Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Propouštění státních zaměstnanců vs. snižování jejich platů

Co je z hlediska státu a jeho výdajů prospěšnější? Pokrátit státním zaměstnancům jejich platy nebo ty méně výkonné propustit?

Před volbami se nynější vládní strany kasaly jakým razantním způsobem sníží náklady jednotlivých ministerstev, sníží počty úředníků a ostatních státních zaměstnanců, především některá vyjádření Radka Johna byla velmi sebevědomá a byla vyslovována s přesvědčením, že vlastně není co řešit, zkrátka propustíme, snížíme platy a fertig. Šlo o čísla. Až nyní se vláda vyrovnavá s faktem, že za čísly se schovávají lidé a ať se zakrojí kamkoliv, lidé celkem pochopitelně křičí, seč jim síly stačí. Podporuji vládu v jejich úsporných krocích, leč mám k tomu podstatné výhrady.

Nechápu, proč se nejdříve stanoví částka, kterou musíme ušetřit a následně se hledá způsob jak toho dosáhnout. Takže rozpočet se sestavuje prakticky tak, že pan Kalousek řekne ministrovi zdravotnictví: "Leoši, marná sláva, je krize budeš muset škrtnout 5 %, přines mi návrh, kde těch 5 % ušetříte (to je má zjednodušená představa). S ostatními ministerstvy se to děje podobně. Takže podle toho, kolik na to máme (nemáme) peněz, okopírujeme strukturu výdajů ministerstev a celého státního rozpočtu a pouze někde ubereme na platech, někde někoho vyhodíme, tu vrátíme nějaké hodinky, aby to nějak vyšlo a Míra byl spokojený.

To mi v mém, zřejmě zjednodušeném, myšlení prostě "neštimuje". Ke každému ministerstvu je, dle mého názoru, třeba přistupovat individuálně. Když přestřelím se šetřením ve školství, tak zřejmě nikdo nezemře, ve zdravotnictví tomu bude asi jinak.

Oproti současnému stavu bych si představoval následující průběh:

Zjistit auditem skutečnou potřebu státních zaměstnanců, úředníků, policistů, učitelů, doktorů, policistů, dále pak účelnosti vynaložených provozních nákladů. Pod skutečnou potřebou si představuji takovou potřebu, která by zajistila bezproblémový chod státu. Dále udělat průzkum trhu práce, ze kterého by vyplynulo o kolik mohu snížit platy jednotlivých pozic, aby se mi na příslušnou pozici hlásil stále ještě dostatečný počet kvalitních zájemců.

Příklad: Z auditu vyplyne, že doktorů a ostatního zdravotnického personálu máme nedostatatek, navíc v poměru k okolním státům za mizerné peníze. Nemocnice chátrají, přístroje jsou čím dál tím dražší, léčení je efektivnější, délka léčení se snižuje, ovšem tím více narůstá počet zákroků. Při snížení platů doktorů a zdravotníků hrozí masové odchody z tohoto sektoru. Při takovýchto zjištěních přece nemůžu rezort zdravotnictví ještě seškrtat! Nějaké základní priority by měla mít vláda určeny a asi se shodneme, že zdravotnictví by mělo být jednou z nich.

Příklad č. 2: Auditem je zjištěno, že úředníků je 10 % nadstav, jinými slovy řečeno se každý desátý celý den rýpe v zadku. V tom případě musí být rozhodnuto, že mu za velkého vřískotu nesnížíme plat o 4-10 %, ale prostě ho vyhodíme, protože budeme udržovat takový počet úředníků, který je potřeba. Zbylým potřebným úředníkům snížíme plat o 4-10%, nikoliv proto, abychom ušetřili ty potřebné peníze, které nám nadiktoval Mirek, ale proto, že víme, že i přes toto snížení platů budeme mít na toto úřednické místo 7 dalších ochotných čekatelů.

Možná se zeptáte, co s propuštěnými úředníky? Nějaký čas budou určitě na podpoře. V dnešní době, kdy stále pociťujeme důsledky hospodářské krize, budou mít problém s uplatněním a možná budou muset řešit existenční otázky. Ale budou nuceni jít pracovat jinam. Ať už začít podnikat nebo pracovat do administrativy v podnikové sféře. Až krize pomine a platy ve veřejné sféře půjdou opět nahoru, tito lidé už tam nebudou. Jak myslíte, že to dopadne, když těm nepotřebným pouze snížíte plat místo toho, aby byli odejiti? V době blahobytu jim bude opět přidáno a tito lidé budou opět generovat zvýšené náklady.

Navíc, pokud chcete zjistit, kolik vláda skutečně uspoří tím, že sníží platy státním zaměstnancům, musíte si od úspory ve výdajích odečíst výpadek příjmů tímto zásahem způsobeným. Pokud někomu snížíte hrubou mzdu, vyberete míň na dani z příjmu, klesnou odvody na soc. a zdr. pojištění, navíc tento člověk má nižší kupní sílu, takže klesnou příjmy z DPH a spotřební daně. Propuštění možná vyvolá vyšší prvotní náklady státu, zvýší náklady vynaložené na vyplácené dávky v nezaměstnanosti, náklady na rekvalifikaci, ale jednou provždy tohoto člověka od systému odstřihne. Ve chvíli, kdy si tento člověk najde nové zaměstnání, tak z toho stát už pouze těží.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Knápek | sobota 28.8.2010 19:47 | karma článku: 14,50 | přečteno: 1361x
  • Další články autora

Jan Knápek

Policie ČR zvýší počty policistů pracujících v utajení

Úspěšný zásah policisty v civilu provedený v Pardubicích na mezinárodně hledaného zločince, po kterém bezúspěšně pátral Interpol již 10 let, jasně prokázal společenskou prospěšnost přítomnosti neuniformovaných policistů na českých přechodech pro chodce. Tisková mluvčí policie ČR k celé věci dodává:

17.4.2015 v 10:09 | Karma: 25,53 | Přečteno: 846x | Diskuse| Společnost

Jan Knápek

Běžecké orgie v chorvatském Igrane

Letos v srpnu jsme se s rodinou vydali do chorvatského Igrane. Cesta nakonec proběhla docela bez obtíží a po krátkém hledání našeho apartmánu, který postrádal jakékoliv označení, jsme se ubytovali. Těšil jsme se na to jak si budu chodit každý den ráno zaběhat.

17.10.2014 v 11:52 | Karma: 11,24 | Přečteno: 701x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Knápek

Životní volba

V čase, který předcházel počátku, začala snít. Její nitro se odpoutalo od celku a začalo se formovat do její znovunabyté jedinečnosti. Nitky minulosti ze všech segmentů jejího dosavadního bytí se pospojovaly do jedné linie, která měla mít brzy dalšího pokračování. Snila o těch, pro které měla být novým darem.

13.8.2014 v 10:26 | Karma: 5,60 | Přečteno: 224x | Diskuse| Ostatní

Jan Knápek

Takový normální nesoudný den.

Seděla na zemi svého dětského pokojíčku a snažila se složit puzzle s kačerem Donaldem. Šlo jí to rychle, složila ho před tím už nejméně tisíckrát. Průvan, který v pokoji byl, si pohrával s jejími jemnými vlásky. „Takhle ne, to takhle to patčí...“ říkala si v duchu a její myšlenky plynuly stále dál s každým dalším složeným puzzlíkem. Do andílka jí zbývalo jen to, aby jí narostla křidýlka.

6.8.2014 v 15:57 | Karma: 6,91 | Přečteno: 382x | Diskuse| Ona

Jan Knápek

Návod pro ženy: Jak se zbavit muže v 7-mi krocích

Jako žena jste perfektně naprogramovaný stroj na přetvářku, citové vydírání a psychologické úskoky. Tyto vlastnosti vám v pradávné minulosti zajistily přežití a zachování rodu. Nebojte se tyto vlastnosti využít v případech, kdy toho svého „mamlase“ máte prostě už dost anebo ho zkrátka potřebujete jenom pořádně „našlápnout“. V případě, že chcete dosáhnout prvého případu, musíte všechny kroky provádět s maximálním úsilím, protože někteří jedinci mají až masochistický pud u podobného stvoření setrvávat, ba co víc, začít zpytovat své svědomí.

1.8.2014 v 11:22 | Karma: 17,89 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Cermat opravil chyby v pořadí uchazečů na střední. Týkaly se desítek dětí

14. května 2024  16:18

Cermat opravil chyby v pořadí uchazečů o studium, které mu daly některé školy. Podle ředitele...

VIDEO: Brutální střet gangů na ulici v Lipsku. Turek vytáhl na jiného mačetu

14. května 2024  16:15

Na jedné z hlavních ulic Lipska v Německu se v neděli za bílého dne střetly gangy. V abnormálně...

Starostu Řeporyjí Novotného může vedení ODS vyzvat k odchodu ze strany

14. května 2024  16:10

Špičky ODS se večer poradí, jak se strana zachová vůči svému členovi, starostovi Řeporyjí Pavlu...

Pátrání ve Francii. Útočníci přepadli dodávku, dozorce zastřelili, osvobodili vězně

14. května 2024  14:48,  aktualizováno  16:10

Skupina čtyř ozbrojených mužů ve dvou vozidlech přepadla poblíž francouzské obce Incarville...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1112x
Zaměstnanec stavební firmy sledující veškeré sportovní a politické dění...

Sportovní blog na: http://johnymcknapssportblog.webnode.cz