Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nový hokejový faul podle Milana Antoše: „Projetí kolem brankáře“

Hokejová extraliga ještě nezná svého mistra, přesto vedení Extraligy přichází s úpravou pravidel podle Milana Antoše. Do pravidel ledního hokeje se dostal nový faul. Název zákroku je prostý: „Projetí kolem brankáře“.

Milan Antoš se ve svém Podcastu pro Sport.cz rozpovídal o průběhu finálové série mezi Třincem a Pardubicemi. Poukázal zejména na vyjetí brankáře Kacetla mimo své brankoviště, kam ho doprovázel hráč Pardubic Zohorna. Antoš doporučil, že by se toto počínání mělo tvrdě trestat. Je naprosto nevhodné se takto chovat v průběhu finálových klání. Doslova pak řekl, že toto je již za hranou.
Komise rozhodčích reagovala rychle.
Již v průběhu finále rozeslala klubům výklad pravidel, jak se na ledě chovat i mimo něj. Kdy jindy implementovat nová pravidla, než za stavu 1:1 ve finálové sérii. To je v podstatě teprve začátek celého extraligového ročníku. Možná se dalo pár dní počkat, třeba na sedmý, rozhodující duel finále. Komise rozhodčích ale chtěla kluby o pravidlech poučit v předstihu.
Nové pravidlo ovšem budí mírné rozpaky. Jaká je ta správná vzdálenost od brankáře? Je to 1 metr? 10 metrů? Nebo snad celá šíře hokejové plochy? Může se k brankáři couvat? Přijít na pokec, či na frťana?

Komise rozhodčích přišla s krátkým, zjednodušujícím výkladem. „Jakýkoliv pohyb ve směru k brankáři se bude trestat udělením menšího trestu na 2 minuty.“
Každý ať se s tím popere sám.
Protože Komise rozhodčích během Playoff nekomentuje žádné své rozhodnutí, poprosili jsme o vyjádření autora nového pravidla, hokejového borce, co získal ve své kariéře rekordní počet netitulů, světce, člena církve Bratrské, toho času ve výslužbě, kandidáta ODS, hokejového experta i Boha zároveň - Milana Antoše.

Milane, geniální nápad! Jak vás tento nový faul napadnul? Od vás bychom to nečekali!
Víte je to takový Ferriho paradox. Inspiroval jsem se totiž sám u sebe. V podstatě celou hokejovou kariéru jsem měl za úkol clonit brankáři, být důrazný a chodit do brány hlava nehlava. Sami si jistě vzpomenete, jak jsem otravoval život všem brankářům extraligy. Nemohli mi přijít na jméno! Jak jsem zestárnul, uvědomil jsem si, že jsem vůbec nejednal fér. Chtěl bych to teď takto odčinit, ať mě hokejovej pánbů tam nahoře má rád. Co ti golmáni ode mě schytali! Nadávky, nenápadné sekyrky čepelí hole. Kecy na jejich adresu po odpískání.
Tomu je zkrátka konec. Po odpískání už nebude možné se jakkoli přibližovat k brankáři. Takhle prosté to je.

Bude platit toto pravidlo i na vlastního golmana?
Samozřejmě! Ani kolem vlastního brankaře se nebude moci jezdit! Nikdo tam prostě nemá co dělat. Snad to hokejisté pochopí. Nově se bude moci jezdit ke gólmanovi již jen pro radu. Maximálně pak pro doporučení, jakou masku si zakoupit. Nenapadá mě jiný pádný důvod, proč by se ke golmanovi mělo jezdit. Ale třeba tam budou nějaké výjimky. Když bude chtít něco koupit, dojet mu pro vodu, nebo pro touš rozhodčímu. To co ovšem udělal hráč Zohorna, když jel asi na půl metru od Kacetla po odpískání – NAPROSTO NEPŘÍPUSTNÉ, ZBABĚLÉ A HNUSNÉ, FUJ!

Nebojíte se, že český hokej tím utrpí na mezinárodní scéně, kde toto pravidlo neplatí?
Vůbec ne. Podívejte se třeba na kanadské gentlemany. Kanadský národní tým je pověstný svým respektem k brankáři protivníka. Obvykle se ihned po střele na soupeřova brankáře ani nepodívají a ihned peláší na střídačku. Nikoho ani nenapadne střelu dorážet, nebo jen naznačit pohybem, že by k brankáře protivníka chtěli dojíždět! NHL toto pravidlo oficiálně sice nemá, ale už jsem mluvil s panem Garry Netopýrem a máme již anglický ekvivalent tohoto pravidla: „No go to goalie by Antos“. Chtějí to tam taky nasadit až na finálovou sérii, dává to smysl.

Pane Antoši jak jste to dokázal, že na váš popud narychlo komise rozhodčích zaslala finalistům instrukce, jak se v brankovišti chovat, včetně proškolení rozhodčích na nový faul?
Toto jsem již částečně zodpověděl v první otázce. Já sám jsem rozhodčím udělal školení, jak se dá soupeřův brankář rozhodit. Díky tímto Petrovi Břízovi, co mi dělal sparring partnera. Já sám ze své praxe vím nejlíp jak do golmana zajet. Zkrátka jsme s Břizkou rozhodčím názorně ukázali, co je OK a co už ne. Když se zkrátka golman vydá po odpískání kamkoliv, třeba na toaletu, tak ho zkrátka nesmí nikdo doprovázet. Ani ten, co mu při tom musí držet pytlíka. To jsme ukazovali rozhodčím s Petrem nejvíce.

Nové pravidlo vzbudilo velký ohlas, již o jeho pozitivním přínosu mluvil i jeden z trenérů finalistů
Ano, děkuji Markovi Zadinovi za jeho pomoc s promotion tohoto nového pravidla. Jak jste viděli, od 3. zápasu série mezi Třincem a Pardubicemi se kolem brankoviště nic podstatného neděje. Většina branek padla z dálky. Nelíbil se mi jen gól Radila, který byl ve 4. finále z bezprostřední blízkosti branky, za mě již příliš blízko golmana. Domnívám se, že tento gól neměl být uznán, neboť Radil střílel již moc blízko, takříkajíc blízko za hranou. Chápu ale, že rozhodčí se s novým pravidlem pomalu sžívají, tak pro jednou jim tuto chybku odpouštím.

Co byste chtěl vzkázat finalistům Extraligy na závěr?
Přemýšlím ještě o jednom pravidlu, které by mohlo platit od 7. finále: Brankář se nesmí ohrozit přímou střelou. Je to hazard se životem golmanů - ty střely. Ano, vím, že mají výstroj, ale já sám vím, kde mají jakou mezeru a díru, věřte mi, že jsem to během své hokejové kariéry prověřil mnohokrát. A to nejenom hokejkou. Teď je mi stydno kolikrát jsem s nimi zaskóroval. Obdržené góly je bolí nejvíc.

Za rozhovor poděkoval Ondra Kňava

Autor: Ondra Kňava | pondělí 22.4.2024 15:27 | karma článku: 19,17 | přečteno: 691x
  • Další články autora

Ondra Kňava

Bídník František Janeček to opět dokázal – Les Miserables 2024

Muzikál Les Miserables - Bídníci, se vrátil po 12 letech do pražské Goja Music Hall. Jean Valjean opět svádí svůj boj s Javertem a sál žasne nad pěveckými výkony malých i dospělých pěveckých začátečníků i profesionálů.

19.2.2024 v 8:55 | Karma: 8,14 | Přečteno: 314x | Diskuse| Kultura

Ondra Kňava

Ze života fiktivního zastupitele 1: Nová houpačka v obci vzbudila velké vášně a emoce

V obci Nová Ves u Příčťan se objevila zbrusu nová houpačka na dětském hřišti. Není to žádná extrémní houpačka Kamikadze. Je to zbrusu nová, všemi mastmi mazaná houpačka.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 14,08 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Ondra Kňava

Lastminute dovolená – Omlouváme se za komplikace

Leden 2023 „Miláčku, kam pojedeme letos na dovolenou? „Mohli bychom jet na Mauricius, nebo na Seychelly!“ „No to bychom mohli, ale na to nemáme peníze. Co takhle Chorvatsko?“

16.8.2023 v 10:09 | Karma: 25,78 | Přečteno: 837x | Diskuse| Společnost

Ondra Kňava

Prázdninový protest školáka

„Budeš to tam mít s babičkou úplně super. Pejsci, kočičky, teď se jim narodili 2 malá telátka, to budeš mít fajn, hned bychom tam jeli s tebou!“

3.8.2023 v 10:05 | Karma: 39,49 | Přečteno: 4375x | Diskuse| Společnost

Ondra Kňava

Operace předního křížového vazu LCA a menisku (plastika vazu)

Fotbal, prosinec, umělá tráva, stará garda. Mám pokračovat? Prostě to ruplo. Klička, slalom mezi 5 hráči soupeře, housle golmanovi, prázdná brána a tvrdý skluz protihráče přes koleno, červená karta.... Ale prd.

8.6.2023 v 14:30 | Karma: 19,30 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 225
  • Celková karma 13,65
  • Průměrná čtenost 4202x
Pokud jste právě dočetli jeden z mých článků a něco v něm nechápete, rozhodně to neznamená, že jste imbecil.

Při čtení mých článků se pomalu, ale jistě snižuje rychlost světla.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky