Pane doktore, co si mám o prezidentu Zemanovi myslet?

Tak nějak zněla otázka tápajícího čtenáře jednoho časopisu, směřovaná na známého psychiatra. A co  na to lékař, no posuďte.

Pokusy diagnostikovat slavné osobnosti se opakují a vždy se stejným výsledkem: vyjdou vniveč. Co dnes zbylo ze snahy několika medikusů popsat psychopatologii Václava Klause? Nic. K čemu by to bylo? Aby si na něj čtenáři dávali pozor? Proboha! Vždyť to mohou na základě svého úsudku. Nebo aby se bavili na jeho účet? K čemu dobrému by to posloužilo? Nebo se snad tomu, kdo umí určitý klinický obraz sobě nemilé osoby popsat, nějak výrazněji uleví? Nebo snad chce dotyčného léčit proti jeho vůli? K tomu nemá zákonné prostředky. Nebo si o sobě myslí, že je něco víc než ti, co dotyčného volí, a měl by jim utnout tipec? Nebo by chtěl zachránit lidstvo před nebezpečným šílencem?

Ale vždyť tomu tak není, poruchy osobnosti se dají rozpoznat i bez psychiatrických nálepek. Nehledě k tomu, že samy o sobě žádná taková opatření neopodstatňují. Nálepka narcista přece nenaruší ani možnost získat řidičák nebo zbrojní pas, natož být zvolen prezidentem. Navíc vůdčí osobnosti musí být poněkud dominantní a sebestředné, to je do vysokých pozic vynáší. Představte si prezidenta uťápnutého podpantofláka, co doma klepe koberce a bojí se dát si pivo, aby se manželka nezlobila. Každý prezident je tak trochu macho a výjimky jen potvrzují pravidlo.

Jsou-li skutky prezidenta „na pováženou“, neměli by ho lidé volit a měli by přimět své zástupce, aby vyvolali debatu o ztrátě důvěry, tedy cosi jako impeachment (postup pro zproštění z úřadu).

Ale z pravidla bych do toho nepletl doktory. Ti mají pomáhat a ne prozrazovat tajemství, poškozovat pověst a dál rozeštvávat lidi. Lékař nevyšetřuje někoho proto, aby s nálezem spěchal do Blesku, ale proto, aby správně nastavil léčbu a odhadl prognózu. Výsledek svěří pacientovi, nikoli novinám. A to nejdůležitější nakonec, stanovení psychiatrické diagnózy není věštění ze skleněné koule a vyžaduje pečlivé vyšetření a různé testy. A když to někdo provede, je vázán lékařským tajemstvím.

Výjimkou je znalecký posudek, kde zadavatelem jsou zpravidla orgány činné v trestním řízení nebo v občanskoprávním sporu. Ale ani tato procedura ze strany lékaře nezahajuje publikaci nálezů v novinách. Bavit se lebkami českých králů či syfilidou hudebního klasika lze pro poučení potomstva teprve dávno poté, co je dotyčný mrtev a jsou pro to nějaké důkazy.

Miloš Zeman se mi tedy jeví jako prezident, kterého většina zvolila, ale spousta lidí jej nemiluje pro jeho povahové vlastnosti, s nimiž se lze seznámit “na základě jeho veřejně pronesených výroků a postojů“. Nic jiného. Tečka.

Autor: Zdeněk Kloboučník | čtvrtek 29.11.2018 16:17 | karma článku: 25,46 | přečteno: 1352x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88