstu skončilo, již nyní nevědomky děláte první amatérskou chybu. Nehet jednoho prstu je třeba dokousat pořádně. Pokud jen uchopíte nehet mezi zuby a po letokruhu jej ukousnete, jde o postup špatný. Musíte si osvojit již zmíněnou metodu, kde použijete své špičáky ke kvalitnějšímu ukousnutí nehtu. Je potřeba vybraný nehet vložit dále do úst a vašim špičákem zajet až pod nehet, co nejblíže ke kořenu nehtu. Poté naprosto chladnokrevně skousněte. Tento postup opakujte u jednoho nehtu vícekrát, dokud není nehet vykousnutý natolik, že se pod něj již nejde dostat špičákem ani špičkou kružítka. Někdy tento úkon doprovází krvácení, což vás vůbec nemusí znepokojovat. Jedná se o vítaný doprovodný jev správného kousání.
Do skupiny profesionálů kousačů se zařadíte jenom a pouze tehdy, když takto vylepšíte většinu prstů na obou horních končetinách.

TIPY:
Pokud nemůžete nehet ukousnout, máte tupé špičáky. Je potřeba své zuby brousit pozinkovaným plechem případně smirglovým papírem.
Pro zastavení krvácení použijte jako desinfekci vlastní sliny.

Foto: Typicky ukousnutý nehet pokročilým:



 


Kousač profesionál: Kam dále.

Když si osvojíte techniku štípání zubů vašimi špičákami a máte ukousané všechny prsty u rukou, je třeba nelenit a pustit se do intenzivního tréninku.
Již automaticky počítám s tím, že kousač profesionál má okousané všechny prsty na obou rukách. Nyní je potřeba kousat opravdu intenzivně a profesionálně. Ti skuteční machři v oboru, již žádné nehty nemají. Dosáhnou toho lze velmi jednoduše. Je nutné ukousnout nehet ještě dříve než stačí vystrčit hlavičku z nehtového lůžka. Kontrolujte své ruce zejména ráno, kdy je největší výskyt neukousnutých nehtů. Jelikož jste kousači profesionálové, nepochybuji, že jste již slyšeli nebo jste sami zkusili metodu „absolutní skus“. Jde o to vykousnout nehet vložením celého prstu do úst. Intenzivním tréninkem docílíte toho, že vám v ústech zůstane celý ukousnutý nehet, ale bříško prstu zůstane netknuté.
Profesionálove kousači jsou ve všech případech i zároveň polykači. Kousač plivník se mezi profesionály neřadí.
Pokud si osvojíte i tuto metodu, na vašich rukách není již žádný nehet či zbytek nehtu, ve vaší almaře se nenalézá pilník na nehty, nezbývá než vám gratulovat.
Doporučuji vám poté účast v soutěžích které se konají napříč rokem v celé Evropě. Kolébkou kousání nehtů je Pandžáb (stát v Indii).
Doporučujeme taktéž Mistrovství Světa v kousání nehtů, které se letos koná v Drážďanech.

TIPY:
Na soutěže přijíždějte vždy s okousanými nehty, nepoužívejte umělou výživu nehtů.
Po kousání se doporučuje krátký odpočinek, během kousání dělejte minimálně půlhodinové pauzy po 2 dnech.
Nekousejte nalačno.

Foto: Typicky žádný nehet u profesionála:



 


Velice ocením, když mi zašlete fotografie či zážitky z vašeho kousání. Případné dotazy zodpovím níže v diskuzi, praktický nácvik si lze domluvit přes kontaktní formulář zde na blogu vpravo.

Kousání ZDAR!

V další lekci:
Kousání nehtů u nohou, kousání nehtů vašemu partnerovi, partnerce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondra Kňava | čtvrtek 17.7.2008 10:59 | karma článku: 18,22 | přečteno: 5265x
  • Další články autora

Ondra Kňava

Nový hokejový faul podle Milana Antoše: „Projetí kolem brankáře“

Hokejová extraliga ještě nezná svého mistra, přesto vedení Extraligy přichází s úpravou pravidel podle Milana Antoše. Do pravidel ledního hokeje se dostal nový faul. Název zákroku je prostý: „Projetí kolem brankáře“.

22.4.2024 v 15:27 | Karma: 19,37 | Přečteno: 695x | Diskuse| Sport

Ondra Kňava

Bídník František Janeček to opět dokázal – Les Miserables 2024

Muzikál Les Miserables - Bídníci, se vrátil po 12 letech do pražské Goja Music Hall. Jean Valjean opět svádí svůj boj s Javertem a sál žasne nad pěveckými výkony malých i dospělých pěveckých začátečníků i profesionálů.

19.2.2024 v 8:55 | Karma: 8,66 | Přečteno: 329x | Diskuse| Kultura

Ondra Kňava

Ze života fiktivního zastupitele 1: Nová houpačka v obci vzbudila velké vášně a emoce

V obci Nová Ves u Příčťan se objevila zbrusu nová houpačka na dětském hřišti. Není to žádná extrémní houpačka Kamikadze. Je to zbrusu nová, všemi mastmi mazaná houpačka.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 14,50 | Přečteno: 468x | Diskuse| Společnost

Ondra Kňava

Lastminute dovolená – Omlouváme se za komplikace

Leden 2023 „Miláčku, kam pojedeme letos na dovolenou? „Mohli bychom jet na Mauricius, nebo na Seychelly!“ „No to bychom mohli, ale na to nemáme peníze. Co takhle Chorvatsko?“

16.8.2023 v 10:09 | Karma: 25,78 | Přečteno: 838x | Diskuse| Společnost

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

„Budeš to tam mít s babičkou úplně super. Pejsci, kočičky, teď se jim narodili 2 malá telátka, to budeš mít fajn, hned bychom tam jeli s tebou!“

3.8.2023 v 10:05 | Karma: 39,49 | Přečteno: 4376x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 225
  • Celková karma 14,01
  • Průměrná čtenost 4202x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky